ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τις περικοπές στα αναλώσιμα των διαβητικών

Array

Ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ με θέμα τις περικοπές των αναλωσίμων υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς, μετά από απόφαση του ΕΟΠΥΥ στις 8 Αυγούστου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

«Στις 8 Αυγούστου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μία ακόμα απόφαση της κυβέρνησης, που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, η οποία περικόπτει παραπέρα τις παροχές υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς.

Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες που λειτουργούν με τις αντλίες ρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη (συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης) από 225€ το μήνα στα 100€, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ρημάζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πλήττονται ιδιαίτερα οι οικογένειες των χρονίως πασχόντων.

Οι αισθητήρες αυτοί είναι άκρως απαραίτητοι για την λειτουργία των αντλιών νέας γενιάς γιατί ρυθμίζουν την παροχή ινσουλίνης στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τον ασθενή, τους γονείς των παιδιών, τους φροντιστές μέσω εφαρμογής στο κινητό για τα επίπεδα σακχάρου και το ενδεχόμενο υπογλυκαιμίας, ούτως ώστε να παρέμβουν.

Στην περίπτωση αυτή, η αντλία ναι μεν σταματάει την παροχή ινσουλίνης, αλλά πρέπει να επέμβει ο φροντιστής για να αποφευχθεί το υπογλυκαιμικό κώμα, άκρως επικίνδυνο για αυτούς τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Η παραπάνω απόφαση, πέραν του ότι εντάσσεται στην λογική των γενικευμένων περικοπών της εξασφάλισης ενός ελάχιστου πακέτου παροχών στους ασθενείς, έχει και την λογική να αναγκασθούν οι ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι οικογένειές τους να προσφύγουν στη λεγόμενη ελεύθερη αγορά για την κάλυψη των αναγκών τους.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και στον τομέα της υγείας πρέπει να είναι δωρεάν διαθέσιμες για όλους τους ασθενείς, με βάση τις υποδείξεις των ειδικών. Με βάση αυτό το κριτήριο έχει χρόνια τώρα αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, στις περικοπές των παροχών, στην επιβολή πληρωμών- πλαφόν –εξαιρέσεων στους ασθενείς στους χρονίως πάσχοντες με οποιονδήποτε τρόπο.

Θεωρούμε βάρβαρη και απαράδεκτη την παραπάνω απόφαση, γιατί πρακτικά οδηγεί στη λογική ότι τα νέα θεραπευτικά μέσα, τα φάρμακα και οι θεραπείες νέας τεχνολογίας, θα είναι διαθέσιμα μόνο για αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν. Γιατί η παραπάνω απόφαση δεν μειώνει μόνο την αποζημίωση, αλλά είναι και απαγορευτική στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για τους ασθενής των λαϊκών οικογενειών, μιας και οι αντλίες ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους αισθητήρες.

Η κρίση δε που θα δημιουργηθεί στην διάθεση των θεραπευτικών μέσων υψηλής τεχνολογίας, έτσι όπως λειτουργεί η αγορά σε συνδυασμό με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει σε αυτό που χρόνια προωθείται από την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, δηλαδή στην αποδοχή από τους ασθενείς και τους γονείς των παιδιών να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ένα μέρος των θεραπειών σε χρήμα και από κει και πέρα ο ασθενής και η οικογένειά του να αγοράζει τα “προϊόντα!” πλέον που μπορεί να πληρώσει από την ¨ελεύθερή σας αγορά¨.

Τα παραπάνω εντάσσονται στη λογική του ελάχιστου πακέτου παροχών για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, της λογικής κόστους οφέλους και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, στο φάρμακο, στην βιοϊατρική τεχνολογία, την κερδοφορία, την υπέρτατη αξία του καπιταλισμού.

Λογική άκρως επικίνδυνη για την ίδια την ζωή και πορεία της υγείας, ιδιαίτερα των παιδιών με νεανικό διαβήτη και των χρονίως πασχόντων από τα λαϊκά στρώματα .

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν με ό,τι βίωσαν οι χρονίως πάσχοντες μέσα στην κρίση και στην πανδημία στη χώρα μας και στις άλλες χώρες του καπιταλισμού από το σμπαράλιασμα του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας.

Κατάσταση που βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο οι ανασφάλιστοι διαβητικοί και οι άλλοι χρόνιοι πάσχοντες όλα αυτά τα χρόνια, που ουσιαστικά έχουν αποκλεισθεί από τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, αφού σε ελάχιστους έχει τοποθετηθεί η ειδική αντλία ρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ζουν μια καθημερινή αγωνία να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις ή να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα φάρμακα και αναλώσιμα που τους παρέχονται δωρεάν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσηκωθεί από πλευράς των διαβητικών και των οικογενειών τους ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί:

– Για την απόσυρση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ της 8ης Αυγούστου για τις περικοπές των αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας (αισθητήρων) για τους διαβητικούς τύπου 1.

– Για να δοθεί γενναία χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτως ώστε να καλύπτονται 100% από το κράτος όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, αισθητήρες, αντλίες για όλους τους διαβητικούς με βάση τις ανάγκες και τις υποδείξεις των ειδικών.

– Για να εξασφαλισθεί πλήρης κάλυψη, με ό,τι επιτάσσει η επιστήμη, με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων χωρίς καμιά διάκριση των ανασφάλιστων διαβητικών Ελλήνων και μεταναστών, με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών για εξετάσεις, φάρμακα, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, αντλίες και αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας».

Οι Βουλευτές
-Λαμπρούλης Γιώργος
-Δελής Γιάννης
-Κανέλλη Λιάνα
-Καραθανασόπουλος Νίκος
-Κομνηνάκα Μαρία
-Μαρίνος Γιώργος
-Παπαναστάσης Νίκος
-Συντυχάκης Μανώλης

Σχετική είδηση: Κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων για τα αναλώσιμα των διαβητικών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος