Κικίλιας: Η χώρα είναι θωρακισμένη-Ο κορονοϊός προσομοιάζει με σοβαρή γρίπη κι έτσι θα αντιμετωπιστεί (video)

Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ο κρατικός μηχανισμός και τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό. Ο κ. Βασίλης Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία προσθέτοντας ότι ο νέος κορονοϊός προσομοιάζει με τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.

“Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού και τις εξελίξεις σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι, έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς όλα τα ύποπτα περιστατικά”, δήλωσε κ. Κικίλιας και ζήτησε από όλους «ψύχραιμα και σοβαρότητα». «Με τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλία, οι λοιμωξιολόγοι μας λένε ότι ενδεχομενως αυξάνει και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας ο κορονοϊός, αλλά είμαστε θωρακισμένοι» σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν 13 νοσοκομεία αναφοράς, όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι σε ετοιμότητα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά, σωστά και θεσμικά τους πολίτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το τηρήσουμε όλοι αυτό με θρησκευτική ευλάβεια», είπε ο υπουργός.

Ο βαθμός ετοιμότητας των υγειονομικών υπηρεσιών στη χώρα μας, όπως αναφέρουν οι αρχές, είναι σαν να έχει εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα. Στόχος είναι σε περίπτωση ενδεχόμενου κρούσματος να ανακοπεί άμεσα η αλυσίδα μετάδοσης.

Στόχος είναι σε περίπτωση ενδεχόμενου κρούσματος να κοπεί άμεσα η αλυσίδα μετάδοσης. Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής έκτακτη σύσκεψη ώστε να εξεταστούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.Αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Οι ενέργειες θα είναι στοχευμένες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια».

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται σήμερα και αύριο σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, με τη διανομή φυλλαδίων και την ανάρτηση αφισών σε αεροδρόμια και λιμάνια, ενώ ενημερώνονται και οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα για το ζήτημα του κοροναϊού, στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κοροναϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Οδηγίες προφύλαξης από το υπουργείο Υγείας

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κοροναϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορταζ Σ. Αγορογιάννη

Σχετική είδηση: Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος