«Δεν ξέρω αν είναι δόκιμο να καταγράφεται ένα κόμμα το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί. Εδώ και έξι μήνες, κάνουμε συζήτηση, ενώ υπάρχουν τα προβλήματα της ακρίβειας, της καθημερινότητας, της δημόσιας υγείας, όλα αυτά που γίνονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα σκάνδαλα και αναλώνεται ένα κομμάτι της δημόσιας συζήτησης για ένα κόμμα που είναι υπό ίδρυση, υπό ανακοίνωση, υπό σχηματισμό ή δεν ξέρω τι άλλο, το οποίο σήμερα που μιλάμε 12 Μαΐου, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί και μαθαίνω από εσάς ότι θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Αν ξαναμιλήσουμε στις αρχές Ιουνίου πιθανόν να υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης στοΕΡΤnews Radio 105,8και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ερωτηθείς για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το αναμενόμενο κόμμα Τσίπρα, οριακά να «παίρνει κεφάλι» από το ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο, είπε χαρακτηριστικά «εμείς «θα πάρουμε το κεφάλι» της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές».
«Σε κάθε περίπτωση εμείς ως ΠΑΣΟΚ είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και σε δημοσκοπική αποδρομή, κατά την άποψή μας, να δώσουμε τον αγώνα και τη μάχη έτσι ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και να πάμε στις εκλογές που εκτιμώ ότι θα γίνουν στα τέλη Σεπτέμβρη, να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία και να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση» συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την προοδευτική κυβέρνηση, ερωτηθείς αν υπάρχουν τα περιθώρια διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ακόμη και προεκλογικά, απάντησε «παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Σήμερα εμείς έχουμε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ένα θέμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του ατζέντα και το οποίο άνοιξε επίσης για τους δικούς του λόγους και ο πρωθυπουργός.
Σας θυμίζω ότι δύο μήνες πριν, το ΠΑΣΟΚ, δύο μήνες πριν ακριβώς, το ΠΑΣΟΚ είχε απευθύνει πρόσκληση προς τα κόμματα της προοδευτικής πλευράς, στα κοινοβουλευτικά κόμματα να έρθουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να συζητήσουμε για το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στο διάλογο και στη συζήτηση, όπως άλλωστε το κάνει εντός του Κοινοβουλίου, με διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες ή πολιτικές αφορμές, εξεταστικές ή τροπολογίες, οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Άρα, το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στο διάλογο και αλίμονο αν δεν ήταν ανοιχτό στο διάλογο. Γιατί, προφανώς για να φτιάξεις προοδευτική διακυβέρνηση την επομένη των εκλογών, έχοντας την πρώτη εντολή από τον ελληνικό λαό, πρέπει να έχεις και δυνητικούς συμμάχους, άρα πρέπει να έχεις συνομιλητές με τους οποίους σε ένα πλαίσιο βασικό, τουλάχιστον δεν συγκρούεσαι».
Ως προς τον πολιτικό αντίπαλο του Μαξίμου, ο οποίος κατά το ΠΑΣΟΚ, είναι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κατρίνης σχολίασε ως εξής: «Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης είτε αφορούν υποθέσεις κακοδιαχείρισης, διαφθοράς, είτε κυρίως την καθημερινότητα. Και ταυτόχρονα, θυμίζω ότι καταθέτουμε μια σειρά προτάσεων για ζητήματα που καίνε τους Έλληνες πολίτες, που τους ενδιαφέρουν, που προσέξτε, δεν τα λέω εγώ στην εκπομπή σας σήμερα για να ακουστούν ωραία παίρνουν τη μορφή σχεδίου νόμου και κατατίθενται στη Βουλή.
Άρα, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο όσον αφορά το οπλοστάσιο προτάσεων, ιδεών και νομοσχεδίων, ξέρει πού θέλει να πάει, την ελληνική κοινωνία και την κατάσταση. Ξέρει ποιος είναι ο αντίπαλος και είναι η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης. Και ξέρει ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται μία πανσπερμία κομμάτων αντίδρασης και διαμαρτυρίας. Χρειάζεται μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και το ΠΑΣΟΚ τη διαθέτει μαζί με τη βούληση να μπορέσει την επομένη των εκλογών να αλλάξουμε ρότα ως χώρα.
Να γίνουμε μία σύγχρονη, κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με θεσμούς, με μία καθημερινότητα που είναι ανεκτή και υποφερτή από την πλειοψηφία των πολιτών και όχι το αντίστροφο, όπως συμβαίνει σήμερα και με ευκαιρίες για τα νέα παιδιά τα οποία βλέπουμε».
Ερωτηθείς με ποιους όρους θεωρεί ότι θα δοθεί η μάχη των εκλογών, δηλαδή στο πεδίο των ζητημάτων της καθημερινότητας ή στο πεδίο των θεσμικών ζητημάτων και του κράτους δικαίου, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι «όλα έχουν τον συντελεστή βαρύτητας που πρέπει σε μία συνολική πολιτική εκτίμηση και αποτίμηση. Δηλαδή, προφανώς η καθημερινότητα είναι αυτή η οποία επηρεάζει τον κόσμο και ενδιαφέρει τον κόσμο και η οποία δυστυχώς για τους πιο πολλούς στη χώρα σήμερα είναι δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 20 του μήνα δεν υπάρχουν χρήματα στην τσέπη. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 50% υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαίο ότι το ιδιωτικό χρέος, οι οφειλές στην εφορία, ΕΦΚΑ και τα δάνεια που ρυθμίζονται και ξανά κοκκινίζουν έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με πέρυσι. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά μιας δύσκολης καθημερινότητας που μαζί με την εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος υγείας και γενικά με την έννοια του κοινωνικού κράτους, δείχνουν μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να δώσει αποτελεσματικά τη μάχη της καθημερινότητας.
Όμως, ταυτόχρονα, τα ζητήματα θεσμικής λειτουργίας, το κράτος δικαίου, το γεγονός ότι κάποιοι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις ανεξάρτητες αρχές ή προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό τον κρατικό ώστε να κάνουν παράνομες παρακολουθήσεις σε υψηλούς πολιτικούς και αξιωματούχους και δημοσιογράφους και επιχειρηματίες για ευνόητους λόγους. Και όλη αυτή η εικόνα, η οποία είναι μία εικόνα, επιτρέψτε μου να το πω, σήψης και μία εικόνα παρακμής που βλέπουμε σκάνδαλα διαφθοράς, ΟΠΕΚΕΠΕ, αναθέσεις, βλέπουμε να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι λυμαίνονται χρήματα που πρέπει να πάνε για την ανασυγκρότηση της ελληνικής επαρχίας και το λέω γιατί εγώ έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει στην Ηλεία, εκλέγομαι στην Ηλεία, παίρνω τον παλμό των ανθρώπων εκεί, οι οποίοι παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους, όπως σε κάθε περιοχή της ελληνικής επαρχίας και βλέπουν ταυτόχρονα τον κύριο τάδε χασάπη, φραπέ και την κυρία από την Κοζάνη να θησαυρίζουν με χρήματα που πρέπει να πάνε στη δική τους τσέπη, όχι γιατί τους τα δίνει ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά για τα δικαιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Το γεγονός ότι σε μια εποχή σπανιότητας πόρων που διαρκώς οι κυβερνώντες λένε δεν έχουμε δημοσιονομικά περιθώρια να στηρίξουμε, να δώσουμε, να κάνουμε, χρήματα τα οποία δικαιούνται γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν δίνονται και προσέξτε, το Πάσχα δόθηκαν 426 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες επιδοτήσεις στους αγρότες μας, εγώ μιλάω με νούμερα, με στοιχεία, από αυτά που έπρεπε να πάρουν γιατί δήθεν ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξυγιανόταν μέσω της ΑΑΔΕ και περνάνε έξι μήνες και λείπουν σήμερα από τους προϋπολογισμούς των αγροτών μας 400 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά χρήματα» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.
Πρέπει να δοθεί η μάχη της πραγματικότητας, της καθημερινότητας και της αλήθειας, τόνισε στη συνέχεια. «Και η αλήθεια, επιτρέψτε μου να το πω, γιατί είναι και τομέας ευθύνης μου, είναι ότι δεν μπορεί σήμερα στην Ελλάδα, στις 12 Μαΐου του 2026, τέσσερις μέρες μετά την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου drone από ανυποψίαστους ψαράδες στη Λευκάδα, ένα θέμα το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας στην πρώτη σελίδα επί τέσσερις ημέρες, ο ελληνικός λαός να μην έχει μία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, πώς μπήκε αυτό το drone μέσα στα χωρικά ύδατα της χώρας, από πού προέρχεται, πόσα κιλά εκρηκτικά μετέφερε, γιατί κάποιοι λένε για παραπάνω από 100 κιλά εκρηκτικά, αν είχε καταγραφικά και τέλος πάντων σε μία χώρα που ο κύριος Δένδιας και οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν τους Έλληνες πολίτες ότι είναι ασφαλείς, θωρακισμένοι με ασπίδες του Αχιλλέα, με αντιπυραυλικά συστήματα, με antidrone συστήματα, με θαλάσσια επιτήρηση, είναι δυνατόν να κυκλοφορεί ένα drone ανενόχλητο;
Αν τώρα στην Αγία Παρασκευή που κάνετε την εκπομπή, ξαφνικά ανεβείτε στην ταράτσα να δείτε που έχει ωραία μέρα λιακάδα και δείτε δίπλα σας ξαφνικά ένα drone με εκατό κιλά εκρηκτικά και πάτε να το περιεργαστείτε όπως κάναν οι ψαράδες στη Βασιλική και αυτό σκάσει και είστε πολλοί μαζεμένοι, καταλαβαίνετε τι θα μπορούσε να συμβεί; Φέρνω το ανάλογο παράδειγμα για να καταλάβουμε την σοβαρότητα του περιστατικού και την έλλειψη σοβαρότητας όταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας λέει ότι τα χωρικά ύδατα στα οποία βρέθηκε το drone δεν ανήκουν στην ελληνική επικράτεια» είπε καταλήγοντας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος