Κυρ. Μητσοτάκης: 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ το 2022

Τη δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στον Άλιμο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο κατάστημα του ΟΑΕΔ είχε κολλήσει το πρώτο του ένσημο.

«Μόνο μέσα σε 2 χρόνια δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βέβαια ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, να δημιουργήσουμε 86.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022 με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφετέρου από το ΕΣΠΑ» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι «θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα προγράμματα αυτά έχουν μία στόχευση η οποία δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και γεωγραφική», επισημαίνοντας τα 4 ειδικά προγράμματα για τις περιοχές που εντάσσονται στα προγράμματα της απολιγνιτοποίησης, «ειδικά στη Δυτική Μακεδονία που ξέρουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε στους εργαζόμενους αλλά και στους ανέργους της περιοχής νέες ευκαιρίες, καθώς θα δρομολογούμε τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και είμαι σίγουρος ότι τα προγράμματα αυτά θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένα και θα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή».

Όσον αφορά στα προγράμματα που «τρέχουν», 24.000 είναι οι θέσεις εργασίας, ενώ 62.000 θα είναι οι ωφελούμενοι για τα 11 νέα προγράμματα το 2022.

Ο απολογισμός από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 είναι θετικός καθώς δημιουργήθηκαν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, ενώ από τους ωφελούμενους 6 στους 10 είναι γυναίκες, 4 στους 10 νέοι και το 46% ήταν μακροχρόνια άνεργοι.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αποδίδουν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ωστόσο πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί.

Επισήμανε ότι στόχος είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ «να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μια πιο μόνιμη απασχόληση, είτε στην εταιρεία στην οποία απασχολείται ο εργαζόμενος μέσω ενός επιδοτούμενου προγράμματος, είτε σε κάποια άλλη επιχείρηση, καθώς θα έχει πια την προϋπηρεσία εκείνη που θα τον κάνει πιο ελκυστικό για τον εργοδότη».

Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, τα προγράμματα της περιόδου 2020-21 κινούνταν σε τρεις κατευθύνσεις: την τόνωση της απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Χαρακτηρίστηκαν από υψηλό βαθμό απορροφητικότητας, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, όταν είχε διαπιστωθεί ότι δράσεις με υψηλούς προϋπολογισμούς είχαν απορροφητικότητα ακόμα και 3% έως 8%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι χάρη στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, την εκπόνηση νέων προγραμμάτων και την τροποποίηση παλαιότερων που είχαν σχετικά μικρή αποτελεσματικότητα, επιτεύχθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο αύξηση 17,9% στη δημιουργία θέσεων σε σύγκριση με ολόκληρη την τετραετία 2016-2019, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας.

Σε ετήσια βάση, εν μέσω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ πετυχαίνει τη δημιουργία 33.400 και πλέον θέσεων ανά έτος, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με τις 10.627 θέσεις που δημιουργούνταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την προηγούμενη τετραετία.

 Κ. Χατζηδάκης: Στήριξη των αδύναμων και ίσες ευκαιρίες για όλους

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έδωσαν ισχυρή στήριξη στην απασχόληση εν μέσω πανδημίας, αφού χάρη σε αυτά δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, αριθμός που υπερβαίνει τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2016-2019 (42.507 θέσεις).

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η στήριξη όχι απλώς θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί φέτος, καθώς μέσα στο 2022 θα ανοίξουν 86.000 νέες θέσεις εργασίας με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 587 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, κάνοντας ειδική μνεία στο νέο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» (που προωθεί την ένταξη για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων 18-29 ετών) και την επέκταση -με άλλες 50.000 νέες θέσεις- του επιτυχημένου προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

«Κοινή ομπρέλα όλων των δράσεων που υλοποιούμε είναι η στήριξη των αδύναμων και οι ίσες ευκαιρίες για όλους, με στόχο να μην μείνει κανένας και καμία πίσω την επόμενη ημέρα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει με ισχυρούς ρυθμούς», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος