Λ. Μενδώνη – Guardian: Η Ελλάδα θα γεμίσει το κενό στο Βρετανικό Μουσείο, αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του του Παρθενώνα επανενωθούν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στον Guardian στο τέλος μιας σημαδιακής χρονιάς για την εκστρατεία ανάκτησης των αριστουργημάτων του πέμπτου αιώνα π.Χ., η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε. «Σε περίπτωση που τα γλυπτά επιστρέψουν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει εναλλασσόμενες εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό».

Ερωτηθείσα εάν συγκεκριμένα έργα είχαν ζητηθεί από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν είχαν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα».

Ο Guardian γράφει ότι για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των γλυπτών, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης του κοινού.

«[Θα] καλύψουν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η κ. Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

«Όχι» σε παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου

Ακόμη, η υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης ειδικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Πηγή: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος