Γ. Οικονόμου για μήνυση Ν. Ανδρουλάκη: Η κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί λογισμικά παρακολούθησης

“Η ελληνική διπλωματία κάνει πάντα ό,τι χρειάζεται, με τον πλέον πρόσφορο τρόπο στον πλέον κατάλληλο χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλίζει τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποτελεσματικά και ουσιασικά” τόνισε σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος τύπου Γιάννης Οικονόμου. Σχετικά με την μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, τον Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης, υπενθύμισε προηγούμενη δήλωσή του, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί τέτοια λογισμικά και τόνισε πως “επιδιώκουμε, απαιτούμε, και θα συνδράμουμε έτσι ώστε η έρευνα που διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές να καταλήξει σε συμπεράσματα” και διαβεβαίωσε πως “η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι ένοχοι να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους”. “Οφείλουμε να βρούμε μία παγκόσμια απάντηση σε αυτό που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα” σημείωσε. Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανέφερε πως “Χτίζουμε τα ενεργειακά μας αναχώματα. Στεκόμαστε άγρυπνος φρουρός στο πλευρό του καταναλωτή. Τον Αύγουστο οι λογαριασμοί θα επιδοτηθούν με ένα ποσό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ”.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα η οποία υπήρξε παραγωγική, όπως είπε, αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου στην αρχή της ενημέρωσης. “Στο επίκεντρό της βρέθηκαν τα μεγάλα έργα υποδομής για την πόλη και οι πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν μείζονα προβλήματα. Αναδείχτηκε το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία τρία χρόνια” επισήμανε.

Σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τη μάχη που δόθηκε σε Δαδιά, Λέσβο και Ηλεία σημείωσε:

Η εικόνα είναι πολύ πιο βελτιωμένη σήμερα από τις προηγούμενες μέρες. Η μάχη συνεχίζεται σε ολα τα ενεργά μέτωπα, σημείωσε,  προσθέτοντας πως εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αυτές οφείλονται και στην ανθρώπινη αμέλεια, αλλά και από εγκληματικές εμπρηστικές ενέργειες.

“Κατά μέσο όρο καταγράφηκαν παραπάνω απο 50 πυρκαγιές την ημέρα. Οι περισσότερες δεν έγιναν καν γνωστές γιατί αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες και περισσότερα πτητικά μέσα” σημείωσε.

Επιπλέον επισήμανε ότι “υπάρχει ένα νέο μοντέλο συντονισμού, καθώς όλοι δρουν κάτω από ένα ενιαίο κέντρο. Η κατάσταση δείχνει να είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Οι πυρκαγιές δεν προσφέρονται για κομπασμούς, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας”.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει τις στοχευμένες προσπάθειες σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της ενέργειας” σημείωσε. “Απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για όλα τα νοικοκυριά. Καταργούνται τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι οφείλουν να ανακοινώνουν από πριν τους χρεώσεις τους και έτσι ενισχύεται η διαφάνεια και αποτρέπονται οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αλλά και η σύγχυση. Ορίζεται πλαφόν 5 ευρώ για τα πάγια τέλη που χρεώνουν οι επενδυτές ρεύματος”

Όπως τόνισε “το μέγεθος της εξωγενούς επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη καθιστά μονόδρομο την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα πρόταση με επιστολή του στον Πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής. Έγιναν δεκτές όλες οι απόψεις και οι εξαιρέσεις που είχε ζητήσει η χώρα μας”

Κατόπιν αναφέρθηκε στις τρεις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με ουσιαστικό αποτύπωμα στον πολίτη. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, είπε και ανέφερε τις εξής περιπτώσεις:

1. Το govgr.wallet για τις ψηφιακές ταυτότητες και άδειες οδήγησης.

2. Τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του αριθμού 1555 του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα ασφαλιστικά. Ο αριθμός αντικατέστησε 7 διαφορετικά τηλεφωνικά κέντρα.

3. Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη, το οποίο συνέβη για πρώτη φορά φέτος μετά από 59 χρόνια, ανακοινώθηκαν τέλη Ιουλίου. Αυξήθηκε ο αριθμός των εισαχθέντων. Απέδωσε η εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων σε 75.154.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, που αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας συντονισμού με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας της Ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωση.

Όπως σημείωσε “την task force απαρτίζουν στελέχη από όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης, από ενώσεις δημοσιογράφων και από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης η χώρα μας να πρωτοστατήσει στις πολιτικές που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους συγκεκριμένους τομείς”.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάπτυξης σημείωσε:

“Χαρακτηρίζεται εξαρχής από απόλυτη διαφάνεια, καθώς το σύνολο των σχετικών αποφάσεων δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες και στο κοινοβούλιο. Εφαρμόζεται ένα εξαιρετικά αυστηρό και απαιτητικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, που διαθέτει πρόσθετες δικλείδες διαφάνειας. Τελικός ελεγκτής στην διαχείριση των πόρων παραμένει το ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο, αλλά και το ελληνικό ελεγκτικό συνέδριο”.

Σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση και όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε “Αντί για κυνήγι μαγισσών θα ήταν καλύτερα να μας ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο του για τις μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν την εκταμίευση των πόρων. Επενδύει στη συκοφανία και στη λάσπη, ενώ η κυβέρνηση επενδύει στην ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταφέρουμε να πάρουμε ως ποσοστό του ΑΕΠ τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη”

Σχετικά με την μήνυση του Νίκου Ανδρουλάκη, για απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, τον Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

“Από την πρώτη στιγμή που κατέθεσε τη μήνυση ο κύριος Ανδρουλάκης αλλά και νωρίτερα τοποθετηθήκαμε καθαρά. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής και αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και άμεσα η συγκεκριμένη υπόθεση και ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής να συγκληθεί άμεσα με σκοπό να δώσει όποιες απαντήσεις χρειάζεται σε ζητήματα που θα τεθούν”

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Η τοποθέτηση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρη επιδιώκουμε απαιτούμε και θα συνδράμουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε η έρευνα που διεξάγεται να καταλήξει σύντομα σε συμπεράσματα”.

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως “οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά”. Και πρόσθεσε “για όσους με αφορμή την υπόθεση αυτή προσπαθούν με συμπεράσματα βασισμένη σε υποθέσεις εφευρήματα σε απίθανες συνδέσεις, χωρίς καμία τεκμηρίωση να δώσουν διαστάσεις συνωμοσίας με σκοπό να καταστήσουν υπεύθυνη την κυβέρνηση για τις υποθέσεις αυτές, θέλω να ενημερώσω και να πληροφορήσω για τα ακόλουθα: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές απόπειρες παγίδευσης τηλεφώνων μέσω αυτών των λογισμικών. Το ίδιο και χειρότερο πρόβλημα με τον κύριο Ανδρουλάκη αντιμετώπισαν ο επίτροπος δικαιοσύνης, Γάλλοι πρωθυπουργοί, Γάλλοι υπουργοί, υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Πολωνοί, Ούγγροι και ενδεχομένως Ισπανοί Ευρωβουλευτές.

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “Καταλαβαίνει κανείς ότι η διάσταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη. Είναι παγκόσμια, είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θέλουν να υπονοήσουν ορισμένοι” και διαβεβαίωσε πως “η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται για καλύτερα αποτελέσματα” και σημείωσε πως “όλα τα υπόλοιπα δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από συκοφαντίες από υπονοούμενα σε μία προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, προκειμένου να συκοφαντηθεί η ελληνική κυβέρνηση”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος