Βουλή Live – Τσίπρας: Ένοπλές δυνάμεις στην αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης – Μητσοτάκης: Εθνική μειοψηφία στην Άμυνα ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κύριε Μητσοτάκη, ως πότε θα βάζετε τις ένοπλές δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης;» αναρωτήθηκε απεθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

«Έχω υποχρέωση να θωρακίσω την άμυνα της χώρας και για την εποχή που δεν θα είμαι πρωθυπουργός. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα έλεγε ότι αναμφίβολα η άμυνα της χώρας είναι ισχυρότερη. Εσείς δεν ήσασταν μέρος της προσπάθειας, ήσασταν εθνική μειοψηφία» απάντησε σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα:

«Ως πότε θα επιχειρείτε να παριστάνετε τον υπερπατριώτη; Τον προστάτη της Εθνικής Άμυνας; Ως πότε θα συνεχίζετε να κουνάτε το δάχτυλο στους πολιτικούς σας αντιπάλους και θα τους εγκαλείτε για έλλειμα εθνικοφροσύνης;

Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς.

Με αυτά θα πορευτείτε; Θεωρείτε τον εαυτό σας προστάτη των Ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας; Από την πολύ προστασία είχατε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων; Τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας; Τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Είναι και αυτό ένα επιχείρημα που ακούσαμε.

Θέλατε να τους προστατεύετε; Πατερούλης και μεγάλος αδελφός, ταυτόχρονα. Αφήστε λοιπόν τις μεγάλες κορόνες, μετά από όλα όσα έχετε κάνει και βγήκαν στο φώς. Αφήστε την υποκρισία για το πόσο πολύ πατριώτης είστε εσείς και πόσο πολύ ανθέλληνες είμαστε εμείς οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, και δώστε επιτέλους απαντήσεις. Το να βάζετε διαρκώς τις ένοπλες δυνάμεις στην πολιτική και μάλιστα στη προεκλογική αντιπαράθεση είναι καπηλεία, εσχάτη καπηλεία. Καγχάζετε διαρκώς για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 15 δις. Λες και τα βγάζετε από την τσέπη σας. Λες και δεν είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Και όταν σας ασκούμε κριτική ότι δε φροντίσατε να μπει ούτε μια βίδα στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, μας αποκαλείτε εθνική εξαίρεση. Δεν τη θέλετε την κριτική; Αυτή είναι η δημοκρατία σας; Και την ίδια στιγμή που υπογράψατε 15 δις για εξοπλισμούς που θα πάρουμε μελλοντικά, δεν έχετε μέχρι σήμερα, εδώ και τέσσερα χρόνια, δώσει ούτε ένα ευρώ για τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο τα όπλα, είναι κυρίως οι άνδρες και οι γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα, το έμψυχο δυναμικό. Το 2018 όταν το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός παραβίαζε την ελληνική ΑΟΖ, δεν είχαμε ούτε φρεγάτες Belh@ra, ούτε αεροσκάφη Rafalle.

Στη φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” όμως, οι άνδρες και οι γυναίκες του πληρώματος, έκαναν το καθήκον τους και εμπόδισαν τις έρευνες και το Μπαρμπαρός γύρισε πίσω.

Δεν είπε η πολιτική ηγεσία τότε ότι «το παρέσυρε η θάλασσα και τα κύματα του Αιγαίου, δεν είπε ότι “κάνει θόρυβο και δεν υπάρχει παραβίαση”. Οι άνδρες και οι γυναίκες με το εθνόσημο, που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να δώσουν και τη ζωή τους για τη πατρίδα, αυτοί είναι η δύναμη των ενόπλων δυνάμεων.

Και τι έχετε κάνει τέσσερα χρόνια για αυτούς; Ένα νομοσχέδιο που φέρνετε προεκλογικά και δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα;

Αντιμετωπίζει μόνο ένα αίτημα; Και με όλους τους υπόλοιπους τι γίνεται; Έχουν ξεσηκωθεί και δικαίως. Οι αντιδράσεις των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων από όλους τους άλλους κλάδους είναι δικαιολογημένες. Διότι όταν αποφασίζει να δώσεις επίδομα, πρέπει να το δώσεις με δικαιοσύνη, παντού, σε όλους τους κλάδους.

Αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι, 4 χρόνια τώρα, τι έχετε κάνει για τη μέριμνα του προσωπικού;

Το επίδομα στόλου και τις υποσχέσεις για το μισθολόγιο το 2024.Μεταξύ του 23 και του 24, μεσολαβούν εκλογές κύριες Μητσοτάκη. Μη δίνετε υποσχέσεις για το 24 γιατί δε θα είστε εκεί να τις υλοποιήσετε.

Εμάς λοιπόν που μας κουνάτε το δάκτυλο επειδή κάνουμε κριτική στην υπερκοστολόγηση των δαπανών και στην απουσία έργου στην ελληνική βιομηχανία, όταν ήμασταν κυβέρνηση, μετράγαμε και το τελευταίο ευρώ. Γιατί ήμασταν σε επιτροπεία. Είχαμε μνημόνια και έπρεπε να εγκρίνουν;

Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχατε κάνει τα εξοπλιστικά προγράμματα όχημα για σπατάλες, για πλουτισμό, για μίζες. Για αυτό χρεοκοπήσαμε μεταξύ άλλων και μπήκαμε σε μνημόνια. Και όταν ήρθαμε εμείς είχαμε επιτροπεία που δεν επέτρεπε καμία δαπάνη για το στράτευμα.

Όταν πήγατε πριν μια εβδομάδα κ. Μητσοτάκη στην ΕΑΒ τι επιθεωρήσατε; Μήπως τα αεροσκάφη που εμείς αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε σε βαιπερ; Είχατε αντιταχθεί για λίγο, τότε, μετά το ψηφίσατε. Γνωρίζετε ότι η συμφωνία έχει παραγωγή στην Ελλάδα; Γνωρίζετε αν η συμφωνία που υπογράψατε με ιδιωτικές εταιρείες παρέχει τη δυνατότητα να μπει έστω μια βίδα εδώ;

Επίσης παρά τις τρομακτικές δημοσιονομικές δυσκολίες, παρά το γεγονός ότι δεν αποφασίζαμε τα οικονομικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση στα μνημονιακά χρόνια που έφερε ευνοϊκές ρυθμίσεις για θέματα μέριμνας των στρατιωτικών. Με τους νόμους 4361/16, 4407/16, 4494/17 και 4609/19. Και με το ν. 4472/17, θέσπισε νέο μισθολόγιο, κατοχυρώνοντας τα κεκτημένα των στρατιωτικών, παρά τις μνημονιακές πιέσεις.

Πείτε μου εσείς 4 χρόνια τι έχετε κάνει; Πέρα από υπερκοστολογήσεις και για τη Καλαμάτα και υπογραφές για μεγάλες αγορές δίχως έργο στην Ελλάδα. Τι έχετε κάνει για το προσωπικό; Όταν μάλιστα το κόστος ζωής το ‘19 δε συγκρίνεται με το κόστος ζωής το ‘23. Δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα.

Ή μάλλον κάνατε. Φροντίσατε σταδιακά να ακυρώσετε ορισμένες από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαμε θεσπίσει, όπως για παράδειγμα η πρόσθετη ασφαλιστική 5ετία για όλα τα στελέχη που καταργήθηκε με τον νόμο διάλυσης της εργασίας, από τον κ. Χατζηδάκη.

Μέριμνα υπέρ του προσωπικού; Μηδέν. Να σας θυμίσω ότι οι στρατιωτικοί υπήρξαν αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, στα πρώτα μνημόνια που συμμετείχε η ΝΔ.

Εμείς επιστρέψαμε εφάπαξ των 50% των περικοπών που αντισυνταγματικά παρακράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τους.

Η συνεχιζόμενη κοροϊδία για τις νυχτερινές αποζημιώσεις και τις υπερωρίες και πιο πρόσφατα ο αποκλεισμός των Ενόπλων Δυνάμεων από το έκτακτο οικονομικό βοήθημα που δόθηκε στα Σώματα Ασφαλείας, είναι μόνο τα τελευταία επεισόδια αυτής της αδιαφορίας.

Νομοθετήσαμε εμείς, το 2019 την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας, και σας πήρε 3,5 χρόνια να υπογράψετε μια ΚΥΑ έκτρωμα, καθώς δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα και περικόπτει ώρες εργασίας και δικαιούχους από την αποζημίωση.

Με τα Ταμεία των στρατιωτικών, τι κάνατε; Κάνετε και εδώ κόλπα. Επιχειρείτε – χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας – να δημιουργήσετε στα Μετοχικά Ταμεία συνθήκες που μπορούν να ερμηνευθούν μόνο ως προσπάθεια μελλοντικού ελέγχου των οικονομικών των στρατιωτικών.

Mε όσα αυτό συνεπάγεται. Πήγατε να επιβαρύνετε, ευτυχώς το πήρατε πίσω, τους στρατιωτικούς Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας με επιπλέον κράτηση 1% υπέρ του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού, πλέον της εισφοράς 3% επί των μερισμάτων τους, και πλέον της υπάρχουσας εισφοράς του 6% στον ΕΟΠΥΥ όπως ισχύει στο σύνολο του δημοσίου τομέα.

Μειώνετε το κατώτατο όριο του ετήσιου ανταλλάγματος για την ακίνητη περιουσία από 5% σε 3% σε μια περίοδο υποτιθέμενης «ανάπτυξης της οικονομίας», ενώ έπρεπε η περιουσία να αποτελέσει σοβαρή πηγή αξιοποίησης για ενίσχυση του στεγαστικού ζητήματος των στρατιωτικών.

Και συνεχίζετε να αδιαφορείτε, για το πώς επιβιώνουν μέσα σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους ΕΠΟΠ, όπου δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την πρόωρη αποστρατεία τους, στην ηλικία των 50 ετών και θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο και χωρίς σύνταξη. Και δεν είναι δικαιολογία ότι η επίλυση του ζητήματος θα απαιτούσε μελέτη βιωσιμότητας. Μπορεί να υπάρξει άμεση απόφαση, ώστε να μην απολυθούν όσοι προβλέπεται και στο μεταξύ να υπάρξει μελέτη και σύμπραξη με το ΥΠΟΙΚ αν αυτό απαιτηθεί.

Δεν λείπει η μελέτη, η βούληση λείπει. Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας που προήχθησανμε δική μας ρύθμιση πριν τρία χρόνια στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, αλλά ακόμα παίρνουν μισθό Ανθυπασπιστή.

Για τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών όπου συνεχίζεται η αδικία της μισθολογικής τους κατάταξης σε σχέση με τους σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αδιαφορείτε για τους στρατευσίμους, που στην πλειοψηφία τους, λαμβάνουν κυριολεκτικά ψίχουλα.Για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, καμία μέριμνα για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και καμία μέριμνα για το επίσης οξυμένο πρόβλημα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό, καθώς δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη πολιτικού προσωπικού. Αδιαφορείτε και γι’ αυτό.

Και τέλος εδώ και 4 χρόνια αγνοείται το επίσης πολυδιαφημισμένο ενιαίο μισθολόγιο για την κάλυψη των αδικιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφορικά με τις οικονομικές απολαβές τους.

Ποιος όμως θα πιστέψει μια κυβέρνηση:

  • που δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα στις οφειλές της
  • που περικόπτει κάθε πιθανή απολαβή, όπως τα νυκτερινά
  • που δεν αποζημιώνει στελέχη με διάφορες δικαιολογίες
  • που δίνει παροχές και ταυτόχρονα τις παίρνει με αντίμετρα
  • που απολύει Αξιωματικούς εκτός οργανικών θέσεων με τη δικαιολογία ότι θέλει να προσλάβει νέους ΕΠΟΠ
  • που θέτει αντισυνταγματικά σε αναστολή προσωπικό των νοσοκομείων
  • που δεν έχει ανακοινώσει καν ποια προβλήματα έχει εντοπίσει στο τρέχον μισθολόγιο.

Τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων κύριε Μητσοτάκη, σας έχουν καταλάβει.

Και επειδή μας κατηγορήσατε για θεσμική εκτροπή, εσείς μιλάτε για εκτροπή; Εμείς ως ένδειξη διαμαρτυρίας επιλέγουμε να απέχουμε για να μην νομιμοποιήσουμε ούτε ώρα δική σας στην κυβέρνηση. Και εσείς εκτροπή κάνατε το 2019 όταν αποχωρούσατε. Ο αείμνηστος πατέρας σας έκανε το ίδιο το 1989, στη συζήτηση του προϋπολογισμού; Ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1982;

Παρακολουθείτε μέχρι και τα τραγούδια. Σας πείραξε ο ύμνος του ΕΑΜ. Να σας θυμίσω κ. Μητσοτάκη, η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας διχάζει, αλλά να μας ενώνει. Ο κ. Αβέρωφ αποχώρησε από τη Βουλή. Αυτό θέλετε να μιμηθείτε;

Νόμιζα ότι τα είχαμε τελειώσει αυτά. Προσχωράτε στην αντίληψη της ακροδεξιάς;

Είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε όλοι μαζί, ενωμένοι.

Δεν νομιμοποιούμε μια κυβέρνηση που άκουγε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό ΓΕΣ, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Κύρτσο, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών, σας υπόσχομαι θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες. Δώστε εξηγήσεις και θα είμαστε εδώ. Για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία».

Απάντηση Μητσοτάκη

Παίρνοντας το λόγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά υπερήφανη. Σε δύσκολες συνθήκες ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις (…) Έχουμε εγγράψει στον προϋπολογισμό μας σημαντικές αμυντικές δαπάνες (…) Ήρθαμε και κάναμε ουσιαστικά συμφωνίες σε επίπεδο κράτους. Δεν υπήρχαν μεσάζοντες στις συμφωνίες μας κι αυτό ενόχλησε πολλούς. Σήμερα η χώρας μας είναι σε θέση να προβάλλει ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο (…)

Δεν είχε το Πολεμικό Ναυτικό να επισκευάσει, όχι να κατασκευάσει στα ναυπηγεία του. Αυτή είναι η κατάσταση που παραλάβαμε.

Έχω υποχρέωση να θωρακίσω την άμυνα της χώρας και για την εποχή που δεν θα είμαι πρωθυπουργός. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα έλεγε ότι αναμφίβολα η άμυνα της χώρας είναι ισχυρότερη. Εσείς δεν ήσασταν μέρος της προσπάθειας, ήσασταν εθνική μειοψηφία. 

Η Ελλάδα έχει αγοράσει Rafale, προχωρά η αναβάθμιση των Viper, έχουμε ήδη εκφράσει την διάθεσή μας να παραλάβουμε F-35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028. Εμείς ψηφίσαμε σωστά την αναβάθμιση των Viper, εσείς δεν ψηφίσατε όταν ήρθε η σειρά σας.

Τα Rafale πετούν ήδη υπερήφανα πάνω από τον ελληνικό ουρανό. Το είπε και ο ξάδελφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η άμυνα δεν ήταν αυτοσκοπός. Τον λόγο κ. Τσίπρα σας τον έγραψε ο κ. Καμμένος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος