Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί για την κύρωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας από τη Βουλή

Η συνεδρίαση στην ολομέλεια ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων. Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με ένσταση επί της διαδικασίας και μια δήλωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Δρίτσα, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η συζήτηση να μην περιοριστεί, όπως ήταν η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων, στις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, στις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αλλά και ενός κύκλου 12 βουλευτών κατά κοινοβουλευτική αναλογία, αλλά να υπάρξει και ένας τουλάχιστον δεύτερος κύκλος ομιλητών, καθώς πρόκειται όντως μία ιστορική συμφωνία και στην οποία θα πρέπει να μπορεί να διατυπωθούν όλες οι απόψεις των βουλευτών που έχουν και το νομοθετικό έργο. Ο κ. Δρίτσας μάλιστα, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας προχώρησε και σε μια πολιτική δήλωση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να την υπογραμμίσει θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Προς επίρρωση της ένστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε τον λόγο και υπενθύμισε ότι σε ανάλογης σπουδαιότητας Συμφωνίες, όπως των Πρεσπών, η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν σε τρεις συνεδριάσεις, παρότι και τότε υπήρχαν τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δική του πρωτοβουλία, ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση κάνει επίκληση στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαιτεί την ψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου των βουλευτών και συνεπώς η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική και όχι με της τεκμερώμενης πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σχετικά με την ένσταση για τον ένα και μόνο κύκλο ομιλητών βουλευτών μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα λέγαμε ότι εκφράζεται με τον “βαρύγδουπο” τρόπο η θέση της κάθε κοινοβουλευτικής δύναμης, απέναντι σε αυτή την πράγματι ιστορική Συμφωνία».

Το Σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση διεξαγωγής της συζήτησης του Προέδρου της Βουλής και απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εισηγητές των κομμάτων

Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής, η αυλαία της συζήτησης για τη «Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια».
Υπέρ της κύρωσης της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας, τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.
«Η Ελληνογαλλική Συμφωνία αλλάζει τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστά τη χώρα μας πρωταγωνιστή των εξελίξεων και ενισχύει την αποτρεπτική αμυντική της ισχύ έναντι κλιμακούμενων απειλών», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ανοίγοντας τη συζήτηση για την Ελληνογαλλική Συμφωνία. «Η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας είναι το πιο θετικό αποτύπωμα της Συμφωνίας κυρίως γιατί αγγίζει τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με τη Γαλλία, προτάσσοντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.
Απαντώντας στις ενστάσεις και επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, αντέτεινε ότι για πρώτη φορά τόσο ευκρινώς εξασφαλίζεται νομικά και δεσμευτικά η χώρα μας. «Η Συμφωνία δεν γκρεμίζει αλλά ενισχύει την εθνική κυριαρχία της χώρας. Απόδειξη είναι οι εκνευρισμένες φωνές των γειτόνων μας που ακούγονται γιατί η Ελλάδα ισχυροποιείται αμυντικά και γεωστρατηγικά» επισήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι «εμφανίζεται να είναι αμετανόητη, μεμψίμοιρη και να λειτουργεί βάσει κομματικών και όχι εθνικών κριτηρίων, επιμένοντας στον βούρκο της αναξιοπιστίας της λόγω ένδειας επιχειρημάτων σε βαθμό που οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους». Ακόμα, χαρακτήρισε βαρύτατο ατόπημα τους υπαινιγμούς τού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, «για μαύρο χρήμα στα εξοπλιστικά προγράμματα».
«Δεν χωρούν παλινωδίες και δογματισμοί για μια οριζόντια εθνική στρατηγική επιτυχία της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα έχετε την πολιτική εντιμότητα και τη συναίσθηση του θεσμικού σας ρόλου και θα επανέλθετε σε ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας, που αντικατοπτρίζει την εντολή του ελληνικού λαού για ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της χώρας έναντι οποιασδήποτε απειλής. Γιατί αυτό κάνει η Συμφωνία σήμερα», κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «δεν άκουσε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και δεν προχώρησε σε βελτιώσεις μελανών σημείων που εμπεριέχει η Συμφωνία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθηση πατριωτικής ευθύνης, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για σοβαρά μελανά σημεία της Συμφωνίας, που αφορούν την γαλλική αρωγή σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και τη μη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σάχελ. Το γαλλικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία δεν περιλαμβάνει γαλλική αμυντική συνδρομή για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: «Η Ελληνογαλλική Συμφωνία είναι μονομερής υπέρ της Γαλλίας. Δεν καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε σύγχυση. Πλειοδοτείται σε πατριωτισμό αντί να αξιοποιήσετε την κριτική μας και να βελτιώσετε τη Συμφωνία εκεί που υπάρχουν τεράστια κενά. Έχετε επιλέξει να μην λέτε την αλήθεια, εμπλέκοντας τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους». «Οι παληκαρισμοί χωρίς αντίκρισμα και η διπλωματική αναβλητικότητα είναι η πολιτική σας. Αγνοείτε την έκκληση μας για εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας μέσω της διπλωματίας. Εμείς αυτή την εξωτερική πολιτική θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και θα εφαρμόσουμε ξανά όταν θα ξανακυβερνήσουμε», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ομιλίες πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» και πως «η ψήφισή του θα σημαίνει την θωράκιση της πατρίδας μας και το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την θωράκιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι “δεν θα δώσουν συναίνεση στο λάθος”, και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Ήθελα να σας ρωτήσω, τι άλλαξε από το καλοκαίρι που λέγατε ότι η συμφωνία είναι πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;» και τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος