Καταψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής στην υπόθεση “Noor 1”-Υψηλοί τόνοι στη Βουλή (video)

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Noor 1, σχετικά με τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Στην ονομαστική ψηφοφορία 151 κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν κατά και 122 της αντιπολίτευσης υπέρ, πλην των βουλευτών της Ενωσης Κεντρώων που απουσιάσαν από την ψηφοφορία, όπως και ο Πάνος Καμμένος. Νωρίτερα, σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η σχετική συζήτηση. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία και κατέθεσε την πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής, έκανε λόγο για “σοβαρό θεσμικό ατόπημα”  και “ευθύτατη και απροκάλυπτη παρέμβαση χωρίς προηγούμενο“. Σε σκληρή γλώσσα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε  ότι ο αρχηγός της ΝΔ ταυτίζεται με επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: “Μας προσφέρετε την αντιπολίτευση των ονείρων μας”

Επίθεση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός ασκώντας δριμεία κριτική για την αντιπολιτευτική του πρακτική προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Εφ’όλης της ύλης ήταν η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις συνομιλίες του υπ. Άμυνας με ισοβίτη, εμπλεκόμενου στην υπόθεση του Noor1.

“Η αντιπολίτευση Μητσοτάκη μας προσφέρει την αντιπολίτευση των ονείρων μας με ακραίο πολιτικό λόγο, στα όριο του παροξυσμού, χωρίς στρατηγική με θέσεις που δεν κρύβουν το αντικοινωνικό της μένος εξυπηρετώντας της επιταγές δημοσιογραφικών συγκροτημάτων.”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

“Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποπέσει σε πρωτοφανή πολιτικά και ηθικά ατοπήματα. Δείχνει ότι πάσχει από στερητικό σύνδρομο, το σύνδρομο στέρησης εξουσίας.”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι ταυτίζεται με επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα με τρόπο που δεν ταιριάζει στην ιστορία της παράταξης και αναρωτήθηκε

για ποιο λόγιο να ομολογεί η αξιωματική η αντιπολίτευση ότι η υποτιθέμενη στοχοποίηση ενός επιχειρηματία έχει ως στόχο την πολιτική εξόντωση του κ.Μητσοτάκη.

“Δεν λέτε το όνομα του επιχειρηματία, είναι Μαρινάκης”, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε, “η κυβέρνηση δεν στοχοποίησε, ούτε ενοχοποίησε τον κ. Μαρινάκη, εσείς γιατί επισπεύδετε; Μήπως δεν έχετε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη ή μήπως η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός σας προς αυτή είναι α λα καρτ;”

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως γεννά ερωτηματικά η σπουδή, όπως είπε, του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαταβάλει την δικαιοσύνη.

“Μοιάζει ως παρέμβαση και αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα και για την παράταξη σας”, υπογράμμισε.

“Συζητάμε σήμερα γιατί δεν έχετε τίποτα άλλο να πείτε και γιατί βρισκόσαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο και κάνετε αντιπολίτευση της συμφοράς. Αντί να καταρρεύσει η χώρα, κατέρρευσε το αφήγημα σας. Σας ζητάω να συνεχίσετε έτσι, να μην κρύβετε την ιδεολογία σας.” κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Πάνος Καμμένος

Σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εμπλοκή του στην υπόθεση του Noor1.

Επιτέθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως “η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εξεταστική προκειμένου να εμποδίσει την διερεύνηση.

“Είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτικό κόμμα κινδυνεύει να χαρακτηριστεί βραχίονας εγκληματικής οργάνωσης.”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις συνομιλίες με τον ισοβίτη Γαννουσάκη ο κ. Καμμένος δήλωσε: “Ο Γιαννουσάκης επεδίωξε την επαφή μαζί μου και όχι το αντίθετο. Φοβόταν για τη ζωή του και της οικογένειας του, επικοινώνησα με τον υπουργό δικαιοσύνης, έπραξα το αυτονόητο.”

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως όλες οι επαφές και συνομιλίες έγιναν από το προσωπικό του τηλέφωνο, πως ουδέποτε μίλησε με εισαγγελικό λειτουργό.

“Ουδέποτε εκβίασα τον Γιαννουσάκη και δεν ήμουν σε θέση να τον καθοδηγήσω”, υπογράμμισε.

“Δεν θα προσκυνήσω τα καθάρματα της ηρωίνης για να εξαγοράσω διθυραμβικά πρωτοσέλιδα σε ελεγχόμενες εφημερίδες”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας. “Προτιμώ τον ρόλο του τσάμπα μάγκα και όχι του επί πληρωμή βλάκα και απατεώνα της πολιτικής”, κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

Αντιδρώντας, νωρίτερα στα δημοσιεύματα σε βάρος του με αφορμή πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο, ο κ. Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι πληρώνει πάντα από την τσέπη του χρεώνοντας την πιστωτική του κάρτα και όχι με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Πυρ ομαδόν κατά του Πάνου Καμμένου από την αντιπολίτευση κατά την διάρκεια της συζήτησης περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την πιθανή εμπλοκή του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση του Noor1. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία και κατέθεσε την πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής, έκανε λόγο για “σοβαρό θεσμικό ατόπημα”  και “ευθύτατη και απροκάλυπτη παρέμβαση χωρίς προηγούμενο”.

“Η Ν.Δ θέτει ένα θεσμικά και ηθικά αυτονόητο ζήτημα. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για κατάχρηση εξουσίας και χειραγώγηση της δικαιοσύνης με πιθανό σκοπό εξυπηρέτηση σκοτεινών πολιτικών ή και άλλων επιδιώξεων.”, δήλωσε o αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως “η κυβερνητική πλειοψηφία προτιμά την συσκότιση από την διερεύνηση” και έθεσε τρία ερωτήματα, α) Αν είχε ο πρωθυπουργός προηγούμενη ενημέρωση για τις επαφές του υπ. Άμυνας με τον ισοβίτη, β)αν ο κ. Καμμένος είχε την έγκριση του να το πράξει και γ) αν είχε γνώση για το τι ειπώθηκε μεταξύ Καμμένου και ισοβίτη;

“Αν γνώριζε είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μια βαριά θεσμική εκτροπή αν δεν γνώριζε θα έπρεπε ήδη να τον έχει αποπέμψει.”,  σημείωσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης πέραν των όλων των άλλων επανέλαβε από το βήμα της βουλής και την απόφαση του κόμματος του να μην στηρίζει τα νομοσχέδια τα οποία δεν έχουν την ομοφωνία της κυβέρνησης.

“Διπλές πλειοψηφίες όπου θα παριστάνετε οι μεν τους προοδευτικούς και οι δε τους υπερπατριώτες να τις ξεχάσετε. Πλέον ό,τι φέρνετε προς ψήφιση θα πρέπει να έχει την στήριξη όλης της κυβέρνησης. Εμείς δεν θα μπαίνουμε στην ουσία, αφού επιλέξατε Καμμένο να πάτε μέχρι τέλους με Κάμμενο.”, δήλωσε σε οξύ τόνο.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως “η  ΔΗ.ΣΥ θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, γιατί είναι μια υπόθεση γεμάτη σκιές και σκοτεινές γωνίες”. Νωρίτερα ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ είχε κάνει λόγο για “ενδείξεις και ποινικής ευθύνης που συστήνουν ένα σκηνικό παρακράτους.”

“Ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί τον μεσαίωνα της πολιτικής.”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης συμπληρώνοντας πως “όπως τονίζουν και έγκριτοι συνταγματολόγοι, όπως ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης, οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να μιλούν με κατηγορούμενους, πόσο μάλλον με καταδικασμένους σε ισόβια”.

Δεν έλλειψε μάλιστα να ψέξει τον κ. Καμμένο με αφορμή τα δημοσιεύματα για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο λέγοντας “Καθένας έχει το δικαίωμα να δαπανά τα χρήματά του εκεί που θέλει. Για τους πολιτικούς όμως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: να μην είναι λεφτά του κράτους και να μην είναι λεφτά από άγνωστα πορτοφόλια”.

“Πιστεύω πως ο κ. Καμένος πρέπει να έρθει ο ίδιος και να ψηφίσει υπέρ. Όταν υπάρχει στίγμα κατά κάποιου λύση δεν είναι να κρυφτεί πίσω από ένα 153.  Διαφορετικά αν κρυφτεί πίσω από το 153 μην νομίζει ότι θα έχει αποδοθεί καθαρός.”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο εισηγητής πάντως του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης είχε δηλώσει στην τοποθέτηση του πως η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στο τέλος της διαδικασίας.

“Εμείς θέλουμε να διερευνώνται όλες οι υποθέσεις και προσπαθούμε να αναδείξουμε τις βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων.”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως παρόλα αυτά “υπάρχει πλειοδοσία για προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση” οι οποίες εκτός κάποιων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, “αποσπούν την συζήτηση από πραγματικά προβλήματα του λαού με το να αποδίδονται όλα αυτά τα προβλήματα στην κακοδιαχείριση κάποιων προσώπων ή και κυβερνήσεων”.

Ρεπορτάζ Νίκος Τσιμπίδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος