ΚΚΕ για “Ερρίκος Ντυνάν”: Βαρύτατες ευθύνες για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση

Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των υπουργών που είχαν ευθύνη για τον τομέα της υγείας, διαπιστώνει το ΚΚΕ και τονίζει ότι πολιτικές ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση, διότι συνεχίζει να υλοποιεί τις στρατηγικές επιλογές που επιδεινώνουν ολοένα και περισσότερο την υγεία. Ταυτόχρονα όμως το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες με την αποστολή στη δικαιοσύνη των φακέλων για το «Ερρίκος Ντυνάν» και για τις άλλες υποθέσεις που έχει ερευνήσει η εξεταστική επιτροπή για την υγεία.

Στη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι πρέπει να εξετασθούν οι όποιες καταγγελίες για διαβλητές και παράνομες πράξεις και ταυτόχρονα, η έρευνα να επεκταθεί συνολικά στους παράγοντες που διαμορφώνουν την -επικίνδυνη για τον λαό μας- κατάσταση στον χώρο της Υγείας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. «Το νοσοκομείο το “Ερρίκος Ντυνάν” ήταν μια επιχείρηση της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πουλούσε τις εργασίες της» είπε ο κ. Λαμπρούλης.

«Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό, το γεγονός ότι η υγεία γίνεται όλο και πιο πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό αλλά και το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, που συνεχώς περικόπτεται, είναι θέματα που διαμορφώνουν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών που συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και μεταφέρουν το κόστος στο λαό.

«Από την άποψη αυτή εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η διερεύνηση όλων των υποθέσεων και η απόδοση των πολιτικών ευθυνών που φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις. Είναι αναγκαία, επίσης, η παραπέρα διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν -εφόσον φυσικά αποδειχθούν και τέτοιες- με την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Δικαιοσύνη, για την υπόθεση του “Ερρίκος Ντυνάν”, που συζητάμε σήμερα, όπως επίσης και για τις άλλες υποθέσεις τις οποίες θα τοποθετηθούμε στην συνέχεια (αρθροσκοπήσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, φάρμακο)», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε αναγκαίο να υπογραμμίσουμε και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που συνεχίζει υλοποιώντας αυτές τις στρατηγικές επιλογές, που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην υγεία».

Ειδικά για το επιχείρημα ότι το νοσοκομείο το «Ερρίκος Ντυνάν» από κοινωφελές ίδρυμα μετατράπηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» καθαρά δήλωσε στην επιτροπή ότι το νοσοκομείο ήταν και λειτουργούσε σαν επιχείρηση. «Η περίπτωση του “Ερρίκος Ντυνάν”, η δημιουργία του, η λειτουργία του και η σημερινή εξέλιξη, έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης “μεικτής οικονομίας”, με το μανδύα του “κοινωφελούς νοσοκομείου”. Μάλιστα όταν δημιουργήθηκε όλες οι πολιτικές δυνάμεις -πλην ΚΚΕ- εκθείαζαν αυτήν την επιχείρηση ως “πρότυπο νοσοκομείου”, που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και τα δημόσια νοσοκομεία», επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης και παρατήρησε: «Εδώ είναι και οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών κομμάτων -ιδιαίτερα αυτών που άσκησαν και ασκούν κυβερνητική εξουσία- τόσο των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” ήταν μια επιχείρηση της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πουλούσε τις εργασίες της, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε απ’ ευθείας στους ασθενείς – πελάτες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι το «Ερρίκος Ντυνάν», ως επιχείρηση, αποπειράθηκε να διευρύνει τον κύκλο εργασιών της στον τομέα της μαιευτικής – γυναικολογίας, συμπράττοντας με τον Όμιλο του Ιατρικού Κέντρου, «αυτή η κίνηση όμως ήταν ανταγωνιστική στον Όμιλο του Υγεία -στον οποίο ανήκαν το Λητώ και το Μητέρα- και σε συνθήκες που γινόταν “σκοτωμός” για την πίτα της συγκεκριμένης αγοράς. Ως αντίδραση η MARFIN -ιδιοκτήτης του ομίλου του ΥΓΕΙΑ- χρησιμοποίησε τα δάνεια που είχε δώσει στο “Ερρίκος Ντυνάν”, προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία του με τον Όμιλο του Ιατρικού Κέντρου».

Όλα τα παραπάνω -και πολλά περισσότερα- είναι συνηθισμένα χαρακτηριστικά της λειτουργίας των επιχειρήσεων στον καπιταλισμό, είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «με νόμιμες κυβερνητικές πράξεις -όλων των κυβερνήσεων- έκλεισαν νοσηλευτικά κρεβάτια, νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πετάχτηκαν εκατοντάδες φάρμακα εκτός ασφαλιστικής αποζημίωσης, παραμένουν ολόκληρες περιοχές χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, πρωτοεισάγονται συμμετοχές των ασθενών στις πληρωμές για φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, που όλα αυτά αποτελούν μικρό μέρος ενός νόμιμου, μακρού καταλόγου αντιλαϊκών μέτρων».

«Οι καταθέσεις των πρώην προέδρων, τόσο του “Ερρίκος Ντυνάν” και της ΜΚΟ “ΕΕΣ”, όσο και της MARFIN, αποτελούν “μνημείο” του αδίστακτου κόσμου των επιχειρηματιών και των επιδιώξεών τους. Επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα, αγορές, επιχειρηματικές συμμαχίες και αντιπαραθέσεις με σκοπό το κέρδος» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η “οσμή” που βγαίνει από την υπόθεση “Ερρίκος Ντυνάν” και μόνο απ’ αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια. Διότι ποιος ξέρει πόσα άλλα έχουν μείνει στο παρασκήνιο, ενδεχομένως και με “κοινή συναίνεση” των αντιμαχόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Ανέφερε ακόμη ότι αποσιωπάται από την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η πραγματική διάσταση του προβλήματος. Ότι δηλαδή παραβλέπονται οι λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα και προωθείται διαχρονικά η πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματικότητα στην Υγεία, Υπογράμμισε δε ότι οι τυχόν ποινικά κολάσιμες πράξεις σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αθωώσουν το “θερμοκήπιο”, στο οποίο αναπαράγεται αυτή η πολιτική.

«Για το ΚΚΕ η λύση του προβλήματος του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” δε βρίσκεται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης, είτε με τη μορφή της εξαγοράς του από κάποιον επιχειρηματικό όμιλο, είτε με οποιαδήποτε επιχειρηματική μορφή της λεγόμενης “μεικτής οικονομίας”, είτε με τις λεγόμενες συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λογική στην οποία κινείται και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η μοναδική λύση από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων είναι το νοσοκομείο αυτό να περάσει στην πλήρη ιδιοκτησία, χρηματοδότηση και λειτουργία αποκλειστικά από το κράτος και να παρέχει όλες τις υπηρεσίες απολύτως δωρεάν σε όλους» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος