Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις εταίρων και συμμάχων

Για τις εξελίξεις τόσο σε διπλωματικό όσο και πολιτικό επίπεδο για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε εκτενώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αναφορά στην απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε ιστορικό στέλεχος της παράταξής μας. Με την παρουσία και τις δράσεις της, στα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, στις κομματικές μας οργανώσεις, στις κυβερνήσεις της ΝΔ, στη θητεία της στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεχώρισε. Ξεχώρισε για το ήθος της, για τον πολιτικό της λόγο, για την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανατοποθετεί την πραγματικότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον».

Ο κ. Οικονόμου, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχοντας πλούσια ιστορική εμπειρία δεν επαναπαύεται και δείχνει το απαιτούμενο πολιτικό και ηθικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτισμικό κεκτημένο της. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού. Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός τόνισε τις θέσεις αυτές τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ακόμη πως τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας.

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατυπωμένες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και υπενθύμισε τις θέσεις αρχής της Ελλάδας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών και τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται δεκτός σε καμία των περιπτώσεων απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Μίλησε για δικαίωση των θέσεων των Ευρωπαίων ηγετών και μεταξύ αυτών του πρωθυπουργού και είπε πως οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η άμυνα όχι μόνο είναι αυτοσκοπός αλλά και εθνική προτεραιότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η χώρα μας είχε διορατικότητα όπως και στην περίπτωση της αντιμετώπισης της πανδημίας, κινήθηκε γρήγορα και προχώρησε εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν.

Αναφέρθηκε στην αμυντική θωράκιση της χώρας και τόνισε πως «διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η ασφάλεια σε κάθε επίπεδο είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο και στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας. Μεταξύ αυτών στις κινήσεις που έχουν γίνει για την απώλεια των ομογενών στην Ουκρανία.
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε στην συνέχεια ότι είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση της πρότασης του πρωθυπουργού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για λήψη μέτρων στον τομέα της ενέργειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών σχετικά με τη στάση της χώρας αν μας ζητηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ να πάνε στην Ουκρανία μαχητικά και πιλότοι, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η χώρα μας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών άμυνας».

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόνου ανέφερε τα εξής: «Η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όχι απλως καταδικάζουμε. Ζητάμε και υποστηρίζουμε κυρώσεις, υποστηρίζουμε ενεργά το λαό της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις. Δεν πρέπει να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα. Η στάση μας είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις όλου του δυτικού κόσμου, με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίες αποφάσεις που ελήφθησαν με το δέοντα τρόπο και ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ».

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ουκρανία, απάντησε ότι προς το παρόν έχουμε μείνει σε αυτό που παραδόθηκε χθες και είμαστε σε συνεννόηση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Επίσης σε ερώτηση αν έπρεπε να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ πρώτα είπε ότι δεν προβλέπεται αυτό για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ή υλικού, ενώ απαντώντας σε όσους λένε ότι υπάρχει ζήτημα γιατί δεν εκλήθη ο Νίκος Δένδιας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και πρόσθεσε: «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και ίντριγκες».

Για τον Έλληνα πρέσβη που έφυγε από το Κίεβο ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας και γι’ αυτό ζητά άδεια να φύγει, άδεια που του δόθηκε. Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να βρίσκονται στην Οδησσό και τη Μαριούπολη προξενικές αρχές ενώ ενεργούν και οι πρεσβείες μας στις όμορες χώρες.

Σχετικά με τις προσφυγικές ροές που αναμένονται από την Ουκρανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και πως εξετάζεται ρύθμιση για να τους δοθεί 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής αυτών των ανθρώπων στην ΕΕ.

Τέλος ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος