Κρ. Αρσένης: Απειλή για την παγκόσμια παραγωγή τροφής η κλιματική κρίση – Διέξοδος η φυτική διατροφή, χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση

Array

Την πλήρη απουσία οποιασδήποτε πρότασης από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της φυτικής διατροφής, η οποία αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της πείνας του πληθυσμού του πλανήτη, επισήμανε με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι δε θα διαχωρίσει το αποτύπωμα του άνθρακα που έχουν η κτηνοτροφική και η φυτική δραστηριότητα γιατί «και στις δύο υπάρχει ισχυρό αποτύπωμα άνθρακα». Δεν είναι αλήθεια. Η διαφορά είναι τεράστια, και το δείχνουν καθαρά τα στοιχεία.

Η κτηνοτροφία προκαλεί κλιματική κρίση όσο και όλες οι μεταφορές μαζί.

Για την παραγωγή του βόειου κρέατος χρησιμοποιείται το 60% της αγροτικής γης αλλά παράγει λιγότερο από το 2% των συνολικών θερμίδων του πληθυσμού της γης.

Σιτάρι και κριθάρι, τα πολύτιμα αυτά δημητριακά για τη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, κατευθύνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε ζωοτροφές και όχι σε άμεση κατανάλωση.

Για την παραγωγή μίας θερμίδας από βόειο κρέας απαιτείται 20 φορές περισσότερο νερό από ό, τι για μια θερμίδα που προέρχεται από δημητριακά.

Είναι φανερό ότι το αποτύπωμα άνθρακα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας είναι πολύ πιο έντονο από αυτό της φυτικής. Η συμμετοχή τους στην κλιματική κρίση είναι διαφορετική, και αυτό πρέπει να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Παρά τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων, στην Ελλάδα ο αγροδιατροφικός τομέας παραμένει ανύπαρκτος. Και αυτό παρότι ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκε στην απάντησή του στη βουλή ότι «ειδικά ως προς τις ανάγκες που υπάρχουν για κρέας, οι εισαγωγές που γίνονται στη χώρα μας είναι σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό».

Είπε γενικόλογα ο κ. Γεωργαντάς ότι το υπουργείο έχει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων -αλλά δε μας ανέφερε ούτε ένα. Είναι όμως τεράστια η σημασία αυτού του ζητήματος και τεκμηριώνεται επιστημονικά στη συζήτηση για τους ιούς και τις πανδημίες και τη συσχέτισή τους με το πώς διαβιούν τα ζώα. Είναι θέμα ποιότητας διατροφής και υγείας του ανθρώπου, είναι και ηθικό θέμα ευζωίας των ζώων.

Λέγεται πολλές φορές με καλή προαίρεση, «ο κόσμος πεινάει, είναι προτεραιότητα η φυτική διατροφή;». Σε κοινωνίες βυθισμένες στη φτώχεια, με τις κρίσεις του συστήματος να διαδέχονται η μία την άλλη, είναι αναμενόμενη η ερώτηση. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική κρίση απειλεί με πείνα τον πληθυσμό της γης και τη χώρα μας. Οι ξηρασίες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι καταστροφές που προκαλούν, μειώνουν την εύφορη γη και εξανεμίζουν σοδειές. Παλεύοντας για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι ταυτόχρονα ανάγκη να προετοιμάσουμε χωρίς καθυστέρηση διατροφικές εναλλακτικές. Βιολογικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του πληθυσμού χωρίς υποβάθμιση της φύσης. Βιώσιμη γεωργία και καλή διαβίωση των ζώων είναι απαραίτητες για να έχει η κοινωνία ποιοτική διατροφή, με όλα τα οφέλη για το ανοσοποιητικό και τη συνολική υγεία των ανθρώπων.

Η επιλογή της βιολογικής έναντι της συμβατικής καλλιέργειας σημαίνει προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους από τα συμβατικά χημικά λιπάσματα. Το προϊόν της βιολογικής καλλιέργειας σημαίνει καλύτερη υγεία για τον πληθυσμό, σημαίνει μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική θεραπεία και περίθαλψη. Ο παραγωγός όμως δεν ανταμείβεται για αυτή την επιλογή του, παρότι έχει οφέλη που διαχέονται σε όλους. Και ακόμα, τα προϊόντα της βιολογικής γεωργίας δεν είναι οικονομικά προσιτά σε όλους. Εκεί πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία, επιδοτώντας τη βιολογική καλλιέργεια, για να έχουν όλοι πρόσβαση στα βιολογικά τρόφιμα.

«Ζητάμε θετικά κίνητρα υπέρ της φυτικής διατροφής και της φυτικής παραγωγής», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. «Για παράδειγμα, μειωμένο ΦΠΑ στο 6% στα φυτικά προϊόντα αλλά και υποχρεωτική περιβαλλοντική επισήμανση στα τρόφιμα αναφορικά με το αποτύπωμα άνθρακα. Ζητάμε πρόσβαση σε χορτοφαγική και vegan διατροφή για όλα τα δημόσια ιδρύματα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει αυτή την επιλογή και χρησιμοποιούν αυτό το είδος διατροφής. Θα πρέπει να έχουν πρόσβαση γιατί η επιλογή τους αυτή κάνει σε όλη την κοινωνία καλό. Να συζητήσουμε ένα μοντέλο διατροφής που μας επιτρέπει να έχουμε χώμα και νερό και γη για να τα παράγουμε και να είμαστε αυτάρκεις. Που την ίδια στιγμή μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους για την υγεία, και να έχουμε ευζωία για τα ζώα, καλύτερη ηθική απέναντι στη ζωή γύρω μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος