Κατρίνης: Βαρίδι για την κυβέρνηση το κοινωνικό κράτος – Μοιράζει επικοινωνιακά ψίχουλα

Κριτική στην κυβέρνηση ότι «η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και οικοδομεί πελατειακό κράτος» άσκησε ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κατά την ομιλία του στη βουλή. Πρότεινε αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από τα κέρδη και μείωσή της σε εργαζόμενους και μικρομεσαίους. «Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα με τους μη προνομιούχους» υπογράμμισε. Για τα εθνικά θέματα ήταν επικριτικός ότι «δεν τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».

«Η κυβέρνηση μοιράζει επικοινωνιακά ψίχουλα», είπε ο κ. Κατρίνης και σημείωσε ότι «είναι εφαρμογή τις υφιστάμενης νομοθεσίας οι αυξήσεις στις συντάξεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός», ενώ υποστήριξε πως «είναι βαρίδι για την κυβέρνηση το κοινωνικό κράτος».

Ζήτησε άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας και τόνισε: «κάντε πραγματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά».

Πρότεινε στήριξη των χαμηλόμισθων που έχουν χάσει το 18% της αγοραστικής τους δύναμης και ως προς τις αμοιβές, επισήμανε πως «ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και η εξέλιξή του να είναι ευθύνη των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη» επισήμανε και πρότεινε επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, ώστε να στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια.

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξαπάτηση των συνταξιούχων με τα αναδρομικά. Έμειναν εκτός όσοι εμπιστεύθηκαν την κυβέρνηση και δεν έκαναν προσφυγές».

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στο κόστος στέγασης προτείνοντας αξιοποίηση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ασκώντας κριτική στην κυβένηση πως «έχει εντάξει την ανακαίνιση μόλις 100 κατοικιών στο Ταμείο Ανάκαμψης όταν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν εντάξει 26.000, 20.000 και 10.000 αντίστοιχα» επισημαίνοντας το μεγάλο πρόβλημα όσων διαμένουν με ενοίκιο και ειδικά στα νέα ζευγάρια. «Το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας είναι μεταξύ των προγραμματικών αιχμών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ»  σημείωσε.

Στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε επίσης την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ένταξη των εργαζόμενων σε αυτό στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ διευκρίνισε πως «φορολόγηση του πλούτου και όχι των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η δική μας επιλογή».

Η δευτερολογία του Μιχάλη Κατρίνη

Ο Μιχάλης Κατρίνης, στη δευτερολογία του, επέκρινε έντονα τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα για άγονη και τοξική αντιπαράθεση που βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα των πολιτών.

«Μπορεί να εξυπηρετεί τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ η πόλωση, αλλά οι πολίτες θέλουν λύσεις κι απαντήσεις στα προβλήματά τους», είπε ο κ. Κατρίνης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε μια τέτοια αντιπαράθεση.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι κλονίζεται η αυτοπεποίθηση του κ. Μητσοτάκη μπροστά στα προβλήματα, ενώ σήκωσε το γάντι κι απάντησε έντονα στον Αλέξη Τσίπρα για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είδα ειλικρινή αυτοκριτική, κ. Τσίπρα, για τα χρόνια που κάνατε μονομέτωπο εναντίον μας, τα χρόνια της κρίσης. Για τον κανιβαλισμό σας να εξοντώσετε το ΠΑΣΟΚ, ούτε για τις επιλογές σας για να κυβερνήσετε».

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει βουτιά στο παρελθόν, έχει εμπιστοσύνη στο Ελληνικό λαό και θα προτείνει λύσεις για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος