Ελληνοτουρκικά και εξοπλισμοί στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (video)

Στα ελληνοτουρκικά και στο ζήτημα των εξοπλισμών εστιάζουν την κριτική τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Αμερική.

Τις προϋποθέσεις για να μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, θέτουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα όσο και στις συνεντεύξεις τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Οι τρεις προϋποθέσεις που βάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:
-Αποτροπή πώλησης των F16 στην Τουρκία.
-όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δισ. ως αντιστάθμισμα.
-Ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και -προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας.

Την ίδια ώρα δηλώσεις του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ΣΚΑΙ ότι δεν βλέπει θετικό πρόσημο στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ: «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μιλήσει για θετικό πρόσημο.  Δεν περίμενα τίποτα, γιατί και η κυβέρνηση δεν περίμενε τίποτα. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τα F-35 και να δημιουργήσει ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Η ΝΔ απάντησε πως: «Είναι πράγματι θλιβερό ο ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει μια σημαντική επίσκεψη για τα συμφέροντα της χώρας μέσα από τα κομματικά του γυαλιά και να δείχνει αυτό το περίσσευμα μικροψυχίας. Το πετυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού είναι κέρδος για την Ελλάδα».

Έντονη είναι η κριτική και από τα άλλα κόμματα.

«Προτεραιότητα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία, που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας μη σεβόμενη τις αρχές της καλής γειτονίας», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει πως: «Ο κύριος Μητσοτάκης “λανσάρει” στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως “καλού παιδιού” στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως “μεσάζοντα” για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία».

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε πως: «δεν έθεσε τον θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και έκανε λόγο για επικοινωνιακή φούσκα».

«Η κυβέρνηση λέει ναι σε όλα. Δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσουμε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία», σημείωσε ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος