Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – Κινητοποίηση πόρων ύψους 57 δισ. ευρώ (video)

To Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσίασε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η εξειδίκευσή του έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο έχει 4 κύριους πυλώνες:

  • την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων,
  • την αύξηση της απασχόλησης,
  • την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής,
  • την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων.

Όπως είπε έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης τον περασμένο Νοέμβριο, η δημόσια διαβούλευση των στρατηγικών του κατευθύνσεων και έχουν γίνει σχεδόν 80 συσκέψεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “το προσχέδιο έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η χώρα μας θα είναι μία από τις πρώτες που θα υποβάλει το τελικό της σχέδιο πριν τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Απριλίου, ώστε να μπορούμε να επιταχύνουμε και την έλευση των σχετικών πόρων”.

Τόνισε πως εφόσον υλοποιηθεί μπορεί να αθροίσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας και να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας.

Οι δράσεις που περιγράφονται αγγίζουν τις 160, και αφορούν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, “απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες”.

“Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ” είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Δημιουργία μίας νέας καθημερινότητας για όλους τους πολίτες

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Γιατί οι κατευθύνσεις έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν στην Ελλάδα. Έχουν γίνει από Έλληνες και αφορούν Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Ενσωματώνει εμπειρία και από την πανδημία. Εξαλείφει παγιωμένες παθογένειες. Το Εθνικό Σχέδιο οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου. Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει περισσότερες δουλειές ιδίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, «εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είναι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος έκανε λόγο για ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο να κάνει update στο software και το hardware της Ελλάδας για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των νέων, καθώς είναι ένα σχέδιο που αφορά το μέλλον. «Είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται στο κινητό μας, ήταν ένα παράδειγμα που έφερε ο Α. Σκέρτσος και πρόσθεσε: Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας. Επιπλέον ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε «ιδανικό» το timing του Σχεδίου καθώς έρχεται με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις του Εθνικού Σχεδίου αφορούν σε δάνεια για επενδύσεις σε πράσινες και ψηφιακές δράσεις, σε δράσεις εξωστρέφειας, σε έρευνα και καινοτομία καθώς και για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων. Οπως εξήγησε το κράτος θα δίνει συγχρηματοδότηση και όχι εγγυήσεις. Το κράτος θα βάζει μέχρι το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Οπως ανέφερε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων κατά 1/5 στην ελληνική οικονομία έως το 2026.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε οτι πρόκειται για μιά συνεκτική δέσμη προγραμμάτων έργων και μεταρρυθμίσων για την κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού στη χώρα. Βασικοί στόχοι είναι η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας με βάση και τις κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη. Μεγάλη συμβολή στις χρηματοδοτήσεις θα έχει και το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο όπως είπε θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή στους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού τόνισε ότι πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος μέσω της σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη των εξαγωγών σε κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Τα κέρδη στο ΑΕΠ και την απασχόληση θα είναι μόνιμα και θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, είπε ο Μιχάλης Αργυρού που επιβεβαίωσε μελέτη του ΣΟΕ για τα μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη που θα φέρει το Σχέδιο στην ελληνική οικονομία.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνέχεια, θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος