Κρίσιμες αποφάσεις για την ενέργεια στην Πράγα: Εμμένει το Βερολίνο στην ακαμψία του – Αντιδρούν οι υπόλοιπες χώρες

Array

Νέα τεχνική πρόταση από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία, για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου.

Το προτεινόμενο πλαφόν δεν θα είναι σταθερό, μία ονομαστική δηλαδή τιμή ανά μεγαβατώρα, αλλά μεταβλητό. Θα συνδέεται με τoν δείκτη τιμών φυσικού αερίου του αμερικανικού, του ασιατικού και του αυστραλέζικου χρηματιστηρίου που το τιμολογούν πολύ φθηνότερα από την Ευρώπη.

Το προσχέδιο κάνει λόγο για έναν δυναμικό διάδρομο τιμών αερίου: «Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, που δεν περιορίζονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένη χρήση φυσικού αερίου».

Η Γερμανία συμμετείχε στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη για το πλαφόν αλλά επέμεινε στη θέση ότι θα διακινδύνευε την επάρκεια εφοδιασμού. Με το νέο μηχανισμό το επιχείρημα αίρεται.

Ωστόσο το Βερολίνο παραμένει άκαμπτο με τους τόνους να ανεβαίνουν στην Πράγα.

Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης ή με το νόμο της ζούγκλας δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, που τάσσεται υπέρ της πρότασης για κοινή έκδοση χρέους: «Θεωρούμε ότι το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα».

Τo Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ακόμα κι αν μεταφέρεται με πλοία σε τρίτες χώρες. Θα μειώσουμε κι άλλο την παραγωγή απαντά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξαντερ Νόβακ. Ήδη την Τετάρτη ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε μείωση 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, με την αγορά να αντιδρά ανεβάζοντας την τιμή στα 94 δολάρια από 87 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος