Γ. Οικονόμου: Κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας η Ελλάδα – Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, την ανταπόκριση των πολιτών και τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών, αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό επιβάλλεται να εξαντλήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε. Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου τα όπλα είναι τρία: Το εμβόλιο, το συνεχές testing και τα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Εμβολιαζόμαστε, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της κάλυψης με τη διασπορά του ιού». Πρόσθεσε ότι πρέπει να κάνουμε όλοι, εμβολιασμένοι και μη, συστηματική χρήση του testing, ενώ χαρακτήρισε τα self test απαραίτητο μέτρο για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. «Τηρούμε σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας» πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αρκετοί από την ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και πάνω έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι 59.864 πολίτες της συγκεκριμένης ομάδας έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου σε μόλις πέντε μέρες από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Σημείωσε δε πως τις τελευταίες δέκα ημέρες 151.489 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο προγραμμάτισαν την αναμνηστική τους δόση.

(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σημείωσε ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ, για όσους επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο, είναι ένα μέσο για την καθολικότητα του εμβολιασμού. Επανέλαβε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα η οποία καλύπτεται πλέον από την υποχρεωτικότητα, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Δεύτερος στόχος η επιτάχυνση της αναμνηστικής δόσης που κρίθηκε αναγκαία για συγκεκριμένους λόγους. Η επιδημία είναι δυναμική και όπου χρειάζεται αναπροσαρμόζουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα που αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών από 5 ετών και πάνω δήλωσε ότι έχει να κάνει με το πότε θα έχουμε τα εμβόλια τα οποία είναι διαφορετικά γιατί είναι διαφορετική η δοσολογία. «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στις αρχές του έτους», συνέχισε ενώ τόνισε πως για κάθε κατηγορία πληθυσμού η κυβέρνηση θα φροντίσει να ενημερώνει σωστά και υπεύθυνα.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η νέα γενιά να βρει καλές δουλειές. «Η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Φέρνουμε άμεσα πλούτο στη χώρα και στηρίζουμε τη νέα γενιά» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με διεθνείς επενδυτές για νέες επενδύσεις. Επίσης, κάνοντας αναφορά στη Amazon, είπε ότι η εταιρία παρέχει, με την κίνησή της να επενδύσει στην Ελλάδα, ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού και στο ταξίδι του σε Ισραήλ αλλά και στο Σότσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν η επίσπευση της ενισχυτικής δόσης ήταν απόφαση του πρωθυπουργού ή της επιτροπής. «Το ουσιαστικό είναι ότι η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, κινήθηκε γρήγορα και έγκαιρα εξαιτίας της μετάλλαξης όμικρον και γιατί λόγω του χειμώνα βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την επιτροπή να εξετάσει και να αναλύσει το θέμα, η πλατφόρμα άνοιξε και ο κόσμος ανταποκρίθηκε», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετου μέτρου ή κάποιου οικονομικού πέναλτι για ομάδες ανεμβολίαστων όπως οι αστυνομικοί ή οι στρατιωτικοί δήλωσε πως «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο». Ρωτήθηκε επίσης από τι θα εξαρτηθεί η ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική. Εστιάζουμε στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, κυρίως στους ευάλωτους συμπολίτες μας που είναι 60 ετών και άνω. Βλέπουμε ότι οι συμπολίτες μας ανταποκρίνονται. Εξελίσσεται γρήγορα και ο εμβολιασμός της 3ης δόσης και της 1ης για τους ανεμβολίαστους. Παρακολουθούμε τα μεγέθη και δίνουμε έμφαση με όλους τους τρόπους ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη», απάντησε.

Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και ποιο είναι το μήνυμα από τη μεγάλη συμμετοχή και την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής είναι πολιτικό γεγονός που η κυβέρνηση παρακολουθεί με τη σημασία και το σεβασμό που του αρμόζει. «Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Η Δημοκρατία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα κόμματα να μην μένουν περίκλειστα αλλά να απευθύνονται στην κοινωνία. Το κάνουν μέχρι στιγμής η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ», απάντησε.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και μέχρι τότε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αξιοποιούν κάθε μέρα για να παράγουν έργο για τους πολίτες είτε έχει να κάνει με την πανδημία, είτε με την προσέλκυση επενδύσεων, είτε με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. «Αξιοποιούμε κάθε μέρα με ένα έργο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας και τότε θα κατατεθεί απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες να το αξιολογήσουν και να διαλέξουν», σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν προβληματίζει τη ΝΔ το γεγονός ότι είτε κερδίσει ο κ. Ανδρουλάκης είτε ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως ξεμένει από πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους. «Το ποιος θα εκλεγείς το ΚΙΝΑΛ είναι εσωτερικό ζήτημα του ΚΙΝΑΛ. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε ως σχολιαστής. Στο τέλος της τετραετίας κάθε πολιτική δύναμη θα έχει τη δυνατότητα να έχει καταθέσει τις προτάσεις της και εμείς το έργο μας. Η κοινωνία θα διαμορφώσει τις συνθήκες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα στην επόμενη περίοδο», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία που δείχνουν αλματώδη ανάπτυξη ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως είναι το αποτέλεσμα μιας σώφρονας και λελογισμένης πολιτικής που στήριξε την κοινωνία και διαμόρφωσε τις συνθήκες που έχουμε. «Είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στο πλευρό των πιο ευάλωτων. Εδώ είμαστε και παρακολουθούμε δυναμικά την κατάσταση, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Ό,τι δημιουργείται ως αναπτυξιακό και οικονομικό πλεονέκτημα θα γίνεται κοινωνικό κεκτημένο», υπογράμμισε.

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και αν την κυβέρνηση την ανησυχεί τυχόν εξαγωγή της κρίσης στη γειτονική χώρα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «πάντα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τι συμβαίνει στην περιοχή μας» και πως «δεν έχουμε καινούργιους λόγους για να ανησυχούμε ιδιαίτερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ