Κρ. Αρσένης: Καταπατούν νόμους και γνωμοδοτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Μενοίκιο και υδροηλεκτρικών στον Ερύμανθο

Array

«Φωτοβολταϊκό πάρκο-“μαμούθ” έκτασης όσο η πόλη των Σερρών αδειοδοτούν μέσα σε περιοχή Natura στο Μενοίκιο Όρος Σερρών ενάντια σε πληθώρα αρνητικών γνωμοδοτήσεων φορέων και με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, ενώ στον Ερύμανθο Αχαΐας επιχειρείται να προωθηθεί υδροηλεκτρικό έργο με παράνομες διαδικασίες», αναφέρει του ΜέΡΑ25. Για τα ζητήματα αυτά ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης έκανε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Όπως αναφέρει: «Στο Μενοίκιο, δεν πρόλαβε να “στεγνώσει το μελάνι” στη φωτογραφική τροπολογία που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τις ΑΠΕ, και τώρα ξεκινούν τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, για χάρη ιδιωτικής εταιρείας, σε περιοχή Natura, σε δημόσια και ιδιωτική γη, χωρίς να έχει ενημερωθεί καν ο Δήμος -και μάλιστα με εσκεμμένη υποτίμηση της αξίας γης: με βάση το σχετικό ΦΕΚ, ο Δήμος ή/και οι ιδιώτες θα αποζημιωθούν στο 1 τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας γης, αφού η έκταση προσδιορίζεται αντί για στρέμματα σε τετραγωνικά μέτρα. “Είναι ένα ωραίο κολπάκι που επιτρέπει στον ιδιώτη να απαλλοτριώσει τετραγωνικά μέτρα και να αγοράσει στρέμματα. Αν δεν ήταν η ελληνική Βουλή, πραγματικά θα ήμασταν σε ταινία”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού που σχεδιάζουν είναι σε μία από τις 55 Περιοχές Άνευ Δρόμων που ο ίδιος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς έχει ζητήσει να προστατευτούν -και μάλιστα πρόκειται για την τρίτη σε σημασία από τις 55.

“Οποιαδήποτε δραστηριότητα, καταρχήν, στον χώρο δεν έχει μηδενική επίπτωση. Δεν υπάρχει μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον ό,τι κι αν κάνουμε οπουδήποτε”, απάντησε στη βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. Το σχεδιαζόμενο έργο στο 100% του βρίσκεται εντός περιοχής Natura και υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλαδή πετάει στο καλάθι των αχρήστων την οδηγία για αδειοδοτήσεις έργων που για τις Natura λέει ότι ένα έργο απορρίπτεται κατευθείαν αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αρνητικής επίπτωσης. Ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι “το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της υδρολογικής ισορροπίας του συστήματος με δυσμενή αποτελέσματα στην παροχή των κατάντη πηγών (πχ. πηγές Αγ. Ιωάννη) που υδροδοτούν τους όμορους οικισμούς”. Ενάντια στο έργο έχουν ακόμα γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Επιτροπές του Δήμου Σερρών, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σερρών δια της υπηρεσίας του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εμ. Παππά και παραγωγικοί φορείς. Κι όμως, επιλέγουν να αγνοήσουν τη γνωμοδότηση ακόμα και δικού τους φορέα.

“Υπάρχουν αντικειμενικά πράγματα και υπάρχει η αλήθεια. Αν θέλετε να κάνετε εξυπηρέτηση σε οποιονδήποτε επιχειρηματία, πείτε την αλήθεια. Μη μας λέτε ότι είναι σύννομο, γιατί είναι παράνομο.”

Κραυγαλέα παρανομία ετοιμάζουν και για τον Ερύμανθο Αχαΐας. Υπό αδειοδότηση βρίσκονται 18 υδροηλεκτρικά έργα που θα διαταράξουν ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία, με επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία.

Παράνομα συνεδρίασε και γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον Ιούλιο για την κατασκευή και λειτουργία φράγματος στην Τεθρέα της Τριταίας Ερυμάνθου. Η διαδικασία ήταν παράνομη γιατί ο πρόεδρος ήταν ταυτόχρονα και μέλος. Παράνομα εκδόθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Γι΄αυτό και δύο σύλλογοι έχουν καταθέσει προσφυγή κατά της ΑΕΠΟ. Η επίκαιρη ερώτηση ζητούσε απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, και αντί για αυτό ο υφυπουργός κ. Ταγαράς ήρθε στη βουλή να μας πει ότι “είναι στη νομική υπηρεσία” του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τα 18 σχεδιαζόμενα έργα στον Ερύμανθο είναι ανάμεσα στις πάνω από 100 άδειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο για μικρά υδροηλεκτρικά έργα ισχύος μέχρι 10 μεγαβάτ. Σχεδιάζουν να τα εγκαταστήσουν σε ρέματα και ποτάμια όπως ο Λούσιος, ο επιβαρυμένος από τις πυρκαγιές σε Αχαΐα, Ηλεία και Αρκαδία, ο Ελισσώνας, ο Μυλάοντας, ο Αροάνιος, ο Τράγος, η Νέδα, ο Αλφειός. Αντί να προστατεύουν τα ποτάμια, τα κόβουν σε κομμάτια και καταστρέφουν καταρράκτες. Η οδηγία της Ε.Ε. είναι σαφής: Όχι υδροηλεκτρικά κάτω των 10 μεγαβάτ σε ποτάμια γιατί αυτό οδηγεί σε κατακερματισμό των ποταμών. Τα επόμενα οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχει αποκατασταθεί η ελεύθερη ροή των ποταμών σε μήκος 25.000 χιλιομέτρων.

“Όλα να τα ισοπεδώσουμε. Αυτό μας λέτε. Εδώ έχουμε μια παράνομη απόφαση. Το ότι ήρθατε εδώ να μας πείτε ‘περιμένετε να απαντήσουμε στην ένσταση’ δε μπορώ να το δεχτώ γιατί είναι κοινοβουλευτική διαδικασία πάγια και γνωστή. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι ετοιμάζεστε να το ‘μαγειρέψετε’, να φέρετε μια τροπολογία με την οποία να νομιμοποιείτε την παρανομία”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.

“Η πρόσφατη καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Δεκέμβρη του 2020 μας ζητάει να σταματήσουμε να εγκαθιστούμε οποιοδήποτε τέτοιο έργο, είτε ΑΠΕ, είτε τουριστικά, μέσα σε περιοχές Natura χωρίς τα σχέδια διαχείρισης. Παραβιάζετε καταδικαστικές αποφάσεις. Στο μισό δισεκατομμύριο υπολογίζεται το πρόστιμο από αυτή την καταδικαστική απόφαση τα οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε. Θα τα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι. Δε θα πληρώσουν ούτε οι ωφελούμενοι, που ευνοείτε με τις παράνομες εγκρίσεις, ούτε αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις”».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος