Οικονόμου: H Ελλάδα έχει την έβδομη φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των «27»

Στον απόηχο του ελληνικού διαβήματος στην Άγκυρα για τα ελληνικά νησιά, της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, έγινε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκή και εισαγόμενη, τόνισε και σημείωσε ότι με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις «η Ελλάδα έχει την έβδομη φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην ΕΕ των 27». Για την τουρκική προκλητικότητα απάντησε πως όλες οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς απαντώνται αμέσως.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον λιγνίτη, είπε η Ελλάδα ακόμη παράγει ρεύμα από λιγνίτη και πως όσα εργοστάσια έχουν κλείσει είχαν συμπληρώσει τις προβλέπομενες ώρες λειτουργίας τους.

“Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι πολιτική όλης της Ευρώπης παρά τα όσα διακινούνται. Η παραφιλολογία περί λιγνίτη είναι αντίστοιχη με αυτά που έλεγαν το 2015 περί εξόδου από το ευρώ κλπ” επεσήμανε.

«Η παραγωγή αυτή δεν πια η φθηνότερη» σημείωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε πως μια φθηνή λύση θα ήταν η ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, είπε ότι η ΔΕΗ απαξιώθηκε εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. «Αν δεν είχε γίνει αυτό, θα είχε προχωρήσει η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, είπε ο κ. Οικονόμου.

Η χώρα μας κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να σταθεί στο πλευρό του κόσμου. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, μετά από σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Eμπειρογνωμόνων. Όπως ανέφερε αυξάνεται η πληρότητα θεατών στα γήπεδα από το 10% στο 50%, επιτρέπονται οι όρθιοι στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, ενώ ξεκινούν οι σχολικές εκδρομές από την 1η Μαρτίου, που θα περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση. Αυτές θα πραγματοποιούνται με rapid test 48 ωρών. Επίσης, θα εφαρμόζεται σε ποσοστό 20% η τηλεργασία στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επεσήμανε ότι “η κυβέρνηση βρίσκεται σε ειλικρινή συζήτηση με τους αγρότες. Ήδη έχουμε πάρει μέτρα στήριξης με μείωση ΦΠΑ στα λιπάσματα, επιδότηση ζωοτροφών και ενεργοποίηση πόρων από πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα κλείσουμε αποζημιώσεις του 21. Ο κ. Τσίπρας είχε ξαναπάει στα μπλόκα των αγροτών και στο παρελθόν και οι αγρότες γεύτηκαν τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό όλων των Ελλήνων”

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα ανέφερε πως “όλες οι προκλήσεις της Αγκυρας απαντώνται αμέσως, όπως έκανε ο κ. Δένδιας χθες στη Νορβηγία, όπως κάναμε και σήμερα με το διάβημα. Η χώρα μας βρίσκεται σε σταθερή πορεία του γεωστρατηγικού της αποτυπώματος. Η άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός. Η διεθνής κοινότητα συμμερίζεται τις θέσεις Ελλάδας και ο κόσμος καταλαβαίνει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και επεσήμανε πως “με τη συμφωνία που υπογράφουμε με τις ΗΠΑ αποδεικνύεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία θωράκισης και ενίσχυσης εθνικής ασφαλείας”. Επιπλέον τόνισε πως “θα θέλαμε να το συμμερίζονται όλοι, πως η άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός και όσοι δεν το συμμερίζονται να αλλάξουν γνώμη”.

Για τις διερευνητικές επαφές

“Η κυβέρνηση πιστεύει στην αναγκαιότητα επικοινωνίας και επαφών με την άλλη πλευρά” σημείωσε αλλά επεσήμανε πως “αυτό δε σημαίνει ότι δεν παρατηρούμε την προκλητικότητα της άλλης πλευράς”. Δεν έχει αλλάξει κάτι, είμαστε υπέρ αλλά δεν περνά απαρατήρητη η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας και τα παράλογα που με κάθε ευκαιρία διατυπώνουν”.

Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε το  στοιχείο της συνεχιζόμενης μείωσης της ανεργίας, σύμφωνα και με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον Δεκέμβριο του 2021 έφτασε το 12,8% από 17,2 το καλοκαίρι. Ο αριθμός των  απασχολούμενων στους ενήλικες έφτασε  στα τέσσερα εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση. Αισιόδοξη σημείωσε πως είναι η μείωση του ποσοστού ανεργίας σε ποσοστιαίες μονάδες στις γυναίκες και στους νέους και το απέδωσε στις πολιτικές της κυβέρνησης που φέρνουν επενδύσεις.
“Εκτός των υπαρχόντων, δρομολογούνται νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας” επεσήμανε.

Για το αθλητικό νομοσχέδιο σημείωσε πως “είχαμε προγραμματίσει ανακοινώσεις και θα πάνε για την επόμενη εβδομάδα, λόγω της ασθένειας Αυγενάκη. Βασικές αρχές του θα είναι η αυστηροποίηση των ποινών χωρίς αναστολές. Εμβάθυνση του πλαισίου για να πάμε σε εξάλειψη περιστατικών βίας”. “Το οφείλουμε στους ανθρώπους που χάθηκαν” υπογράμμισε και ανέφερε πως συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας σε λέσχες φιλάθλων. “Εχουν γίνει 480 έλεγχοι σε λέσχες φιλάθλων κι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε παραπάνω από 45 περιπτώσεις” σημείωσε.

Για κείμενο Καρτερού

«Το κείμενο του κ. Καρτερού που συνυπογράφει ο κ. Πολάκης, με τον οποίο δήθεν ο κ. Τσίπρας δεν συμφωνεί με όλα, το είδε και η ντροπή και ντράπηκε. Όπως θα έπρεπε να ντρέπεται κι ο καθένας που υποστηρίζει τέτοια πράγματα, όπως θα έπρεπε να ντρέπεται οποιοσδήποτε πολιτευεται με ρητορική μίσους» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει έκτακτο επίδομα το Πάσχα απάντησε πως η επιδοματική πολιτική δεν είναι διεξοδος, δεν πολιτευόμαστε με δωράκια.

Για τον ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ συγκεντρώνει, εδώ και πολλά χρόνια, το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ταλαιπωρία και μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ζήτημα καθοριστικό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται.

Συνεπείς στη γραμμή διευκόλυνσης της καθημερινότητας του πολίτη και μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας του Κράτους, ψηφίζουμε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Προωθείται έτσι μια τολμηρή μεταρρύθμιση από την Κυβέρνησή μας που στόχο έχει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, να διασφαλιστεί η άμεση εξυπηρέτησή τους, αξιοπρεπής αντιμετώπισή τους από τον ΕΦΚΑ και να υπάρξει  ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Σε διάψευση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ,  μετά τη δήλωσή του ότι το 2020 βρέθηκε σε εκδήλωση κατά των προσφύγων με συμμετοχή πολλών στελεχών της Χρυσής Αυγής κατόπιν προτροπής του Γιώργου Γεραπετρίτη προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι: «Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Από το Σύνταγμα οι βουλευτές είναι ελεύθεροι και υπεύθυνοι να αποφασίζουν πού πάνε, τι λένε και τι κάνουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος