Τσίπρας:Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει πιστοληπτική γραμμή στήριξης-ΝΔ:Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο (video)

Να ξεκαθαρίσει στον λαό αν τελικά η ΝΔ σχεδιάζει να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτεί ουσιαστικά νέο μνημόνιο, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τη δήλωση του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, σχετικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υιοθετήσει πιστοληπτική γραμμή για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου. Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε μια πολύ καθαρή δήλωση, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι θα σχεδιάσουν, εάν έρθουν στη διακυβέρνηση, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ 1, προσθέτοντας πως αυτή σημαίνει «εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας».

Σ. Ζαχαράκη: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής

“Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής, αλλά ούτε και χρήσης για τα κόκκινα δάνεια”, τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υποψηφίου του κόμματος.

«Έχω μπροστά το πρόγραμμά μας και θυμάμαι πολύ καλά ό,τι έχει πει ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για το ιδιωτικό χρέος η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε: «Η ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης, όλα τα στελέχη της, όλοι αυτοί οι οποίοι κατέγραψαν το πρόγραμμα, μιλούν εδώ και 3 χρόνια πριν αρχίσουν να συσσωρεύονται ακόμη περισσότερο τα ιδιωτικά χρέη, ήταν 85,2 δισ. το 2014 και είναι 140,1 δισ. το 2019. Οι μισοί φορολογούμενοι δηλαδή οφείλουν αυτή τη στιγμή, οι 4 στους 5 οφειλέτες, μέχρι 3.000 ευρώ. Εμείς, λοιπόν, έχουμε πει για πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας για όλες τις οφειλές. Επέκταση και βελτίωση του προγράμματος των 120 δόσεων. ‘Ανθρωποι οι οποίοι οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ, να μπορούν να μπαίνουν χωρίς καμία προϋπόθεση, με δόσεις που ξεκινούν από 20 ευρώ και με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που αυτή τη στιγμή χρεώνονται».

Η κα Ζαχαράκη πρόσθεσε πως «επιδιώκουμε την καλύτερη πορεία της οικονομίας, η οποία φαίνεται κιόλας από την πορεία του 10ετούς και του 5ετούς ομολόγου» και σημείωσε: «Ήδη από τις Ευρωεκλογές και μετά βλέπουμε μια ιστορική μείωση του 10ετούς. Το ίδιο ισχύει για το 5ετές και για πρώτη φορά και το 25ετές. Αντικατοπτρίζεται δηλαδή μια προσδοκία ως αποτέλεσμα της ενδεχόμενης πολιτικής αλλαγής».

Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι “το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών είναι τα κόκκινα δάνεια και στόχος της ΝΔ εφόσον εκλεγεί να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιο γρήγορα κάνοντας χρήση μέρους του λεγόμενου μαξιλαριού.

Σε δηλώσεις του στον “REAL FM” δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει την πιστοληπτική γραμμή, καθώς έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να “πάρει ” τα χρήματα που μοιράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

‘Εφη Αχτσιόγλου: Οδηγήσαμε σε καθαρή έξοδο- Έχουμε μόνον έλεγχο επίτευξης στόχων- Καμία πλέον άλλη παρέμβαση των θεσμών

«Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης είναι κάτι αρκετά συγκεκριμένο και δεν είναι κάτι που φτιάχνεται αναλόγως πως το επιθυμεί ο καθένας. Στην πραγματικότητα σημαίνει νέες αιρεσιμότητες, άρα και νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και ενδεχομένως νέες πολιτικές λιτότητας, νέα επιτροπεία, νέα παρακολούθηση. Πρακτικά μιλάμε για μια τοποθέτηση από την πλευρά της ΝΔ για μια εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας», εκτίμησε η κ. Αχτσιόγλου.

Σε ερώτηση αν έχει ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης η Ελλάδα, απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, μετά την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και παρατήρησε: «Είναι αυτονόητο πως η χώρα δεν έχει μια τέτοια ανάγκη. Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο και αυτή είναι η τεράστια διαφορά. Καθαρή έξοδος σημαίνει πως η χώρα πέραν του να επιτυγχάνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα, κατά τα λοιπά τις πολιτικές τις σχεδιάζει η ίδια και επομένως δεν έχουμε μία παρέμβαση των θεσμών επί των πολιτικών, έχουμε μόνο έναν έλεγχο επίτευξης στόχων. Η ΝΔ μιλούσε από τότε για πιστοληπτική γραμμή και διαψεύστηκε».

Η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε τη ΝΔ να πει πολύ καθαρά στον ελληνικό λαό εάν επιθυμεί επιστροφή σε μια περίοδο εποπτείας και επιτροπείας και παρατήρησε:

«Οι πολίτες καταλαβαίνουν πως με την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αύγουστο και μετά, δεν έχουμε μέτρα λιτότητας, δεν έχουμε έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζουμε και γι’ αυτό μπορέσαμε αν ξεκινήσουμε να υλοποιούμε θετικά μέτρα για την κοινωνία».

Από άδεια Ταμεία, απόθεμα 35-36 δισ.

Είπε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία το 2015 και διαμόρφωσε σήμερα ένα απόθεμα της τάξης των 35-36 δισεκατομμυρίων ευρώ. “Εισηγήθήκαμε ότι αυτά τα χρήματα που είναι από τις θυσίες του λαού και την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας θα διατεθούν σε πολιτικές αύξησης των κοινωνικών δαπανών και της μείωσης εισφορών και φόρων”, πρόσθεσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Στη συνέχεια, με ανάρτησή της στο Twitter επισημαίνει: «Πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει συγκεκριμένα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα. Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν μπήκαν σε πιστοληπτική γραμμή. Η χρήση των αποθεματικών του κράτους για ενίσχυση των τραπεζών σημαίνει μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων με άμεσες συνέπειες για τους πολίτες».

Ε. Τσακαλώτος: Η ΝΔ δεν γνωρίζει ότι η πιστοληπτική γραμμή συνεπάγεται νέο μνημόνιο

Επίθεση στη ΝΔ για τις θέσεις της για τα ταμειακά διαθέσιμα, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τη σημερινή δήλωση του υποψήφιου της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή». Κατηγορεί δε τη ΝΔ πως δεν γνωρίζει ότι η πιστοληπτική γραμμή συνεπάγεται νέο μνημόνιο, όπως και «ότι τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα εάν έχει καταλάβει η ΝΔ:

  • Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του “μαξιλαριού ασφαλείας”.
  • Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή».

Καταλήγει δε, πως «τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου».

Γιάννης Δραγασάκης: Αποτελεί εθνική γραμμή άμυνας το απόθεμα ρευστότητας

Εθνική γραμμή άμυνας για το μέλλον, χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, το απόθεμα ρευστότητας, ζητώντας να κατοχυρωθεί θεσμικά.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Το απόθεμα ρευστότητας, το “μαξιλάρι ασφαλείας”, δημιουργήθηκε από την κυβέρνησή μας για τη θωράκιση της χώρας έναντι εξωτερικών κινδύνων και την αποφυγή νέων Μνημονίων και πιστοληπτικής γραμμής. Αυτός ο στόχος όχι μόνο δεν πρέπει ν’ αλλοιωθεί, αλλά και να κατοχυρωθεί θεσμικά, καθώς αποτελεί μια εθνική γραμμή άμυνας για το μέλλον».

Δ. Τζανακόπουλος: Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για νέο Μνημόνιο αποκάλυψε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

«Τα χρήματα από το χρηματοδοτικό μαξιλάρι στις Τράπεζες και η χώρα σε νέο Μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM». Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη που αποκάλυψε ο πρώην ανεξάρτητος οικονομικός σχολιαστής νυν υποψήφιος με τη ΝΔ”, επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Α΄Αθήνας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτηση του στο twitter.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος