Η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου – Οι δηλώσεις των ηγετών για την Τριμερή (video)

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική προκλητικότητα και η ενεργειακή συνεργασία στην ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της Τριμερούς Διάσκεψης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ελλήνα πρωθυπουργού μετά την κυβερνητική αλλαγή.

«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές όσο ποτέ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τους ηγέτες της Κύπρου, τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και του νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία των χωρών ενώ μιλώντας για την πανδημία είπε με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και με την ενισχυτική δόση.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Επ’ αυτού ευχαρίστησε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου για τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι δυστυχώς προέβη σε προκλητικές ενέργειες στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα σέβεται όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προβλέπει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων καθώς και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στις προοπτικές για την περίοδο μετά την πανδημία ενώ τόνισε πως προσδοκούμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας από το Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις δηλώσεις του είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των τριών χωρών σε διάφορους τομείς ενισχύεται συνεχώς.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε «την επιθετικότητα της Άγκυρας και τους παράνομους σχεδιασμούς και τακτικές της στη θάλασσα με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της καθώς και επί του εδάφους αψηφώντας πλήρως το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό προνοείται από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Αναφέρθηκε επίσης στις επίμονες προσπάθειες της πλευράς μας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως και για τις νέες παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών κατά παράβαση της συμφωνηθείσας βάσης λύσης, όπως αυτή έχει τεθεί από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τριμερής συνεργασία είναι επωφελής και για τις τρεις χώρες, τους λαούς τους, αλλά και την περιοχή, σημειώνοντας ότι «είμαστε τρεις Δημοκρατίες με γεωγραφική εγγύτητα και έχουμε κοινό όραμα που αφορά το μέλλον και τις προοπτικές για τις χώρες μας».

Προσέθεσε ότι «την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε τις απειλές στην περίπλοκη περιοχή μας που προκαλούν κοινή ανησυχία», όπως είναι οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή, τα θέματα της υγείας, αλλά και της ασφάλειας λόγω της τρομοκρατίας.

Αντιμετωπίζουμε, είπε, τις αρνητικές δυνάμεις της περιοχής νυχθημερόν και δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να αντιμετωπίζουμε τις καταστροφικές δυνάμεις μαζί με τους φίλους μας, τις θετικές δυνάμεις, ακούραστα και με επιμονή, και να ενισχύουμε τις σχέσεις με φίλους μας σε όλα τα επίπεδα. Μαζί είμαστε πιο ισχυροί, είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι οι τρεις χώρες προωθούν τη διασύνδεση με τον EastMed και τη συνεργασία τους κατά της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, και ενισχύουν τις σχέσεις τους στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της τεχνολογίας, του τουρισμού, και της αντιμετώπισης έκτακτων κρίσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την παροχή αλληλοβοήθειας σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, είπε ότι συνεχίζεται η συνεργασία για κατασκευή έργων τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα, κάτι που είναι προς όφελος των λαών των τριών χωρών.

Ανταπόκριση – Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος