Κύπρος – Πρ. Παυλόπουλος: «Ο αγώνας για την Κύπρο συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση»

Στην Κύπρο βρίσκεται ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να δώσει το «παρών» στους διήμερους εορτασμούς του Δήμου Αγίας Νάπας και του Συνδέσμου Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής «Άρωμα» Αγίας Νάπας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της Μοναδικής Μάχης της Αγίας Νάπας στις 17 Μαρτίου 1826.

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Λάρνακα, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέτου.

Κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Γλαύκος Κληρίδης, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «είναι προσκύνημα στην Κύπρο για μένα. Για πολλοστή φορά, αλλά όσες φορές και να έρθω στην Κύπρο το προσκύνημα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, πόσο μάλλον με αυτή την συγκυρία για την οποία ευχαριστώ και τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρήστο Ζαννέττου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και φίλο μου Νίκο Αναστασιάδη και ιδίως τον φίλο μου τον Γιώργο Γεωργή».

«Θέλω να τονίσω», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, «ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η επέτειος. Αυτή η μάχη που έγινε στις 17 Μαρτίου 1826, μας διδάσκει πολλά σήμερα και αυτό θα τονίσω στην ομιλία μου το λέω και από τώρα.

Αυτή η μάχη και η επέτειος που γιορτάζουμε, μας διδάσκει ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε ακόμη στο πλαίσιο της εθνεγερσίας. Ένα κομμάτι της Κύπρου τελεί ακόμη υπό τουρκικό ζυγό. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ ανέφερε. Γι’ αυτό για εμάς τους Έλληνες απανταχού της γης, είπε και για όλο τον ελληνισμό η εθνεγερσία συνεχίζεται και θα είμαστε εδώ μέχρι να ελευθερωθεί και το τελευταίο κομμάτι της κυπριακής γης. Μέχρι να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία την οντότητα της και την κυριαρχία που της αναλογεί και με βάση το Διεθνές και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι μία και αδιαίρετη, πρέπει να υπάρξει μια κυπριακή ομοσπονδία, όχι συνομοσπονδία το τονίζω, πρέπει αυτή η ομοσπονδία να έχει μια προσωπικότητα μια ιθαγένεια και το κυριότερο από όλα πλήρη κυριαρχία που σημαίνει πως δεν νοούνται στο κυπριακό έδαφος ούτε στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις τρίτων».

Και να ξεκαθαρίσουμε, ανέφερε, ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους εισβολείς στην Κύπρο. «Όταν λέμε για τρίτους εννοούμε κάθε τρίτο. Πρέπει η κυριαρχία να αποκατασταθεί, είπε τονίζοντας πως «όλος ο ελληνισμός με αρραγή ενότητα να καταθέσει τον οβολό του για τούτη την μαρτυρική Κύπρο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να θυμόμαστε το χρέος ότι ο αγώνας συνεχίζεται, για να θυμόμαστε ότι πρέπει να ξυπνήσουμε τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι ντροπή το γεγονός ότι διαρκεί ακόμα αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα που προσβάλλει βάναυσα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό τιμούμε σήμερα και στην μνήμη των προγόνων μας τους λέμε ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση».

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος