Κανένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Υπερταμείο επαναλαμβάνει η Μ.Ζορμπά

Χωρίς μεταγραφή του τίτλου κυριότητας δεν επέρχεται καμία μεταβίβαση επανέλαβε στη Βουλή  η  υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχώρησε σε ένα ντροπιαστικό ατόπημα μεταβιβάζοντας στο Υπερταμείο πάνω από 10.000 κωδικούς, μεταξύ αυτών και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η υπουργός εξήγησε εκ νέου πως «είναι νομικά αδύνατη η μεταβίβαση των αρχαιολογικών ακινήτων στο Υπερταμείο. Δεν έχει μεταβιβαστεί ή μεταγραφεί κανένας αρχαιολογικός χώρος ή μουσείο».

Η επιταγή του Συντάγματος είναι καθολική για όλα τα ακίνητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,  τα οποία εξαιρούνται από το νόμο, είπε η υπουργός. Δεν έγινε καμία μεταβίβαση. Ο πλήρης κατάλογος με όλα τα στοιχεία έχει μοιραστεί ανά περιφέρεια, για να γίνει η ταυτοποίηση ποια εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου. Αυτός ο ονομαστικός κατάλογος θα γνωστοποιηθεί δημόσια και θα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους με κάθε τρόπο» επέμεινε η κ. Ζορμπά.

Η κ. Κεφαλογιάννη αντέτεινε ότι το ΤΑΥΠΕΔ έως το 2016 ήταν ανώνυμη εταιρία του δημοσίου και η αρμοδιότητα και η διαχείρισή τους ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο και την εποπτεία του κράτους, ενώ σήμερα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Υπερταμείου και των δανειστών.

Η κ Ζορμπά ανταπάντησε πως, το πρόβλημα οφείλεται  στο ότι δεν ολοκληρώθηκε το αρχαιολογικό κτηματολόγιο. Για πρώτη φορά θα τακτοποιηθούν και θα καταγραφούν όλα τα αρχαιολογικά ακίνητα σε έναν κατάλογο. Σημείωσε μάλιστα  πως με την δημοσιοποίηση του καταλόγου που για πρώτη φορά γίνεται από αυτή τη κυβέρνηση, δεν θα  είναι δυνατό να υποστηρίζονται τέτοιου είδους  κατηγορίες.

Μάλιστα η υπουργός, υπενθύμισε στην κ. Κεφαλογιάννη επιστρέφοντας τις κατηγορίες ότι η ίδια ως υπουργός Τουρισμού συνυπέγραψε την απόφαση για τη μεταβίβαση 36 ακινήτων στη περιοχή της Πλάκας, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικά μνημεία.

«Με δύο αποφάσεις το 2013 και το 2014 που δημοσιεύτηκαν στα ΦΕΚ απαλλοτριώθηκαν, έγιναν οι μεταβιβάσεις και στο υπουργείο Πολιτισμού κάνουμε ήδη ενέργειες για να φέρουμε πίσω τα ακίνητα που εσείς ξεπουλήσατε» πρόσθεσε η κ. Ζορμπά.

«Τα ακίνητα στην Πλάκα που μεταβιβάστηκαν ήταν υπό τον απόλυτο κρατικό έλεγχο. Κάθε παραλληλισμός με αυτό το ξεπούλημα που εσείς κάνετε σήμερα είναι παραπλανητικός» ήταν η απάντηση της κ. Κεφαλογιάννη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ