Κυρ. Πιερρακάκης για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου: Το αίτημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο

«Το αίτημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” παραμένει επίκαιρο, ευθυγραμμισμένο στις προκλήσεις του σήμερα» αναφέρει στο μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το μήνυμα του Κυριάκου Πιερρακάκη:

“Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από μια νύχτα που άλλαξε την ιστορία.

Από το σπαρακτικό «Εδώ Πολυτεχνείο» έως το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» που αντηχούσε στους δρόμους της Αθήνας.

Οι φοιτητές έσπασαν τη σιωπή του φόβου, κινητοποιώντας με τόλμη τις υγιείς δυνάμεις του τόπου απέναντι στη βία και τον αυταρχισμό της χούντας.

Τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» της οδού Στουρνάρη βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που διαχρονικά διεκδίκησαν με θάρρος την Ελλάδα που ονειρεύονταν: μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Στο πρόσωπό τους τιμούμε επίσης και όλους εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους πραξικοπηματίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της επταετίας. Που αγωνίστηκαν διακινδυνεύοντας – και πολλές φορές θυσιάζοντας – την ελευθερία τους, τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή τους.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγους μήνες μισό αιώνα αδιάλειπτης και αδιασάλευτης Δημοκρατίας, της πιο μακρόχρονης περιόδου δημοκρατικής ομαλότητας που έχουμε γνωρίσει στη σύγχρονη ιστορία μας. Στο σημερινό πλαίσιο, η αξία της επετείου του Πολυτεχνείου εντοπίζεται ακριβώς στο να μας υπενθυμίζει πως ό,τι θεωρούμε πλέον αυτονόητο, κερδήθηκε με αίμα. Και πως, προκειμένου να διατηρηθεί, πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται διαρκώς.

Στην Ελλάδα της ισχυρής Δημοκρατίας το αίτημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο, ευθυγραμμισμένο στις προκλήσεις του σήμερα. Και αυτό διότι η Παιδεία ήταν, είναι και θα παραμείνει ο βατήρας για τη διαμόρφωση, τη διεκδίκηση και την επίτευξη των στόχων που θέτει κάθε γενιά για τη χώρα. Αγωνιζόμαστε για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα διαμορφώνει ακέραιους επιστήμονες, άξιους επαγγελματίες και, ταυτόχρονα, υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες.

Όλοι μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αντιλαμβανόμαστε ως αποστολή μας να στηρίξουμε τα όνειρα των νέων μας, παρέχοντάς τους σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση. Πενήντα χρόνια μετά, η 17η Νοεμβρίου 1973 έχει κατοχυρώσει τη θέση της στην Ιστορία πάνω από κόμματα και πέρα από χρώματα και διαχωριστικές γραμμές.

Εκείνο το βράδυ οι νέοι μάς έδειξαν τον δρόμο προς τη Δημοκρατία. Σήμερα το παράδειγμά τους εξακολουθεί να φωτίζει τον δρόμο προς το καλύτερο κοινό μας μέλλον.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος