Αρ. Πελώνη: Εντός της εβδομάδας συνεδριάζει η Επιτροπή για τις μάσκες

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας πάντως την έκκληση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό.

«Η κυκλοφορία του ιού, ωστόσο, συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρατείνουμε για το σκοπό αυτό τη δωρεάν διάθεση των self test σε ομάδες του πληθυσμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλό τον ρυθμό του εμβολιασμού».

Ειδικότερα, η κυρία Πελώνη ανέφερε: «αναμένουμε την τελική απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όπου υπάρξει πρόβλημα, θα διατεθούν από τα σουπερμάρκετ».

Ερωτηθείσα για το πόσο σύντομα θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους η κα Πελώνη απάντησε: «Όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτό, σε κάθε περίπτωση είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών». Παράλληλα επισήμανε:

«Όπως υπογράμμισε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών. Υπογράμμισε ότι καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο, το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο η διαθεσιμότητα των εμβολίων όσο η προθυμία των συμπολιτών μας να εμβολιαστούν»

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε χθες μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη στην Αίγυπτο όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi, τον Πρωθυπουργό Mostafa Madbouly, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ και μέλη της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, υπενθύμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των δύο κρατών ήταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο που παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Υπογράμμισε ότι «Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις επικυριαρχίας ή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi «μοιραζόμαστε την ίδια οπτική με την οποία άλλωστε οι δυο χώρες συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας» και τόνισε ότι «δεν νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαισίου των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. που προβλέπουν Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και έτσι μπορεί να μπει στην τελική της φάση η μελέτη του προγράμματος».

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Απόψε στις 19:30 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλάτσι, για την υπογραφή της σύμβασης για τη Γραμμή 4 του Μετρό, στην Αθήνα.

Αύριο Τετάρτη, στις 11, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο

Στις 14:00 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoye

Στις 17:00 θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ερωτηθείσα για την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ζόραν Ζάεφ, στην οποία αναφερόμενος στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, μίλησε για «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια».

«Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική, ιδίως σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως η συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της γειτονικής χώρας στο Euro 2020 στο ποδόσφαιρο. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής. Σας θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας προ της έγκρισης της συμφωνίας ήταν η χρήση του όρου «μακεδονικός» σε ό,τι αφορά στην γλώσσα και την ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται, όπως και ο χρόνος, που θα έλθουν προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας. Ούτως ή άλλως η καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας είναι και ένα από τα κριτήρια της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί παροχής διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως οι πρώτες διευκολύνσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, επικαλούμενη τη μη υποχρέωση χρήσης μάσκας στα γυμναστήρια για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς και στους όρους επανεκκίνησης των πανηγυριών, που σχετίζονται με το επίπεδο εμβολιασμού κάθε περιοχής και κατέληξε τονίζοντας ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και θα ανοίγει περισσότερο καθ’ όσον θα προχωρά ο εμβολιασμός. Όταν θα υπάρξουν νεότερα επ’ αυτού, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

Η Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε εκ νέου πως η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα για ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά. «Το έργο αυτό έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για το νέο Ποινικό Κώδικα. Αναμένουμε πολύ σύντομα τις εισηγήσεις της. Η κατεύθυνση είναι προς την αυστηροποίηση του πλαισίου για ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά».

Για το μεταναστευτικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμεινε πως αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή στην πράξη της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. «Το θέμα και κυρίως η περιφερειακή του διάσταση, που σχετίζεται με χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, βρίσκεται στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αναμένουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για χρηματοδότηση προγραμμάτων για πρόσφυγες, για τα οποία είμαστε θετικοί, όχι όμως και για την χρηματοδότηση της Τουρκίας» σημείωσε η κ. Πελώνη, η οποία ερωτηθείσα για την εξέλιξη του ζητήματος επιστροφής στην Τουρκία των 1.450 ατόμων, των οποίων η διαδικασία αίτησης ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα, δήλωσε πως «δεν έχει κάτι να προσθέσει».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ευσταθούν πληροφορίες περί κακομεταχείρισης κατοίκου της Γεωργίας, που ανακρίθηκε ως ύποπτος για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, η κ. Πελώνη αφού τόνισε ότι «στο πλαίσιο της έρευνας για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά εξετάστηκε ο εν λόγω ύποπτος με βάση όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες» διευκρίνισε πως το θέμα είναι πολύ ειδικό και παρέπεμψε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος και σε ό,τι αφορά στην διάθεση των self tests, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως εάν παρατηρηθεί πρόβλημα στο Νομό Αχαΐας, αυτά θα διατεθούν από τα supermarkets, ενώ, όπως δήλωσε, αναμένει να διευθετηθεί και το ζήτημα, που έχει προκύψει στην Αττική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος