Live Εκλογές 2023: Νίκη της ΝΔ με 20,74 μονάδες διαφορά – Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ, εκτός τρία κόμματα

Θρίαμβος της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα επίσημα αποτελέσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με την εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από την Singular Logic, υπάρχει διαφορά 20 μονάδων ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Ενισχυμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής. Η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, καθώς το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη δεν θα μπουν στη Βουλή. Η περίπτωση σφάλματος είναι στο +/-0,5%

Δείτε τα αποτελέσματα βάσει της ενσωμάτωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών:

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας επισπεύδει τις εξελίξεις και φαίνεται πως φέρνει πιο κοντά τις δεύτερες κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Οι πρώτες δηλώσεις Μητσοτάκη: Πολιτικός σεισμός ο σημερινός – Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή

Τη δέσμευση ότι θα εργαστεί ακόμα πιο σκληρά ώστε να υλοποιηθούν οι δραστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη επίσημη δήλωσή του σχετικά με το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν σήμερα οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έκανε λόγο για “πολιτικό σεισμό” αναφερόμενος στον αποψινό εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ και επεσήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή για έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας εγκρίνοντας την επιλογή του ιδίου και της ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις συνταγματικές επιταγές αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του ότι η χώρα δεν μπορεί να εμπλακεί σε ατελέσφορα κομματικά παζάρια. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ενωτικά όπως είπε χαρακτηριστικά, σε όλους όσοι δίστασαν να κάνουν αυτή τη φορά το βήμα και τόνισε με νόημα, πως με αυτοκριτική και την επιδίωξη για διαρκή βελτίωση θα βαδίσουμε προς την Ελλάδα του 2027. «Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ταυτόχρονα ανοίγει ένας άλλος τον οποίο και θα διανύσουμε μαζί» είπε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας συνεχάρη τον Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο. Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στον Κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές 2023 – Γ. Γεραπετρίτης: Πρόκειται για μία εντολή αυτοδυναμίας

«Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα για να κάνουμε τις οριστικές μας αξιολογήσεις. Διαφαίνεται πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια πολύ σημαντική νίκη» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συνέχισε ως εξής:

«Θέλω να πω ότι ο ελληνικός λαός αξιολόγησε το παρελθόν αλλά ψήφισε για το μέλλον του. Ψήφισε σταθερότητα, συνέπεια, ευημερία και θέλω να πω ότι έδωσε με τον τρόπο αυτό μια καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να δεσμευτώ, όπως και όλα τα μέλη της κυβέρνησης και της παράταξης, όπως και ο πρωθυπουργός μας, θα πει σε λίγο στη δήλωσή του ότι εμείς θα εργαζόμαστε σκληρά όπως το πράξαμε μέχρι σήμερα για το καλό της πατρίδας μας. Γιατί για μας ένα είναι το σημαντικό να πάει μπροστά η χώρα η οποία χρειάζεται μεγάλες ρήξεις και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η μόνη η οποία μπορεί να δεσμευθεί για μεγάλες ρήξεις, για μεγάλες αλλαγές, για την ευημερία του ελληνικού λαού».

Ν. Ανδρουλάκης: Οι Έλληνες υπέγραψαν μια μεγάλη νίκη σήμερα

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της κάλπης δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που υπέγραψαν αυτή τη μεγάλη νίκη σήμερα» τόνισε φθάνοντας στη Χαριλάου Τρικούπη.

Με καταμετρημένο το 60% των ψήφων η εκτίμηση δείχνει για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ποσοστό της τάξης του 12%.

Π. Γερουλάνος: Πείτε ό,τι θέλετε το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα ποσοστά του στο 40-50%

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος μίλησε για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του κόμματος στις εκλογές 2023.

«Δεν αμφισβητώ το exit poll αλλά είναι καλό να θυμόμαστε ότι η νύχτα είναι ακόμα στην αρχή της. Το δεύτερο είναι ότι αν δεν έχουμε σωστή ανάλυση της αποχής δεν ξέρουμε τι έχει γίνει σε ό, τι αφορά την εμπιστοσύνη των κομμάτων και των ψηφοφόρων στα κόμματα. Ποιοι δεν πήγαν στην κάλπη. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό γιατί τα τελευταία δύο χρόνια λείπουν από τις κάλπες δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι και δεν αποκλείεται να έχουν προστεθεί κι άλλοι εδώ πέρα», είπε αρχικά ο κ. Γερουλάνος.

Σχετικά με την συμμετοχή στις σημερινές εκλογές είπε: «Μετά από 4 χρόνια γίνονται εκλογές. Αν έχουμε την ίδια συμμετοχή, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το αναλύσουμε σαφώς».

Δουδωνής: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε αλλάζοντας τους συσχετισμούς

«Απόψε είναι η γιορτή της αναγέννησης δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε αλλάζοντας τους συσχετισμούς για το καλό της χώρας, του ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Παναγιώτης Δουδωνής.

Κ. Βελόπουλος: Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι

Σε ανάρτηση στο Twitter προχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους μας ψήφισαν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες! Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους αγωνίστηκαν εναντίον των συκοφαντιών των ύβρεων των ψεμάτων λέγοντάς το μεγάλο ναι στην ελληνική λύση!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος.

Πρωτιά ΝΔ σε 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες – Οι καλύτερες επιδόσεις των κομμάτων

Καθαρή πρωτιά της ΝΔ στις 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Με ενσωματωμένο το 51% της επικράτειας, η ΝΔ επικρατεί με διαφορά από το δεύτερο κόμμα που κυμαίνεται από 5,67% (Άρτας) έως 35,26% (Λακωνίας). Σε 54 εκλογικές περιφέρειες η διαφορά είναι διψήφια, ενώ σε 39-40 η απόσταση από το δεύτερο κόμμα είναι πάνω από 20 μονάδες.

Τις καλύτερες επιδόσεις έχει στις περιφέρειες Λακωνίας (50,10%), Δωδεκανήσου (49,26%), Κυκλάδων (48,87%), Α’ Πειραιώς (48,13%), Χίου (47,85%), Ευρυτανίας (46,96%), Σερρών (46,70%), Φωκίδας (46,62%), Καστοριάς (46,42%) και Καρδίτσας (46,29%). Τα χαμηλότερα ποσοστά έλαβε στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης (24,82%), Α’ Θεσσαλονίκης (34,23%), Αχαΐας (34,72%), Δυτικού Τομέα Αθηνών (34,86%) και Ξάνθης (35,14%).

Στη μόνη εκλογική περιφέρεια όπου δεν προηγείται είναι της Ροδόπης, στην οποία επικρατεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,33%. Σε 51 περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος και σε 7 καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Στη Ροδόπη καταγράφεται το καλύτερο ποσοστό του και ακολουθούν οι εκλογικές περιφέρειες Άρτας (31,52), Ξάνθης (26,97%), Αχαΐας (26,66%), Αιτωλοακαρνανίας (25,85%), Κεφαλληνίας (25,82%) και Φλώρινας (24,70%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά έλαβε σε Χίο (12,04%), Δράμα (13,52%), Λακωνία (13,57%), Κιλκίς (13,59%) και Σερρών (14,81%).

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε 7 περιφέρειες, στην τρίτη σε 40 και στην τέταρτη θέση σε 12 περιφέρειες. Τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνει σε Ρέθυμνο (23,27%), Ηράκλειο (22,88%), Ροδόπη (22,55%), Λασίθι (22,10%) και Ηλεία (19,39%). Αντίθετα, σε Α’ Πειραιώς (5,97%), Α’ Αθηνών (6,71%), Δυτική Αττική (7,22%), Βόρειο Τομέα Αθηνών (7,36%) και Β’ Πειραιώς (7,38%) είχε τη χειρότερη εικόνα.

Το ΚΚΕ καταγράφει υψηλότερα ποσοστά στα παραδοσιακά «κάστρα» του. Συγκεκριμένα, σε Σάμο (16,79%), Λέσβο (12,89%), Δυτικό Τομέα Αθηνών (11,28%), Ζάκυνθο (11,26%), Β’ Πειραιώς (11,04%) και Κεφαλληνία (10,94%).

Τέλος, η Ελληνική Λύση καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της στις εκλογικές περιφέρειες Έβρου (8,69%), Α’ Θεσσαλονίκης (8,29%), Β’ Θεσσαλονίκης (7,96%) και Ημαθίας (7,94%).

Διαβάστε ακόμα:

Δ. Μπακάκος: Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα μια εντολή αυτοδυναμίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος