Γ. Οικονόμου: H Ελλάδα είναι μέρος της λύσης με τις προτάσεις της

Array

Στα θέματα της επικαιρότητας όπως η ενεργειακή κρίση, οι συντάξεις, τα Πανεπιστήμια, οι τουρκικές προκλήσεις, η εξέλιξη πανδημίας, ήταν στα περιεχόμενα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως από την αρχή της ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό, τόσο με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 9 Μαρτίου, όσο και με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του στα Συμβούλια Κορυφής επιμένει πρωτίστως:

-Στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, τόσο του φυσικού αερίου που εισάγεται με αγωγούς στην Ευρώπη, όσο και του LNG.
-Στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου.
-Στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
-Στη ανάγκη στήριξης των κοινωνιών και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.
Πολλές φορές μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι στην περίπτωση αυτή -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην πανδημία- η Ε.Ε. έχει καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων και έχει επισημάνει ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει, πλέον, άλλος χρόνος για χάσιμο.

Χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι 15 χώρες μέλη της Ε.Ε. με επιστολή τους ζητούν την επιβολή πλαφόν, στηρίζοντας την ελληνική πρόταση. Σημειώνεται ακόμη, ότι ενόψει του αυριανού Έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με επιστολή του προς την Επίτροπο Ενέργειας και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Οι πόροι θα προέρχονται από ειδικό τέλος στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα αξιοποιούνται:
-Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
-Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα εναλλακτικά καύσιμα.
-Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας.
-Για την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
-Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο.
Η Ελλάδα, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, με τις προτάσεις αποτελεί μέρος της λύσης και οι πρακτικές που έχει εισάγει για την αντιμετώπιση των κρίσεων γίνονται κανόνας και υιοθετούνται σιγά-σιγά και από άλλες χώρες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακολούθως μίλησε για τις συντάξεις λέγοντας πως το 97% των εκκρεμών κύριων συντάξεων έχει ήδη εκδοθεί και το πρόβλημα αυτό πηγαίνει προς την οριστική του λύση. Μάλιστα μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2022 βγήκαν 188.000 νέες συντάξεις, εκ των οποίων πάνω από 20.000 συντάξεις το μήνα Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 5 τέως Ταμεία και 10 διευθύνσεις του ΕΦΚΑ μηδένισαν τις εκκρεμότητες τους που πολλές από αυτές εκκρεμούσαν για 1 ή και 2 χρόνια. Επίσης πως από το 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει εκδοθεί το 97%. Για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 οι εκκρεμότητες έχουν μηδενιστεί, ενώ για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων και για το 2021 το 91%.

Επίσης μιλώντας για τα ΚΕΠΑ, τόνισε πως τα ψηφιακά κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας, πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση που καταργεί την γραφειοκρατία αφού όλα γίνονται ψηφιακά και χρειάζεται μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση των ιατρών. H πολιτική υπάρχει για να δίνει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας και να αποδίδει τον δέοντα σεβασμό στον άνθρωπο. Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια με τη θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας, και την εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία

Για τα Πανεπιστήμια ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει την αναβάθμισή τους και ήδη βελτιώνουν τη θέση τους στις διεθνείς κατατάξεις, ενώ για το θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αντιμετώπιση των όποιων εστιών ανομίας υπάρχουν στα ΑΕΙ, που δεν θα γίνουν ούτε ορμητήρια, ούτε άσυλα παρανομίας και τόνισε πως στηρίζουμε τη γνώση εναντίον της βαριοπούλας. Επίσης έκανε αναλυτική αναφορά στην πρόσφατη εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων που είχαν έδρα την Πανεπιστημιούπολη.

Αναφερόμενος στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε πως πρόκειται για ρητορική παροξυσμού και σε επίπεδο υστερίας, με στόχο να αποπροσανατολίσουν την Ελλάδα για να αλλάξει τη στρατηγική της. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Οικονόμου. Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αυτή τη στιγμή θα έδειχνε μία δραματοποίηση της κατάστασης, που δεν ισχύει και δεν θα προσέθετε κάτι αυτή τη στιγμή.

Για την πρόσφατη έρευνα για τους θανάτους από κορονοϊό και τις ΜΕΘ, του κ. Λύτρα, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι γράφει και κάθε μελέτη είναι επιστημονικό εργαλείο που αξιοποιείται ανάλογα, ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος να το κάνει, το κάνουν επιστήμονες που ήδη έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Η κυβέρνηση διπλασίασε τις ΜΕΘ και προχώρησε στην καμπάνια του εμβολιασμού, ενώ δεν έχει αλλάξει ο ρόλος του κ. Τσιόδρα.

Τέλος, χαρακτήρισε απαράδεκτες συμπεριφορές τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τις προκλήσεις φασιστοειδών στο Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος