Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας (video)

Ποικίλα σχόλια προκαλεί άρθρο του Κώστα Σημίτη στην εφημερίδα τα “ΝΕΑ” για τα ελληνοτουρκικά. Ο πρώην πρωθυπουργός, κάνει λόγο για χαμένες ευκαιρίες του 2004, που ερμηνεύεται ως αιχμή κατά του Κώστα Καραμανλή. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση, για τους χειρισμούς της έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας.

“Αντί πανηγυρισμών, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Να θέσει το ζήτημα των κυρώσεων […] Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν αποτελούν πεδίο για θριαμβολογίες.”επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Την αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής ζητεί η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά. “Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό ότι όποιος απλώσει δάκτυλο στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα χάσει το χέρι του.”

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα Νέα” επισημαίνει: “Συστηματικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις καλλιέργησαν τον επικίνδυνο εφησυχασμό ότι η χώρα εξασφαλίζεται αν είναι “το καλό παιδί” του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Αυτός ο μύθος χρεοκοπεί.”

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της αναφέρει: “Η Ελλάδα οφείλει μέσα στις επόμενες 32 ημέρες που απομένουν, να καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ αν δεν θέλει να χάσει το Καστελόριζο.”

Παρέμβαση Σημίτη με αιχμές για Καραμανλή

Με άρθρο του στα Νέα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξαπολύει επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή. Τον κατηγορεί για “χαμένες ευκαιρίες”, επικρίνοντας τη στάση του στη Σύνοδο των Βρυξελλών το 2004 για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.
“Μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι αναπτύχθηκε μια δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις […] Αλλά και στις συζητήσεις αυτές, η τότε νέα ελληνική κυβέρνηση τελικά δεν έδωσε συνέχεια. Το αποτέλεσμα της στάσης του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας.” αναφέρει ο Κώστας Σημίτης

“Η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος δεν προχώρησε εξαιτίας της ίδιας της Τουρκίας,” σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: “Εδώ το ζήτημα είναι  ότι ήταν αποκλειστικά ευθύνη της Τουρκίας που μπλόκαρε οποιαδήποτε εξέλιξη θα άνοιγε το δρόμο για ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και δεν έχει να κάνει με θέματα της ελληνικής κυβέρνησης, όποιας κι αν ήταν εκείνη την εποχή.”

“Ήμασταν σε μια συγκυρία -ίσως την πιο προσοδοφόρα- για να δώσουμε λύσεις και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.”, σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

Ο Κώστας Σημίτης, με ανακοίνωσή του, κρατάει αποστάσεις από τον τίτλο της εφημερίδας, επισημαίνοντας πως “προσωπικοί χαρακτηρισμοί” τού είναι ξένοι.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος