Γ. Οικονόμου: Πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Για πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις και εμφάνιση πολιτικού παγκόσμιου βεληνεκούς μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στο παγκόσμιο κοινό πόσο η Δύση χρειάζεται την Ελλάδα ως γενέτειρα και θεματοφύλακα των καταστατικών και θεμελιακών αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Πρόσθεσε ακόμα ότι έκανε σαφές ότι ο ελληνισμός δεν είναι μόνο ο ακρίτας της Δύσης αλλά και μια πολιτισμική δύναμη χιλιετιών ενώ ανέδειξε τη δυναμική και την επικαιρότητα του ελληνικού πνεύματος.

Ακόμα είπε ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας και ότι ήταν ο ηγέτης μιας χώρας που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά, μιας χώρας που θέλει και μπορεί να αναπτύξει δυναμική στη νέα εποχή, που θέλει και μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλλει έτσι ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μιας χώρα που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές της πάντοτε όμως με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε μια χώρα έτοιμη κι αποφασισμένη να μη δεχθεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μίλησε ως εκπρόσωπος του απανταχού ελληνισμού, σήκωσε πιο ψηλά την πατρίδα μας η οποία είχε τρωθεί βαθιά από τη διεθνή κρίση, ανέδειξε την πραγματικότητα μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας που δεν είναι περιχαρακωμένη αλλά μιλά την ίδια γλώσσα με τις σύγχρονες Δημοκρατίες του Δυτικού κόσμου και μάχεται για τις ίδιες αξίες ιδέες και δημοκρατικές αρχές.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για εγκάρδια υποδοχή από τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος εξήρε τη στάση που κράτησε η Ελλάδα απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η συμμαχία μας είναι πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ. Επεσήμανε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τις διαστάσεις των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης επισημαίνοντας ότι «είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά τη Ρωσίας  θα πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία τους πιο ευάλωτους και τις επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες αυξήσεις που παρατηρούνται ».

Επίσης ότι «εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών και ότι δεν θα επικρατήσει η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας».

Ακόμη ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τις υπερπτήσεις και επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας και ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Έθεσε όμως σαφώς και το ζήτημα του Κυπριακού και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά στο ότι «ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της, προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας και ανακοίνωσε ότι ήδη η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά. Είναι εξάλλου και η χρονική περίοδος που η χώρα μας θα έχει το δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε, καθώς δεν κάνει δαπάνες έξω από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες».

Όλη η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος