ΚΕΦΙΜ: Σε χαμηλό 20ετίας η μέση νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στη Βουλή

Η ελληνική πολιτική σκηνή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορικά αυξημένη πόλωση, όπως επισημαίνει η νέα μελέτη του ΚΕΦΙΜ. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η συναίνεση της αντιπολίτευσης σε νομοσχέδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών.

Στα μέσα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας (2023-2025), η μέση συναίνεση της αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά νομοσχέδια κατέβηκε στο 12,8%, έναντι υψηλότερων ποσοστών σε προηγούμενες θητείες. Η πτώση είναι εμφανής σε όλα τα κόμματα, με το ΚΚΕ να παραμένει στο 0% και το ΠΑΣΟΚ να κατέχει την υψηλότερη συναίνεση (31%), ωστόσο με πτώση 1,8 μονάδων το τελευταίο έτος.

Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφονται σε:

Νίκη: -3 μονάδες (6% συνολικά).
ΣΥΡΙΖΑ: -2,6 μονάδες (13,8% συνολικά).
Σπαρτιάτες: -2 μονάδες (12,9% συνολικά).

Η έρευνα επισημαίνει ότι η πόλωση εντείνεται ιδιαίτερα στους οικονομικούς νόμους, όπου η αντιπολίτευση επιλέγει συστηματικά την άρνηση. Το φαινόμενο ενισχύεται από την μετακίνηση των κομμάτων προς τα άκρα: τα κόμματα κοντά στο κέντρο (π.χ. ΠΑΣΟΚ) δείχνουν μεγαλύτερη συναίνεση, ενώ τα ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα παραμένουν σε απόλυτη αντιπαράθεση.

Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο πολιτικής αδράνειας: «Η πόλωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε αδυναμία λήψης αποφάσεων. Η μεταρρυθμιστική κόπωση γίνεται ορατή, και η αντιπολίτευση – αντί να προτείνει εναλλακτικές – κινείται προς μαξιμαλιστικές θέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος