Κ. Μητσοτάκης – Αλ Σίσι: Αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου

Ευκαιρία για την επιβεβαίωση της συναντίληψης Ελλάδος και Αιγύπτου σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, του στρατηγικού χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, καθώς και της αμοιβαίας βούλησης για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου αποτέλεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο, κατόπιν της πρόσκλησης του τελευταίου, 7 μήνες μετά την επίσκεψη του κ. Σίσι στην Αθήνα. Και η σημερινή συνάντηση, εξάλλου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο των πυκνών διμερών επαφών και της σταθερής βελτίωσης που διαπιστώνεται στις διμερείς μας σχέσεις.

Όπως τονίζεται, εξάλλου, Ελλάδα και Αίγυπτος συμμετέχουν σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φορουμ Φιλίας», σχήματα που έχουν ως βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του NATO. Υπογράμμισε, δε, ότι διαμετρικά αντίθετες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, όμως σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου, διευκρινίζοντας ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. El-Sisi για τη σταθερή στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβε, δε, ότι οι σχετικές αποφάσεις θέτουν το μοναδικό και δεσμευτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια.

Στο μέτωπο της Λιβύης, ο πρωθυπουργός και ο κ. Αλ Σίσι συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας, η οποία άλλωστε είναι γείτονας της Αιγύπτου από στεριάς και της Ελλάδας από θαλάσσης.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή θέση τους ότι η πολιτική λύση στη γειτονική χώρα πρέπει να προκύψει βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου, τη στιγμή που η Λιβύη οδεύει προς τις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, δεν παρέλειψαν να εξετάσουν τις δυνατότητες διεύρυνσης και εμβάθυνσης της ήδη πολυσχιδούς ελληνο-αιγυπτιακής συνεργασίας, με έμφαση στην ενέργεια, την ασφάλεια και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στη νέα συμφωνία περιβάλλοντος και ενέργειας που υπέγραψαν οι δυο χώρες. Είπε ότι πρόκειται για βημα που υπηρετεί την ευημερία των λαών Ελλάδας και Αιγύπτου και μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Σημείωσε ότι θα μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ηλεκτρική ενεργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και πως πρόκειται για “πράσινο” έργο. «Το σχετικό μνημόνιο είναι πρακτικά έτοιμο», επισήμανε τονίζοντας ότι «μετατρέπει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος