Κικίλιας: Παγώνουν οι τιμές των φαρμάκων- Σε ορισμένες περιπτώσεις μειώσεις ως 7% (video)

Η τιμολόγηση των φαρμάκων στο επίκεντρο συνεργασίας, στο  Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας  έκανε δηλώσεις στις οποίες τόνισε πως υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για το “καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή”. Το υπουργείο νομοθετεί όχι μόνο για μηδενικές αυξήσεις αλλά και για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ως 7% τόνισε  ο κ. Κικίλιας.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

Ορίζεται ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου, ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις.

Μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση, η τιμή των φαρμάκων έως 7% επί της τιμής του αμέσους προηγούμενου Δελτίου Τιμών, από 10% που ισχύει, εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Καταργείται η καταβολή παραβόλου ύψους 150 ευρώ λόγω της μη υποβολής εφεξής αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου.

Προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούνται. Επίσης, οι τιμές των φαρμάκων, των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.

Με την ψήφισή της, ουσιαστικά δρομολογείται το δελτίο τιμών των φαρμάκων, η προθεσμία για την έκδοση του οποίου λήγει στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με αυτήν, για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι τιμές των γενοσήμων θα διαμορφώνονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο «πάγωμα» στις τιμές των φαρμάκων που αποφάσισε η κυβέρνηση και στη συνάντηση που είχε για το θέμα ο υπουργός Υγείας με τον πρωθυπουργό: Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιθέτως, με τις διατάξεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας -και οι οποίες ελπίζουμε να ψηφιστούν με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή- προβλέπεται όχι μόνο «πάγωμα» των τιμών των φαρμάκων, αλλά και μειώσεις έως και 7% για κάποια από αυτά”, σημείωσε ο Στ. Πέτσας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής, Σοφία Πατραμάνη

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος