Ομιλία Α. Τσίπρα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων – Αναγκαίο ένα διαφορετικό μοντέλο για ανάπτυξη της οικονομίας

Η κοινωνία μας αλλά και η αγορά διέρχονται δύο παράλληλες κρίσεις, της υγειονομικής και της οικονομικής, έχουμε δηλ. διπλή πανδημία, του κορονοϊού και της ακρίβειας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι είμαστε μπροστά στην ανάγκη να υιοιθετήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς η συζήτηση αυτή δεν ανοίγει μόνο για τη χωρα μας αλλά και για τις άλλες χώρες.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «αναμασά οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν σε πτώχευση», αντί να συμμετέχει στην παγκόσμια συζήτηση που αναπτύσσεται για αλλαγή παραδείγματος, για μια νέα οικονομική πολιτική που θα έχει στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους, ΜμΕ, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της «διπλής πανδημίας» του κορονοϊού και της ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορείς να επαναλαμβάνεις την ίδια συνταγή και να αναμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. «Χωρίς αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, χωρίς να δίνει σημασία στην εγχώρια παραγόμενη αξία, χωρίς βιομηχανική πολιτική, χωρίς να πιστέψουμε στην παραγωγική δυναμική των ΜμΕ, υποτιμώντας την αξία της εργασίας, δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον», είπε. Καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια ωραιοποίησης της οικονομικής πραγματικότητας, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «κάθε φορά που μια κρίση κορυφώνεται, είτε της ακρίβειας είτε της πανδημίας, μιλά για παροδικά φαινόμενα που θα περάσουν σε λίγους μήνες». «Δυστυχώς, όμως, για την ελληνική κοινωνία και οικονομία στην πανδημία έχει ήδη διαψευστεί», υποστήριξε.

Επί της οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε σε εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διευκρίνισε, αλλά άλλων φορέων και οργανισμών. Ειδικότερα είπε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τέλος του 2021 το ΑΕΠ της χώρας θα υπολείπεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ από αυτό του 2019. Πρόσθεσε ότι «η πανδημική κρίση έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τα «δίδυμα ελλείμματα» (δημοσιονομικό και εμπορικό ισοζύγιο) της ελληνικής οικονομίας και πως σύμφωνα με την επισκόπηση της Κομισιόν για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, «η πανδημική κρίση ανέστειλε -και εν μέρει εξάλειψε- τα αποτελέσματα της προσαρμογής των προηγούμενων χρόνων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν πρώτα και κύρια αναπτυξιακό, καθώς «επικράτησε επί δεκαετίες ένα μοντέλο εσωστρεφές στηριγμένο στην ανάπτυξη κάποιων παραδοσιακών τομέων με ισχυρά πλεονεκτήματα (της ναυτιλίας, του τουρισμού και των κατασκευών), και στην ψευδαίσθηση της περιόδου, πριν από την κρίση του 2008, ότι τα μεγάλα έργα, η πιο εσωστρεφής οικονομία, και η κατανάλωση, μαζί με τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, διασφαλίζουν τη ροή διεθνών πόρων στην οικονομία και μπορούν να στηρίξουν μια γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη». Είπε ότι στο ίδιο μοντέλο επενδύει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν μπορεί να περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι χρειάζεται νέο μοντέλο, διατηρήσιμο στον χρόνο, «άρα με σοβαρή δημοσιονομική διαχείριση, όχι με φοραπαλλαγές για λίγους και δώρα σε φίλους και κολλητούς, αλλά με ισορροπημένη χρήση του δημοσιονομικού χώρου στην κατεύθυνση πραγματικής στήριξης της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας». Που θα στοχεύει, συνέχισε, στη βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ και επομένως σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, που θα στηρίζεται στην αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδίως των υψηλά καταρτισμένων νέων ατόμων και άρα θα τους ανταμείβει ανάλογα, θα τους δίνει προοπτική. Ένα μοντέλο που, μεταξύ άλλων, θα στηρίζει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, που θα θεωρεί ισότιμους εταίρους τις ΜμΕ και τους αυτοαπασχολούμενους, θα τους στηρίξει με στόχο να ενδυναμωθούν και να προχωρήσουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος