Λ. Μενδώνη στην ΕΡΤ: Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει και συμμετοχή στο πολιτισμό (video)

Δεν εξαιρεθήκαν οι άνθρωποι του πολιτισμού είπε στην ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποδίδοντας στην ποικιλομορφία των εργασιακών σχέσεων στο χώρο, η οποία, όπως είπε ήρθε στον αφρό με αφορμή την πανδημία, το ότι δεν κατέστη δυνατό από την αρχή να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες των επαγγελματιών. “Αυτό έγινε σταδιακά σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος και ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις”. Η υπουργός είπε πως σήμερα ανοίγει στην “Εργάνη” η δυνατότητα για ένταξη των ανθρώπων που περιλαμβάνονται στην τελευταία ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών-Εργασίας και αφορά όσους έχουν ασφαλιστική ικανότητα για 12 μήνες έως τον Μάιο 2020. Για τη διοργάνωση εκδηλώσεων αναφέρθηκε στο θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, τονίζοντας πως  “επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει και συμμετοχή στο πολιτισμό”, ενώ δεν απέκλεισε την ύπαρξη πρωτοβουλιών από ιδιώτες, καθώς ο τομέας αρχίζει να επαναδραστηριοποιείται.

Για το ζήτημα της αναβολής των φεστιβάλ και συναυλιών είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη για να χρηματοδοτηθούν από τον Ιούνιο και μετά επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και φυσικά πρόσωπα από την ελεύθερη αγορά, επίσης θα ενισχυθούν οι ΑΜΚΕ –οι οποίες είναι ενεργές και δηλωμένες στο μητρώο του υπουργείου- με οριζόντια οικονομική ενίσχυση, αναφέρθηκε στην αύξηση επιχορηγήσεων στο θέατρο, στο χορό και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και προανήγγειλε προγράμματα στήριξης του βιβλίου τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. “Υπάρχει μια σειρά μέτρων με αναπτυξιακή διάσταση, δίνουν δουλειά σε ανθρώπους που θα ήταν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση”, είπε.

Για τις διαμαρτυρίες πνευματικών δημιουργών ότι καταστρέφονται εάν δεν υπάρξουν διοργανώσεις αναγνώρισε πως “τα έσοδα των καλλιτεχνών για το 2021 θα είναι εξαιρετικά προβληματικά”, ωστόσο είπε πως έχει εικόνα ότι ο τομέας δραστηριοποιείται και προσπαθεί να οργανωθεί. “Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ιδιωτών” σημείωσε.

Σε σχέση με το πόσα άτομα μπόρεσαν να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης είπε πως πέρα από τους 45.000 αυτοαπασχολουμενους εργαζόμενους και επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο δεν μπορεί κανείς να ξέρει συγκεκριμένα στοιχεία παρά μόνο απολογιστικά λόγω της έλλειψης μητρώου και του αχαρτογράφητου των εργασιακών σχέσεων. “Μόλις έχουμε στοιχεία θα μπορούμε να πούμε πόσοι ευεργετήθηκαν μέχρι το Μάιο και αν χρειαστεί και το επόμενο διάστημα” είπε.

Η υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά διαρθρωτικών μέτρων, όπως τα χαρακτήρισε, κάνοντας ειδική μνεία στη συγκρότηση του μητρώου επιχειρήσεων, στην οποία θα καταγραφούν όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό προκειμένου να είναι συγκεκριμένες οι πολιτικές και τα εργαλεία.

Για το νέο θεσμό των εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους, “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, είπε πως εντάσσεται στο πακέτο στήριξης του καλλιτεχνικού κόσμου, και παράλληλα υπηρετείται προγραμματική δήλωση της κυβέρνησης.

“Η σύζευξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία προσφέρει ένα μοναδικό ποιοτικά και αισθητικά αποτέλεσμα”, είπε αναφερόμενη στις εκδηλώσεις σε 111 χώρους, σε 38 περιφερειακές ενότητες με 251 δρώμενα που αντιστοιχούν σε 55 νέες παραγωγές τα οποία θα υλοποιήσουν εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟ φορείς με την οδηγία, όπως είπε, να χρησιμοποιήσουν το μάξιμουμ των καλλιτεχνών από την αγορά. “Στις παραγωγές αυτές απασχολούνται 750 καλλιτέχνες-τεχνικοί και 500 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό με στόχο να δοθεί εργασία και να υπάρξουν προγράμματα που θα απολαύσουν σε όλη την Ελλάδα πολίτες και επισκέπτες το καλοκαίρι” και υπενθύμισε πως οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου με εισιτήριο το αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο.

“Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ. Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας επιλογή. Η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει και συμμετοχή στο πολιτισμό, διοργάνωση γεγονότων. Πώς θα ήταν ένα ελληνικό καλοκαίρι χωρίς πολιτισμό” είπε.

Τέλος σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα παρέπεμψε στην αδειοδότηση της ΕΔΕΜ από το ΥΠΠΟ το Φεβρουάριο 2020, στην οποία μεταφέρθηκαν οι δραστηριότητες της πρώην ΕΙΕΔ, και εξέφρασε την ευχή να μπορούσε να υπάρξει ενοποίησή της με τον έτερο οργανισμό Αυτοδιαχείριση, καθώς είναι και οι δυο ιδιωτικοί φορείς και το ΥΠΠΟ μπορεί να κάνει μόνο παραινέσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ