Γ. Οικονόμου: Δεν θίγεται κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών (video)

«Δεν θίγεται κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου που γίνονται κατά του Προεδρικού Διατάγματος

«Δεν θίγεται κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου που γίνονται κατά του Προεδρικού Διατάγματος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος υπογράμμισε:

«Με τροπολογία τα όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες έχουν ήδη αποσυρθεί. Συνεχίζει να διατηρείται μια ένταση και ξεκαθαρίζω: δεν υποβιβάζονται σε αποφοίτους λυκείου όσοι έχουν φοιτήσει σε σχολές. Δεν ασχολείται με αυτό το ΠΔ. Λέει ότι θέσεις ΔΕ με τις οποίες γίνονται διαγωνισμοί που ορίζεται ως τυπικό προσόν το πτυχίο δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κίνηση που στοχοποιεί τους καλλιτέχνες».

Για την άποψη ότι πρέπει να καταργηθεί το ΠΔ στο σύνολό του τόνισε ότι δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες. «Πρόκειται για ένα ΠΔ το οποίο κατάφερε να περιορίσει τους κλάδους από 2.500 σε 500. Επίσης, αν καταργηθεί το ΠΔ όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και θα παγώσουν όλα.

Το ΠΔ αφορούσε καλλιτέχνες που δεν θα διεκδικούσαν καλλιτεχνικές ιδιότητες αλλά ήταν θέσεις προσωποπαγείς. Οι θέσεις αυτές είναι λιγότερες από 100 σε 700.000 με 750.000 χιλιάδες (…)

Το ΠΔ δεν αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται οι καλλιτέχνες σε Κρατικές Ορχήστρες σε ΔΗΠΕΘΕ κ.α. Εκεί υπάρχουν άλλες διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Το Εθνικό Θέατρο μετά το ΠΔ έβγαλε πρόσκληση – διαγωνισμό για τους ηθοποιούς με άλλα κριτήρια από το ΠΔ και αυτό είναι απόδειξη για όλα όσα είπα παραπάνω».

Για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Με αναφορά στην εφαρμογή του Καλαθιού του Νοικοκυριού είπε ότι βρίσκεται στη 15η εβδομάδα εφαρμογής του και επεσήμανε ότι οι τιμές στο 91% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σ’αυτό μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές. «Συγκεκριμένα με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, από το σύνολο 882 προϊόντων στο «Καλάθι» που είναι απολύτως συγκρίσιμα, στα 70 (ποσοστό 8%) η τιμή μειώθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία, στα 734 (ποσοστό 83%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και σε 78 (ποσοστό 9%) η τιμή αυξήθηκε».

Υπενθύμισε επίσης ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου πρόκειται να μπει σε εφαρμογή η κάρτα αγορών, το «Market Pass», με την οποία θα χορηγείται στους καταναλωτές με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε μια ιδιαίτερα αυξημένη και ενισχυμένη περίμετρο, το 10% του κόστους των βασικών αγορών τους, μέχρι βεβαίως ενός συγκεκριμένου ποσού ανάλογα με τα εισοδηματικά τους επίπεδα και με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Έτσι για παράδειγμα κάθε τετραμελής οικογένεια θα εισπράττει 52 ευρώ το μήνα».

Ανέφερε στη συνέχεια ότι τα στοιχεία του πανευρωπαϊκού δείκτη HEPI (Household Energy Price Index) για τον Ιανουάριο δείχνουν ότι οι τιμές ρεύματος στα κυμαινόμενα τιμολόγια παραμένουν στη χώρα μας πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Αποδεικνύεται έτσι ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, συνεχίζει να παράγει απτά αποτελέσματα για τους Έλληνες καταναλωτές. Η ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές, έχουν πάρει πλέον στον τόπο μας μόνιμα χαρακτηριστικά. Και η πολιτική αυτή -όπως έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θα συνεχιστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση».

«Οι πολιτικές μας βρίσκουν στόχο και βήμα- βήμα πάμε καλύτερα», είπε διευκρινίζοντας ότι υπάρχει επίγνωση πως δεν έχουν βέβαια μηδενιστεί τα προβλήματα από την ακρίβεια. «Με σχέδιο, με πραγματισμό, με επαγγελματισμό, με κοινωνική ευαισθησία και κυρίως με πολιτικό ανθρωπισμό είμαστε διαρκώς στο πλάι της κοινωνίας και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για όσο καιρό απαιτείται, για όσο καιρό χρειαστεί».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φροντίδας βρεφών από 120 επιχειρήσεις. Είπε ότι είναι ένα ακόμη νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και ειδικότερα για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και μπήκε από χθες στις ράγες.

Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών σε 120 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό άνοιξε χθες η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Επεσήμανε δε ότι έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς δράσεων που έχει αναλάβει η Πολιτεία για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας και ανέφερε μια σειρά μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος