Κρίτων Αρσένης: Πείτε μας ποιος δίνει την πολιτική εντολή για τα pushback

«Δεν υπάρχει πλέον ερώτημα για τα pushback -θέλουμε να μας πείτε ποιος δίνει την πολιτική εντολή», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης φέρνοντας στη Βουλή το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων με επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρσένης: «Οι αναφορές είναι χαρακτηριστικές:
9/19: Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων μιλά για pushback στην Ελλάδα.
12/19: Η Επιτροπή Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση μιλά για παράνομα pushback στην Ελλάδα.
3/20: Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μιλά για παράνομα pushback στην Ελλάδα.
6/20: Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μιλούν για παράνομα pushback στην Ελλάδα.
Όλοι μιλούν για παράνομες επαναπροωθήσεις -όλοι εκτός από την κυβέρνηση.

Τον περασμένο Οκτώβριο δημοσιοποιήθηκε πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα που επεξεργάστηκε βίντεο από 635 περιστατικά pushback από Έλληνες συνοριοφύλακες στο Αιγαίο από τον Μάρτιο του 2020. Δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της έρευνας, η αρμόδια επίτροπος Γιόχανσον ζήτησε με δημόσια δήλωσή της από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τα περιστατικά που καταγγέλλονται.

Αντί να απαντήσει, η κυβέρνηση βράβευε και υποδεχόταν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ιανουάριο τον επικεφαλής της Frontex “για την σημαντική συμβολή του Οργανισμού στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης”. Και την περασμένη Παρασκευή ο Φαμπρίς Λεζερί παραιτούνταν από τη θέση του στη Frontex -γιατί; Επειδή διαφωνεί με τη συστηματική προσπάθεια “αλλαγής της εντολής της Frontex”, κατά τον κ. Μηταράκη. Γι΄αυτό, ή μήπως επειδή η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) έκανε έρευνα από τον Δεκέμβριο του ‘20 και τα πρώτα αποτελέσματα “δείχνουν” εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Σεπτέμβριο του 2021, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων -αριθμός που μπορεί να φτάνει τους 8.835 πρόσφυγες; Ο επικεφαλής της Frontex παραιτήθηκε επειδή είναι σε εξέλιξη η έρευνα που θα τον φέρει στο εδώλιο της OLAF. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να απαλλάξει τη Frontex από τη διαδικασία εξέτασης του προϋπολογισμού του 2020, λόγω και των εν εξελίξει ερευνών της OLAF “για την καταπολέμηση της απάτης, συμπεριλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων μεταναστών”.

Μας είπε ο κ. Μηταράκης ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέτασε την καταγγελία του Οκτωβρίου του ‘21 και αποφάνθηκε ότι “δεν προκύπτει επαρκής τεκμηρίωση”. Αυτό αποφάνθηκε η”Ανεξάρτητη Αρχή” της οποίας τη Διοίκηση διόρισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2020, και με ποια διαδικασία -με εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Μια Αρχή που δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και δεν πληροί τα δέκα σημεία/συστάσεις του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δημιουργία ανεξάρτητου και αποτελεσματικού εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας.

Αλλά τι λέει ο Συνήγορος του Πολίτη για τις καταγγελίες; Λέει ότι αν και δε διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να διερευνήσει τα περιστατικά, “διαπιστώνει, όμως, στα καταγγελλόμενα περιστατικά που διερεύνησε, την επανάληψη μιας διαχρονικά σταθερής πρακτικής, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες”.

“Εσείς και η κυβέρνησή σας παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο ξανά και ξανά οδηγώντας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, παιδιά που χάνουν τις μητέρες τους, μητέρες που χάνουν τα παιδιά τους, οικογένειες που διαλύονται με θανάτους”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
Όλοι μιλούν ανοιχτά πλέον για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων. Ο μόνος φορέας που δεν παραδέχεται τα pushback είναι η κυβέρνηση. Το ερώτημα δεν είναι αν γίνονται παράνομα pushback, αλλά ποιος δίνει την πολιτική εντολή για αυτά -εσείς κ. Μηταράκη ή ο κ. Μητσοτάκης; Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το απαντήσει. Και να βάλει τώρα τέλος στην ποινικοποίηση της διάσωσης στο Αιγαίο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος