Λ. Αυγενάκης: Σήμερα η προκαταβολή για το ζωικό κεφάλαιο σε 2.300 κτηνοτρόφους – Την επόμενη εβδομάδα για το φυτικό

«Η κρατική αρωγή έχει καταβάλλει 14 πληρωμές 94 εκατ. ευρώ σε 24.500 δικαιούχους» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» σχετικά με τις αποζημιώσεις στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές. «Ότι ανακοινώνουμε για παροχές και μέτρα στήριξης στη Θεσσαλία, θα ανακοινωθεί και για τον Έβρο», αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο κ. Αυγενάκης

Mιλώντας για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι από σήμερα το μεσημέρι 2.300 εξ αυτών θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα χρήματα των αποζημιώσεων.

«Στη Θεσσαλία από την πρώτη κιόλας εβδομάδα όλες οι δηλώσεις ζημιάς ήταν χειρόγραφες και ατελώς» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην περιοχή έχουν ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.

«Μέσα σε 17 μέρες δίνουμε σήμερα στις 12.00 προκαταβολές για το ζωικό κεφάλαιο, περίπου σε 2.300 κτηνοτρόφους που έχουν δηλώσει απώλεια ζωικού κεφαλαίου» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι είναι πρώτη φορά που οι παραγωγοί θα εισπράξουν τόνο νωρίς αποζημιώσεις. Και όπως τόνισε οι πρώτες αποζημιώσεις θα φτάσουν στο ποσό των 17 εκατ. ευρώ,.

«Για τα βοειδή η τιμή βάσης από 500 ευρώ είναι τα 800 ευρώ, για τα αιγοπρόβατα πάμε στα 125 ευρώ, στα βελτιωμένα αιγοπρόβατα η τιμή βάσης απο 125 ευρώ γίνεται 150 ευρώ» εξήγησε ο υπουργός λέγοντας ότι οι τιμές αποζημίωσης για κάθε ζώο που έχει χαθεί δεν έχουν προηγούμενο.

Λ. Αυγενάκης: Σήμερα η προκαταβολή για το ζωικό κεφάλαιο σε 2.300 κτηνοτρόφους – Την επόμενη εβδομάδα για το φυτικό

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι

«Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε μια διαφορετική τιμή βάσης γιατί καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος και ο ψαράς», συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων και στις καταγγελίες για καθυστερήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι δεν είναι δικαιολογημένες υποστηρίζοντας ότι μόλις πριν από 17 ημέρες έκλεισε η σχετική πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις.

«Δύο μήνες ακούγεται πολύς χρόνος αλλά οι παρατάσεις έγιναν επειδή οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς μας το ζήτησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλο αυτό το διάστημα οι κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές δήλωσε ότι μέσω της κρατικής αρωγής έχουν καταβληθεί δεκατέσσερις πληρωμές που μεταφράζοντο σε 92 εκατ.ευρώ, σε 24.500 δικαιούχους.

Λ. Αυγενάκης: Σήμερα η προκαταβολή για το ζωικό κεφάλαιο σε 2.300 κτηνοτρόφους – Την επόμενη εβδομάδα για το φυτικό

Την Παρασκευή η πλήρης εικόνα των ποσών που θα καταβληθούν

Ειδικότερα, όπως είπε, οι 9.076 αγρότες και κτηνοτρόφοι που δήλωσαν και απώλεια εξοπλισμού έχουν λάβει μέχρι αυτή την ώρα 19 εκατ. περίπου ευρώ προσθέτοντας ότι «χρήματα υπάρχουν, είναι δέσμευση του πρωθυπουργού».

Όπως είπε, «σήμερα καταβάλλονται άλλα 17 εκατ. σε 2.100 περίπου δικαιούχους του ζωικού κεφαλαίου και μέχρι αυτή την Παρασκευή θα έχουμε πλήρη εικόνα των 30.088 δηλώσεων φυτικού κεφαλαίου», σημείωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι μέχρι τότε θα γνωρίζει το υπουργείο το ποσό που θα απαιτηθεί. «Συνολικά και με ακρίβεια θα ξέρουμε σε λίγους μήνες που θα ολοκληρωθεί η καταγραφή», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «όλες οι αποζημιώσεις δεν θα μπορούν να πειραχτούν από οποιονδήποτε, ακόμα κι αν έχει εκκρεμότητες ο παραγωγός, αγρότης, κτηνοτρόφος ή μελισσοκόμος».

Σχετικά με τις ζωοτροφές δήλωσε ότι διανεμήθηκαν αρκετές χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών και συνεχίζεται η διανομή όπου χρειάζεται.

Όλοι οι κτηνοτρόφοι με μερική ή ολική ζημιά θα αποζημιωθούν 100%

Όσον αφορά στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δήλωσε πως μετά την καταστροφή που υπέστησαν παλιές και νέες θα δημιουργηθούν σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με προδιαγραφές, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και φυσικά με ενεργειακή αυτονομία. «Μέσα από το Μέτρο 5 2, διαθέτοντας 45 εκατομμύρια, όλοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν δηλώσει. διέθεταν ή διαθέτουν αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις που έχουν δηλώσει ζημιά, μερική ή συνολική, θα καλυφθούν κατά 100% για την ανακατασκευή ή η εκ του μηδενός κατασκευή της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Αντίστοιχο ποσό 100%, θα δοθεί και για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τις αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις για το φυτικό λέγοντας: «Οι τιμές που έχουμε δώσει για το φυτικό κεφάλαιο δεν έχουν προηγούμενο. Και το λέω αυτό επικαλούμενος και ποσά για παρόμοιες καλλιέργειες που είχαν δοθεί για τον Ιανό. Για το βαμβάκι είχε δοθεί στον ΙΑΝΟ ποσόπροκαταβολής για περιπτώσεις κτημάτων που είχαν από 80 – 100% καταστροφή, 100 ευρώ το στρέμμα. Σήμερα έχουμε ανακοινώσει 140 ευρώ το στρέμμα. Να θυμίσω πως ότι ο θεσσαλικός κάμπος έχει το 40% της παραγωγής του βάμβακος που σχεδόν συνολικά έχει καταστραφεί».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων στη Θεσσαλία.

Όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια και τα προβλήματα που υπάρχουν στην συγκομιδή της παραγωγής λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι είναι πρώτη ευθύνη για τα υπουργεία Εξωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Εσωτερικών και Αποκέντρωσης και Τουρισμού «Είμαστε τρεις μεγάλες δεξαμενές που απορροφούμε τον κόσμο που έρχεται. Είναι μεγάλο το πρόβλημα και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Εξωτερικών,με τη συνεπικουρία και της Προεδρίας Κυβερνήσεως, διότι πρέπει να λυθούν δεκάδες ζητήματα. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Eρωτηθείς για την τιμή πώλησης του ελαιολάδου που έχει εκτιναχθεί στα ύψη ανέφερε ότι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης. Ωστόσο έσπευσε να αναφερθεί στις διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας για τον οποίο αρμόδιος είναι ο ΕΦΕΤ επισημαίνοντας ότι πολλές αρμοδιότητες είναι κατακερματισμένες σε τέσσερα υπουργείας.

Σήμερα ανακοινώνουμε πακέτο στήριξης για τον Έβρο

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αυγενάκης μίλησε και για τον Έβρο λέγοντας ότι θα δοθεί αντίστοιχο πακέτο μέτρων στήριξης με αυτό που έχει ανακοινωθεί για τη Θεσσαλία και θα αφορά σχέδια βελτίωσης, προγράμματα Leader και τις τιμές αποζημίωσης για ζωική ή φυτική παραγωγή από τον ΕΛΓΑ.

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι σήμερα καταφθάνουν στην Ελλάδα τέσσερις Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας προκείμενοι να επισκεφθούν τη Θεσσαλία και να δουν από κοντά τις καταστροφές επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκή».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος