Α. Πελώνη: Επιτάχυνση εμβολιασμών από πολυιατρεία, κλινικές – Διεύρυνση ωραρίου και 7ήμερη λειτουργία κέντρων (video)

Στον οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών που παρουσίασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας ότι “διανύουμε την τελευταία και την πιο ευαίσθητη φάση με τον κορονοϊό”. Η κα Πελώνη υπογράμμισε ότι “όλα τα μέτρα θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες και με υπουργικές αποφάσεις και με σχετικές ανακοινώσεις. Προφανώς θα γίνονται έλεγχοι και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα».

Η κα Πελώνη σημείωσε ότι “στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι”, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός την Τετάρτη και επεσήμανε τις τρεις ημερομηνίες- σταθμούς για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων:

  • Δευτέρα 3 Μαΐου άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής. Επίσης διεύρυνση της κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ.
    -Δευτέρα 10 Μαΐου άνοιγμα των γυμνασίων και δημοτικών με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό
    -Σάββατο 15 Μαΐου άνοιγμα του τουρισμού με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test.
    Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Λειτουργία Εκκλησιών για την περίοδο του Πάσχα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς στο τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα, θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Για την εξέλιξη της επιχείρησης “Ελευθερία”

Η κα Πελώνη αναφέρθηκε και στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος λέγοντας: “Συνεχίζουμε την πορεία για την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, έχοντας ως συμμάχους, τη βελτίωση του καιρού, την αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη. Είναι σημαντικό -όπως τόνισε για άλλη μια φορά χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και χτίζουν τείχος ανοσίας. Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν. Γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στις ομάδες προτεραιοποίησης -και ειδικότερα οι ευπαθείς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία- ας σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί. Όπως ήδη διαπιστώνεται από τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, η επιχείρηση «Ελευθερία εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 2.650.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 1.875.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό 17,8%.

-Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και τους εκπαιδευτικούς.

-Από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών.

-Από την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες”, όπως είπε.

Η κα Πελώνη διευκρίνισε ότι κατόπιν συνεννόησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα δεν θα πραγματοποιηθούν για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση και την τιτάνια προσπάθεια τους, όμως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη, είπε.

Για την ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμού μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.
Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.

Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια self test ματαιώθηκε την Τετάρτη λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα 5 νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των εργαζομένων και επιχειρήσεων για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Η κα Πελώνη τόνισε ότι πρόκειται για μέτρα που ανταποκρίνονται στη σταθερή βούληση της Κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας, θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.

Συγκεκριμένα:

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, η μείωση θα είναι στο 70%.

3ο.Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, έναντι 28% που παρέλαβε η Κυβέρνηση από την προηγούμενη.

4ο. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Σημείωσε ακόμη ότι ψηφίστηκε την Τετάρτη (21/04) από τη Βουλή -και είναι πλέον νόμος του Κράτους- ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κρατικής αρωγής, στις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Και πρόσθεσε ότι στον ίδιο νόμο εντάχθηκαν ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που μεταξύ άλλων αφορούν:

-Τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Την παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου και ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου.

-Τη δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

-Την άρση της φορολόγησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

-Την μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση πιθανούς συνωστισμούς την Ανάσταση γύρω από τους Ναούς είπε: «Δίνουμε ορατότητα και προοπτική» και πως η κοινωνία έχει εύλογη κόπωση. “Ζητάμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να είναι ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι κάθε πολίτη», συμπλήρωσε ενώ δήλωσε πως τα ωράρια των λειτουργιών θα είναι κοντά σε αυτά που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος και πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σχετικά με τις αντιδράσεις επιχειρηματιών της εστίασης ότι πρώτα θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους και μετά θα ακολουθήσει η χρηματοδότησή τους, η κα Πελώνη απάντησε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για τους στηρίξει από την αρχή της πανδημίας και «προσβλέπουμε ότι εντός Μαΐου θα γίνουν και οι πληρωμές για τη σχετική επιχορήγηση».

Για την ακύρωση του διαγωνισμού για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, τόνισε πως όλη η προσπάθεια γίνεται ώστε να υπάρχουν self test και πως το κατεπείγον επιβάλλει να ακολουθήσουμε άλλους δρόμους. Τόνισε ότι τηρήθηκε η διαφάνεια και η νομιμότητα σε όλες τις περιπτώσεις και πως θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες οι οποίες θα έχουν να κάνουν και με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Σε ερώτηση αν θα έχουμε επάρκεια εμβολίων για το εμβολιαστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε πως οι αριθμοί των παραδόσεων ανακοινώθηκαν χθες επίσημα. «Η δυναμικότητα είναι για 2,5 εκατ. εμβολιασμούς τον Μάιο και 4 εκατ. εμβολιασμούς τον Ιούνιο. Ανοίγουν και οι επόμενες ηλικιακές ομάδες. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι όλοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν», ανέφερε.

Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 30-39 νωρίτερα από τις ηλικίες 40-49, εξήγησε ότι «θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους πιο κοντά στο εμβόλιο γιατί είναι αυτοί που θα εμβολιάζονταν αρκετά αργότερα. Θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις επόμενες κατηγορίες», εξήγησε ενώ για εκείνους τους 30άρηδες που για ιατρικούς λόγους ίσως δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca είπε πως προφανώς θα περιμένουν να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρξει αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Αστυνομία για τους ελέγχους που θα γίνονται στους δρόμους. «Η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα. Καλώ τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τα μέτρα προς όφελος όλων και για να πάμε στον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης των μηνυμάτων στο 13033 με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, είπε πως «είναι πρόωρο αυτό που ρωτάτε» και συμπλήρωσε πως “θα εξειδικευθούν πρώτα τα μέτρα για το Πάσχα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις και γι’ αυτή τη δραστηριότητα”.

Η κα Πελώνη ρωτήθηκε αν εξετάζεται το άνοιγμα των Εμπορικών Κέντρων, των Κέντρων Αισθητικής και των Παιδικών Σταθμών και απάντησε ότι δεν έχει να πει κάτι αυτή τη στιγμή και πρόσθεσε: «Είμαστε ενόψει Πάσχα. Θα τα δούμε στην πορεία ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», απάντησε σε ερώτηση πότε θα επιτραπούν συναυλίες, φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις ενώ για τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα είπε πως δεν γνωρίζει.

Για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης και πάλι των περιορισμών η κα Πελώνη είπε ότι οι ανακοινώσεις έγιναν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Σημείωσε παράλληλα ότι “όσες φορές λειτουργήσαμε σε εξωτερικούς χώρους, οργανωμένα και υπεύθυνα, τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν καλύτερα ενώ φέτος έχουμε επιπλέον τους εμβολιασμούς, τα self test και τη βελτίωση του καιρού”.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο προσλήψεων υγειονομικών η κα Πελώνη δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές από την αρχή της πανδημίας και πως «τις ημέρες του Πάσχα προφανώς οι υγειονομικοί θα ανταμειφθούν για την προσπάθειά τους».

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε ότι “δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο και δεν είμαστε ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά σε μία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν από όσο ήμαστε τις προηγούμενες ημέρε”ς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος