Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλους

Σε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατέληξαν οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Μαδρίτη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας. Όχημα, η υπογραφή ενός μνημονίου 10 σημείων, στο πλαίσιο του οποίου οι τρεις χώρες, μεταξύ άλλων δεσμεύονται να υποστηρίζουν η μία την άλλη, απέναντι στην τρομοκρατία. Ο Ερντογάν έως τώρα δεν είπε απολύτως τίποτε για τα ζητήματα που έθετε μέχρι τώρα και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καλωσόρισε την εξέλιξη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία ο πρωθυπουργός

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

Η συμφωνία για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σχολίασαν σε υψηλούς τόνους τόσο την αντίδραση της κυβέρνησης, όσο κι αυτή καθαυτή τη συμφωνία.

Καμία αναφορά από Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, στη Μαδρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν, στην τοποθέτησή του, δεν ανέφερε απολύτως για όλα τα ζητήματα που έθετε στο προηγούμενο διάστημα.

Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά για την Ελλάδα στην ομιλία του

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην τοποθέτηση του ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις αναθεωρητικές του θέσεις για τα ελληνοτουρκικά.

Έκανε νύξεις για τα της τρομοκρατίας, με αναφορές στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν και το PKK, ενώ αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, με έμφαση στον πληθωρισμό που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα την Τουρκία.

Η Αθήνα αποτιμά θετικά την άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για τη στάση της Τουρκίας.

«Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές», τόνισε. Ακόμα  ο πρωθυπουργός είπε: «δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Στα του χθεσινού δείπνου που παρέθεσε στους ηγέτες ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, πρέπει να σταθούμε στο νέο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της και για το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει διμερή συνάντηση και σήμερα.

Τι αναμένεται από τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Τις εργασίες της συνόδου κορυφής της συμμαχίας θα απασχολήσουν οι νέες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ από τη Ρωσία και την Κίνα και η ενίσχυση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στην ανατολική Ευρώπη. Οι 30 ηγέτες στέλνουν ηχηρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας με την έγκριση του νέου Στρατηγικού Δόγματος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναφέρει ότι θα θέσει το θέμα των F16. Νωρίτερα σε δήλωση της η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη γνωστή θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για αναβάθμιση των F16 κι ότι «τα σχέδια αυτά βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας και πρέπει να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όμως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία διότι συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ». Κατά τον Νίκο Μελέτη είναι άγνωστο αν θα συζητηθεί και η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο όπου εκεί η αμερικανική θέση όπως έχει εκφραστεί όπως έχει εκφραστεί και από Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι σαφής: όχι εντάσεις, σεβασμός στην ακεραιότητα των κρατών και το Διεθνές Δίκαιο και επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου. Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας  πριν την έναρξη της Συνόδου είχε μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο ΥΠΕΞ παρουσία του στενού του συνεργάτη κ. Καλίν στην οποία συμμετείχαν και τρεις Ευρωπαίοι υπουργοί.

Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Ζητήσαμε ήδη από Σουηδία – Φινλανδία 33 υπόπτους τρομοκρατίας

Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι δεν έκαναν παραχωρήσεις προς την Άγκυρα, όμως ο τουρκικός τύπος πανηγυρίζει για τα κέρδη και τα ανταλλάγματα που πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να άρει το εμπάργκο όπλων για την ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ. Eπίσης, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ποια θα είναι η ατζέντα της Άγκυρας αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου, είπε ότι θα ζητήσουν να εκπληρώσουν τα αιτήματά τους κι ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει αίτημα για έκδοση 33 ατόμων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Θωρακισμένη πόλη η Μαδρίτη

Φρούριο η Μαδρίτη με περισσότερους από 2.000 δημοσιογράφους να καλύπτουν τη Σύνοδο. Κυρίαρχο θέμα σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παρέμβαση Ζελένσκι μέσω βίντεο. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να μπει τέλος στον πόλεμο, στο πεδίο της μάχης.

Οι αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης για τη συμφωνία στη Μαδρίτη

Η συμφωνία για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σχολίασαν σε υψηλούς τόνους τόσο την αντίδραση της κυβέρνησης, όσο κι αυτή καθαυτή τη συμφωνία.

Αποστολή σε Μαδρίτη: Δημήτρης Γκάτσιος και Νίκος Μελέτη- Ανταποκρίσεις: Δώρα και Αριάνα Φερεντίνου, Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος