Απαντήσεις Δένδια σε Τσαβούσογλου για όλα τα ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας

Σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου με τις κοινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Δένδιας για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική εναντίον της Ελλάδας όμως ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις προκλητικές. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις. Η τουρκική δημοκρατία δεν παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Όσο για τα μειονοτικά εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους τη μειονότητα. Εσείς δεν μπορείτε να μην δέχεστε αυτούς που δηλώνουν ότι είναι Τούρκοι υπήκοοι, αυτό είναι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας

Ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα του casus belli στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και μίλησε για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα.

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ για να απαντήσει με νόημα ο κ. Δένδιας ότι «η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου». και ότι «στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ