Κρ. Αρσένης: Αρνείται το υπουργείο Παιδείας να τερματίσει τις επισκέψεις μαθητών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Νέα επίκαιρη ερώτηση με αίτημα το κλείσιμο της εγκατάστασης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25  Κρίτωνας Αρσένης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «”Κλείνει τα αυτιά” το υπουργείο Παιδείας στις φωνές που όλο και πληθαίνουν καθώς και στο αίτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας να απαγορεύσει τις επισκέψεις μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και παρόμοιους χώρους.

Αρνητική ήταν η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη με την οποία ζητά τον τερματισμό των επισκέψεων αυτών. Η υπουργός είπε ότι δε θα αλλάξει το παραμικρό στις σχολικές εκδρομές αλλά αφήνει το θέμα στην απόφαση του κάθε σχολείου. “Αυτές οι διδακτικές επισκέψεις”, είπε η κ. Μακρή, “εντάσσονται στον ετήσιο ή στον μηνιαίο προγραμματισμό που κάνει κάθε σχολείο, μετά από την απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, για να επιλεγεί και να προγραμματιστεί ο χώρος της επίσκεψης” λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια “τα οποία ορίζονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής”.

Κρ. Αρσένης: Αρνείται το υπουργείο Παιδείας να τερματίσει τις επισκέψεις μαθητών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, στις 25 Ιουνίου θανατώθηκε ένας αρσενικός χιμπατζής επειδή προσπάθησε να αποδράσει από το κλουβί του. Το 2018 θανατώθηκαν δύο τζάγκουαρ σε ανάλογο περιστατικό. Τη φετινή χρονιά κατέρρευσε οροφή με αποτέλεσμα να φύγουν 40 εξωτικά πουλιά, ενώ στο δελφινάριο έχουν βρει τον θάνατο έξι δελφίνια.

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν παρέμβει και έχουν στείλει στον εισαγγελέα το Αττικό Πάρκο για διερεύνηση αξιόποινων πράξεων για το θέμα των δελφινιών. Για τέσσερα χρόνια δεν είχε άδεια -από το 2013 ως τον Ιούλιο του 2017 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του έδωσε άδεια.

Στην περίπτωση του χιμπατζή που θανατώθηκε, ειδικοί κτηνίατροι λένε ότι θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό την έντονη αλλαγή στη συμπεριφορά των χιμπατζήδων που πάλευαν για την αρχηγία. Την ημέρα που διέφυγε ο Μπαζού, όπως τον αποκαλούσαν, για να σώσει τη ζωή του από τους άλλους χιμπατζήδες, θα πρέπει να προηγήθηκαν κραυγές αγωνίας και έντονος καυγάς.

Πώς δεν έγιναν όλα αυτά αντιληπτά; Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αναφέρει σε επιστολή της στο υπουργείο ότι σε τέτοιους χώρους “τα ζώα φωνάζουν, περπατάνε νευρικά πέρα-δώθε, αυτοτραυματίζονται, πηδάνε φράχτες, σπρώχνουν, μασάνε σίδερα, σπάνε τζάμια, λυγίζουν λαμαρίνες, ξεφεύγουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία και διεκδικούν το αυτονόητο, την Ελευθερία που τους στερεί ο εγκλεισμός με γνώμονα το κέρδος”.

Το Υπουργείο δε μπορεί να αγνοεί δύο βασικά ζητήματα που εγείρονται: Το ένα είναι η επικινδυνότητα για τους επισκέπτες του πάρκου -τι θα συνέβαινε αν την ώρα εκείνη πραγματοποιούνταν σχολική επίσκεψη;- και το άλλο είναι η ανηθικότητα του να πηγαίνει η πολιτεία παιδιά σε χώρους εγκλεισμού ζώων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος