Γ. Οικονόμου: Δεν εξετάζουμε διακοπές ρεύματος – Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικής ανοχής σε καρτέλ ενέργειας

Με μία αναφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που έχει προκύψει λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Είναι προφανές ότι από την ενεργειακή κρίση κάποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο, αλλά είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν καμία χώρα ανέγγιχτη και θα αφορούν την επάρκεια αλλά και τις τιμές στην ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή προοπτική οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα αρχικά σε έναν νέο κανονισμό, για τη μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15%. Η απόφαση ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να επαρκεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη ακόμη πιο δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων έγκαιρα» συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε ότι «όπως και σε άλλες πρόσφατες κρίσεις έτσι και τώρα χτίζουμε εθνικές πολιτικές για τη θωράκιση της κοινωνίας αλλά και των επιχειρήσεων απέναντι στις απειλές, αφενός με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο αλλά και στα νοικοκυριά κι αφετέρου με πρόνοια για την εξασφάλιση επάρκεια στην ενέργεια».

Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση χτίζει αναχώματα για την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και όχι μόνο. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Πρόσθεσε ότι ήδη ο μηχανισμός που έχει τεθεί σε εφαρμογή για τα υπερέσοδα των εταιριών απέδωσε μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο 330 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου το ποσό αυτό θα έφθανε τα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατίθενται αυτομάτως για τη στήριξη της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στο fuel pass 2 και την αυξημένη επιδότηση για βενζίνη στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου υπογράμμισε ότι συνεχίζεται και μάλιστα με πολύ αυξημένη περίμετρο η στήριξη της κυβέρνησης και στον τομέα αυτό.

Σήμερα ανοίγει η εφαρμογή του fuel pass 2 είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για το ύψος της επιδότησης αλλά και για το ποιοι ακριβώς είναι οι δικαιούχοι.

Υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν το σύνολο των ανατιμήσεων που προκαλεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και αυτό το γνωρίζει καλά η κυβέρνηση. Τόνισε όμως ότι είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ότι το πρόγραμμα στήριξης που τρέχει στη χώρα μας είναι ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Επανέλαβε ότι η διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας είναι απαραίτητη όπως και η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης των πολιτών.

Ανέφερε ότι το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 3,8% ενώ από τον Μάιο υπήρξε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης η ανεργία μειώθηκε στο 12,5% τον Μάιο, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2010 ενώ ο Τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά ενώ διαπιστώνεται ότι οι πολίτες παρά τις δυσκολίες ανταποκρίνονται έγκαιρα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Προτεραιότητά μας παραμένει να προσπαθούμε συνεχώς να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών που δυσκολεύονται λόγω των διεθνών κρίσεων είπε ακόμη ο κ. Οικονόμου με πολιτικές που παράγουν μετρήσιμο αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι χωρίς την πολιτική που εφαρμόζεται για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδος η πίεση και τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους «εντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή σε καρτέλ και δήθεν αισχροκέρδεια», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ακόμα αναφέρθηκε και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού που είναι σε λειτουργία από σήμερα.

Σε ερώτηση για το αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος και σε νοικοκυριά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μη φτάσουμε εκεί. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, αχαρτογράφητα νερά και σε ότι αφορά τις τιμές και σε ότι αφορά την επάρκεια. Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την νέα έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου είπε ότι παρακολουθούμε προσεχτικά και την πορεία του πλοίου και τις δηλώσεις.

«Ψύχραιμα και αποφασιστικά θα κάνουμε αυτό που επιβάλλεται για να έχουμε σταθερότητα, για να μην έχουμε εντάσεις, για να έχουμε Ειρήνη και βέβαια ανυποχώρητα σε ο,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

Σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι επιβάλλεται η ελληνική δικαιοσύνη να κάνει ο,τι πρέπει και όλες οι κρατικές υπηρεσίες να συνδράμουν. Είπε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε άμεσα αντανακλαστικά ζητώντας να συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που έγινε την Παρασκευή, και πρόσθεσε πως όχι μόνο η χώρα μας αλλά όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτή την απειλή.

Επ’ αυτού σημείωσε ότι και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση το e-mail της, κάτι που έχει συμβεί και σε άλλους ευρωβουλευτές.

Ανέφερε την περίπτωση από το 2019 του Γάλλου ευρωβουλευτή Λουίς Μισέλ αλλά και Ισπανών ευρωβουλευτών, 300 δημοσίων προσώπων στην Πολωνία, 68 στην Ισπανία.

«Είναι ζήτημα που απαιτεί να βρούμε τρόπους να απαντήσουμε σε αυτού του είδους τις απειλές», συνέχισε ενώ απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε» και «ίσα ίσα είπαμε ότι επιβάλλεται η δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση».

Ερωτηθείς ποιοι κάνουν αυτές τις παρακολουθήσεις είπε ότι πρόκειται για αυτούς που έχουν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά στη διάθεσή τους.

«Είναι καθήκον των εθνικών και των ευρωπαϊκών αρχών να βρούμε πιο αποτελεσματική απάντηση σε αυτή την απειλή χωρίς να περάσουμε στο άλλο άκρο, αυτό της τεχνοφοβίας», συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι από το 2018 είχαν πρωτοεμφανιστεί περιστατικά απόπειρα/χακαρίσματος κινητών σε 45 χώρες, ένα εκ των οποίων στη χώρα μας.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του βρετανικού μουσείου υπέρ του δανεισμού στη χώρα μας γλυπτών του Παρθενώνα , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της επανένωσής τους στο φυσικό τους χώρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος