Κ. Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών

Σε εκδήλωση στη Βουλή για την «Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση» μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών.

«Η προστασία των ανηλίκων αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση που πλουτίζει τη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων. Μία εθνική προτεραιότητα που πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανακοίνωσε ένα πενταετές εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σχέδιο δράσης ολιστικό, που προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και ευρεία κοινωνική αποδοχή, ενώ αποτελεί μία ευρύτερη στροφή στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων της εποχής. Επέμεινε, δε, ότι οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες.

Ο πρωθυπουργός έκανε παράλληλα γνωστό πως καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας, προκειμένου να διαβιβάζει αμέσως τις σχετικές καταγγελίες, αλλά και να μπορεί και ο ίδιος να αναλαμβάνει δράση. Χαρακτήρισε, δε, απαραίτητη, μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι ενήλικοι και να μάθουν τα παιδιά τα δικαιώματα τους, ενώ υπενθύμισε πως το νομικό μας πλαίσιο έχει ήδη ενισχυθεί μέσω των πρόσφατων αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα, όπου τα συγκεκριμένα εγκλήματα έγιναν κακουργήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το εν λόγω σχέδιο δράσης θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με υπεύθυνη τη βουλευτή, Έλενα Ράπτη. Σημείωσε ακόμη πως τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επιβλέπει η εθνική συντονιστική επιτροπή με στελέχη συναρμοδίων υπουργείων και πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα.

«Ήθελα να βρεθώ και εγώ σήμερα μαζί σας για να προσθέσω και τη δική μου φωνή στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά επώδυνου κοινωνικού ζητήματος» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Αιτία της σημερινής συνεδρίασης είναι οι πραγματικά απειλητικές στατιστικές που διατρέχουν όλες τις άλλες μέρες του χρόνου. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης που θα ενσωματώνει και θα ενοποιεί όλες τις πολιτικές μας για το τεράστιο αυτό θέμα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και αυτό δυστυχώς ισχύει πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα παιδιά. Σοκάρει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης προέρχονται από ενήλικες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο  στο στενό περιβάλλον των παιδιών που κακοποιούνται».

«Είναι ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών αυτών, μόλις το 2%, φθάνει στις Αρχές. Η σεξουαλική βία κατά των ανηλίκων είναι κατεξοχήν ένα βουβό έγκλημα». «Η κακοποίηση δεν συνεπάγεται αποκλειστικά βιασμό. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμα αδράνειες και στερεότυπα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος