Α. Πελώνη: Επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Θέματα τρέχουσας επικαιρότητας έθιξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη ανέφερε ότι μπήκε σε εφαρμογή το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Εξέλιξη που προέκυψε από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σε συνεργασία με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες. Η Ελλάδα θα ενισχυθεί με 31 δις ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια, είναι από τις χώρες που θα ενισχυθούν πρώτες, με τα χρήματα αυτά να κατευθύνονται σε 175 κρίσιμες επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις.
«Για την αξιοποίηση των πόρων αυτών η Ελλάδα κατέθεσε -και μάλιστα από τις πρώτες χώρες της ΕΕ- Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε στην πρώτη ομάδα χωρών που λαμβάνει έγκριση». τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης είπε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα και υπήρξε απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και ότι θα ενισχυθεί κατά 7% η οικονομική ανάπτυξη.

Η δήλωσή της ήταν: «Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ. Έτσι, σε ένα ορίζοντα 7ετίας, θα δημιουργηθούν στη χώρα μας επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%».

Ανέφερε ότι οι περισσότεροι πόροι θα κατευθυνθούν στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
Όπως ανέφερε μειώνεται ο ΦΠΑ σε Κω, Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο, νησιά που φιλοξενούν δομές για πρόσφυγες.

Αναφέρθηκε στους τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες στους οποίους θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, λέγοντας: «Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι. Εκτιμάται ότι εντός του 2021 θα εκταμιευθούν σχεδόν 8 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών».

«Αναγνωρίστηκε η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Επικροτήθηκε η υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Στο Eurogroup συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος, όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθεί ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά αυτά για όσο διάστημα παραμένουν σε λειτουργία οι δομές αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Nέα βήματα ελευθερίας προς την κοινωνική και οικονομική ζωή, δίνει η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες ήταν 617, δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μείωση της τάξης του 37%. Επίσης η κ. Πελώνη υπενθύμιση τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 17/6. Τόνισε πως: «Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της επανεκκίνηση της οικονομίας είναι μια κατάκτηση όλων των Ελλήνων την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο νέας έξαρσης και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Στην προσπάθεια αυτή σύμμαχοί μας είναι η αξιοποίηση των self test και η πρόοδος των εμβολιασμών.

Αποφασίστηκε έτσι η διανομή των self test -που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και είχε προγραμματιστεί για δύο μήνες- να συνεχιστεί για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Παρόλα αυτά οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Αττικής ανακοίνωσαν πως δεν θα συνεχίσουν τη διάθεση των self test. Αποφασίστηκε έτσι να χρησιμοποιηθούν για την περιοχή της Αχαΐας, ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής όπου υπάρχει ήδη συμφωνία. Το ίδιο θα γίνει στην Αττική εφόσον επιμείνει στην απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής».

Aνέφερε πως: «Μείζονος σημασίας για να χτίσουμε πιο γρήγορα το τείχος της ανοσίας, είναι η συνέχιση των εμβολιασμών με τους ίδιους αυξημένους ρυθμούς και στο επόμενο διάστημα. Ήδη, άλλωστε, από την Τετάρτη έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου προτεραιοποίησης και όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 18 ετών, μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 7.244.000 εμβολιασμοί. Μια δόση έχουν λάβει πάνω από 4.380.000 συμπολίτες μας, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 3.040.000».

Eπίσης έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τη σύσταση της επιτροπής βιοηθικής και το θέμα της υποχρεωτικότητας ή μη των εμβολιασμών.
Η σύσταση θα δημοσιοποιηθεί το απόγευμα.

Για τα Ελληνοτουρκικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμεινε πως θέση της Ελλάδος παραμένει ότι «η όποια θετική ατζέντα προς την Τουρκία, την οποία η χώρα μας στηρίζει, θα πρέπει να προωθείται με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, που σημαίνει ότι παραμένει ο όρος να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και να αποφεύγει η Τουρκία προκλητικές ενέργειες. Κληθείσα, μάλιστα, να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν περί της απευθείας επικοινωνίας των δύο ηγετών, η κ. Πελώνη διευκρίνισε πως «απευθείας επαφή σημαίνει απευθείας επαφή των δύο ηγετών» προσθέτοντας πως «πρακτικά κάποιος πρέπει να την κανονίζει και αρμόδια για αυτό από την πλευρά της Ελλάδος είναι η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και από την πλευρά της Τουρκίας ο Ιμπραήμ Καλίν.

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ανέφερε: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται από το πρωί τα Ιωάννινα.

Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Αίγυπτο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της. Στο Κάιρο, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό Μοσταφά Μαντμπούλι, ενώ θα συναντηθεί με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο, και θα έχει συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Πρίγκιπα Mοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν.

Την Τετάρτη, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος