Κοινό ανακοινωθέν ΥΠΕΞ-ΕΕ : «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα-Ανησυχία για τα σύνορα»

Ξεκάθαρο και αυστηρό πολιτικό μήνυμα πλήρους αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ισχυρή απόρριψη της εργαλειοποίσης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά κέρδη, έδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από πλευράς της Τουρκίας για πολιτικούς σκοπούς», σημειώνεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, η «ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές». Προσθέτει δε, πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο και τονίζει πως οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης.

«Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να αναμεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών», υπογραμμίζει η κοινή δήλωση.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο υπουργός Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι “η Ελλάδα δεν θα αφήσει την Τουρκία να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο.”

Να μην μεταβαίνουν στα σύνορα με την Ελλάδα «διότι αυτά δεν είναι ανοικτά», αντίθετα απ’ ό,τι τους λέγεται, κάλεσε τους μετανάστες και πρόσφυγες που εξωθούνται να εγκαταλείψουν την Τουρκία, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα: μην πηγαίνετε στα σύνορα. Τα σύνορα δεν είναι ανοικτά», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ έπειτα από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν πως καταδικάζουν «τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς».

«Αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε κρίσιμες καταστάσεις, πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Ας σταματήσουμε αυτό το παιγνίδι», δήλωσε.

«Αποφύγετε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθείτε σε κίνδυνο. Αποφύγετε μια κλιμάκωση της κρίσης. Αποφύγετε να μετακινηθείτε προς μια κλειστή πόρτα και μην λέτε στους ανθρώπους πως μπορούν να πάνε εκεί επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια», επέμεινε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος