Ιστορική μέρα για Ελλάδα και Γαλλία — Ενδυνάμωση της συνεργασίας σε άμυνα και ασφάλεια

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία σε Άμυνα και Ασφάλεια παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για κοινή βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε άμυνα και ασφάλεια τονίζοντας ότι θέλουμε την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των δύο χωρών. Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε επισήμως την απόκτηση των 3 υπερσύγχρονων φρεγατών Βelharra  από τη χώρα μας, οι οποίες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

Κ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη

«Πραγματικότητα γνωστή σε όλους, η ισχυρή συμμαχική σχέση Ελλάδας Γαλλίας που δεν εξαντλείται στους τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ενισχύει μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους: οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή σχέση που υπερβαίνει τις σχέσεις μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

«Μετά τα 24 μαχητικά Rafale, σήμερα ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και 3 νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία», διακήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν ακόμη και τις προσπάθειες έναντι της κλιματικής κρίσης στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα το πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομίας. Με τον Εμανουέλ Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κι έτσι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος».

Μακρόν: Στόχος είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας

Συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την ομιλία του στην οποία έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα αποφάσισε να αγοράσει τρεις φρεγάτες. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και η δράση για την ειρήνη.

Δουλέψαμε στενά μέχρι τη σημερινή συμφωνία είπε ο κ. Μακρόν προσθέτοντας ότι  αυτή γίνεται στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων. Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των δυο χωρών υπογράμμισε.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας βάση των αμοιβαίων συμφερόντων μας και της αλληλεγγύης η οποία είναι απαραίτητη.  Θέλουμε να προστατέψουμε την αυτοκυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και των  δύο χωρών μας προάγοντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευμάρεια. Έτσι έχουμε μια εμβάθυνση στη γαλλοελληνική συνεργασία, τα διακυβεύματα είναι στρατηγικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, στο τομέα τον στρατιωτικό και τον τομέα της άμυνας κάτι το οποίο μεταφράζεται και υλοποιείται με την ελληνική απόφαση για τα Rafale και σήμερα κύριε πρωθυπουργέ έχετε λάβει την απόφαση να αγοράσετε τις τρεις φρεγάτες και θα δούμε ταυτόχρονα πώς θα συνεχιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο αυτή η συνεργασία».

Πρόσθεσε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «έχουμε δέσμευση έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και για να δράσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, συντονισμένα, μαζί για την ειρήνη και για την ασφάλεια στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στα Βαλκάνια. Συμβάλλουμε έτσι στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης, στην ασφάλεια και την ειρήνη που θα επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα».

Κ. Μητσοτάκης: Αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

Έχουμε κίνητρο ελληνικό και ευρωπαϊκό

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για «την Ευρώπη που θα διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή και επιτέλους θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

«Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο στόλος έχει κίνητρο εθνικό καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας αλλά και κίνητρο ευρωπαικό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία. Ο πρωθυπουργός μίλησε και για «χαρακτήρα ευρωατλαντικό» αφού η συμφωνία αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ και δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

«Αν η Ευρώπη ενισχύει την άμυνά της ενισχύει και την Ευρωατλαντική Συμμαχία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αγαπητέ Μανουέλ η σύνδεσή των χωρών μας διατρέχει τους αιώνες. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τα θεμέλια της ελληνικής σκέψης. Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης, όπως σημείωνε ο Αντρέ Μαλρό και δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς τον γόνιμο άνεμο του γαλλικού Διαφωτισμού.», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε ξεχωριστό συμβολισμό, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία υπογράφεται 200 χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα «να γίνει η πατρίδα μου ελεύθερο κράτος, που δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη χωρίς τη στήριξη της Γαλλίας».

Σε ερώτηση ποσό κοντά είμαστε ώστε η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης να πάρει σάρκα και οστά ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει να αποκτά πραγματικό περιεχόμενο και με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2022, «θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της εθνικά και γεωγραφικά, υπερ-Ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει μόνο εάν αναπτύξει τη δυνατότητα να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατ’ ανάγκη να προσβλέπει- εάν το κρίνει η ίδια απαραίτητο – στη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Και βέβαια επιλογές όπως η σύναψη αυτής της εταιρικής στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι ενισχύοντας την αμυντική μας συνεργασία, προωθώντας τη διαλειτουργικότητα, αγοράζοντας ουσιαστικά ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα, ακριβώς αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή υπηρετούμε. Και γι΄ αυτό και είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι σε διμερές τουλάχιστον επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας προφανώς το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, εφόσον αυτές το επιλέξουν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η συμφωνία με τη Γαλλία επηρεάζει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες διότι η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

«Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε.

Είπε επίσης ότι επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες, διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού, διότι κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Και βέβαια θέλω να προσθέσω ότι υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το ελληνικό Ναυτικό είχε θέσει. Και βέβαια υπάρχει πάντα η δυνατότητα- παρά το γεγονός ότι τα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία- να υπάρχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία έτσι ώστε να μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να προσφέρει σε αυτή την πολύ σημαντική αγορά την οποία κάνει η χώρα», συμπλήρωσε.

Και υπογράμμισε: «Κατά συνέπεια σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δούμε αυτή τη συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα. Όπως είπε και ο κύριος Πρόεδρος, Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορευτούν μαζί για πολλές δεκαετίες ακόμα στο μέλλον. Και η Ελλάδα δεν ξεχνά- και αυτό επιβεβαιώνεται και επικυρώνεται και με τη σημερινή συμφωνία- το γεγονός ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 2020. Και πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία στρατηγικής, η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας έρχεται ως το απολύτως λογικό επιστέγασμα μιας σχέσης δύο χωρών με μεγάλο πολιτικό, ιστορικό, πολιτιστικό βάθος».

Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε ο Εμμανουελ Μακρον απάντησε ότι η Ελλάδα το 2020 δεν έδειξε πολεμοχαρή στάση στη Μεσόγειο και πως «οι ευρωπαίοι έχουμε καθήκον να δείξουμε αλληλεγγύη στα άλλα κράτη μέλη».

Αυτό έπραξε η Γαλλία, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή. «Είναι λογικό και νομότυπο να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να σταθούμε στο πλευρό της, να σεβαστά τα συμφέροντα της εδαφικής ακεραιότητας, να την προστατεύουμε σε περίπτωση εισβολής οποιουδήποτε τύπου. Οι ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς. Όταν έχουμε ένταση και πιέζουν μεγάλες δυνάμεις , το να δείξουμε ότι και ΕΕ έχει ισχύ και δύναμη δεν είναι κλιμάκωση της βίας , είναι άμυνα», ανέφερε.

Η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Συμφωνία που εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών σε άμυνα και εξωτερική πολιτική

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Κυβερνητικές αναφέρουν επίσης ότι η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην ‘Αμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας σημαίνει τα εξής:

1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ