Κριτική της αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια στην ενέργεια

Κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια στην ενέργεια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

“Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα” σχολιάζει, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι με την επανάληψη των ίδιων αναποτελεσματικών και ανεπαρκών μέτρων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει χωρίς ουσιαστική προστασία τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας.

Η Έφη Αχτσιόγλου τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε

“Επιμένουμε στην ανάγκη για:

– Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα όρια της ΕΕ για όσο διαρκεί το κύμα ακρίβειας.

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

– Έλεγχο της αγοράς ενέργειας και προϊόντων για να μην λειτουργούν καρτέλ και παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.

Όσο η κυβέρνηση αρνείται αυτά τα μέτρα η φτωχοποίηση εργαζομένων, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιταχύνεται με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη”.

Το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζει ότι είναι αναγκαίο, αλλά δεν πρέπει να είναι μοναδικό μέτρο τα επιδόματα και προσθέτει ότι η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια που η κυβέρνηση την σπαταλά καθημερινά και οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό.

“Αφού πρώτα διαψεύστηκε οικτρά στις εκτιμήσεις της περί «προσωρινής ενεργειακής κρίσης», η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις άστοχες και πρόχειρες παρεμβάσεις της μέσα από κονδύλια επιδοτήσεων, ενώ οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι πραγματικά πληρώνουν για το ρεύμα” επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος. Επιπλέον σημειώνεται στην ανακοίνωση ” Αν η κυβέρνηση είχε διαθέσει το 1,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, ώστε να παράγουν τα νοικοκυριά τη δική τους ενέργεια, όπως τότε προτείναμε, σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα γλίτωναν το 50% της ετήσιας κατανάλωσής τους, κάθε χρόνο, για 30 χρόνια”.

“Τα νέα ψίχουλα των ελάχιστων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις, ως συνέπεια της πολιτικής της “απελευθέρωσης της ενέργειας”, της “πράσινης ανάπτυξης” και της απολιγνιτοποίησης, οδηγώντας τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά να ζουν σε καθεστώς δραματικής ενεργειακής φτώχειας”, αναφέρει τo KKE.

Για φιλοδώρημα που αφορά μηνιαία κατανάλωση έως 300 kh κάνει λόγο η Ελληνική Λύση.

“Ας μας πει η Νέα Δημοκρατία σε ποιο σπίτι υπουργού της, βουλευτή ή έστω απλού στελέχους της, η κατανάλωση περιορίζεται στις 300 κιλοβατώρες. Για άλλη μία φορά εξαπατούν τον ελληνικό λαό!” αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

“Όχι άλλες επιδοτήσεις στους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας εδώ και τώρα” σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος