Πρόεδρος της Δημοκρατίας & πρωθυπουργός για σεξουαλική βία: Πρέπει να δράσουμε

Για τα προβλήματα που ανέκυψαν από την κακοκαιρία και την αντιμετώπιση της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων, αλλά και για τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενημέρωσε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεών της προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό.

Στο θέμα των σεξουαλικών κακοποιήσεων ο πρωθυπουργός τόνισε  πως με τη φωνή τους, οι καταγγέλλοντες, έσπασαν τη σιωπή  και ήρθε η ώρα της δικής μας δράσης.

Η Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, επεσήμαναν απο κοινού ότι ήρθε η ώρα για άμεση δράση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της βίας αυτής και απόδοση της δικαιοσύνης στα θύματα.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος  στην κα Σακελλαροπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είστε, όχι απλά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είστε γυναίκα, επιφανής νομικός , είστε μάνα και ξέρω ότι έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά όπως και εγώ ως πρωθυπουργός, πολιτικός, πατέρας έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία ειδικά για τα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων που αποτελεί την πιο απεχθή εκδοχή αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, έχουμε δυνατότητες να οπλίσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο αλλά είναι πολύ πιο ευρύ και πολύ πιο σύνθετο από αυτό. Και σίγουρα είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους, ένα ζήτημα το οποίο δεν προσφέρεται καθόλου για κομματική αντιπαράθεση και στο δημόσιο διάλογο ο οποίος έχει ξεκινήσει και έχει ανοίξει, και ευτυχώς έχει ανοίξει, θα πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Όχι μόνο να γυρίσουμε στο παρελθόν και να τιμωρήσει η δικαιοσύνη εκεί που αρμόζει περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών αλλά και κοιτώντας προς το μέλλον να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το σωστό πλαίσιο ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τέτοια φαινόμενα. Και σε αυτή την συζήτηση η οποία έχει ανοίξει προσβλέπω και στη δικιά σας στήριξη αλλά και στη δικιά σας παρουσία μέσα από τον πολιτικό λόγο που ως πρώτη πολίτης της χώρας αρθρώνετε».

Η κα Σακελλαροπούλου επισήμανε απο την πλευρά της ότι το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο είναι οξύ και μάλλον υπήρχε εδώ και χρόνια, και αναδεικνύεται τώρα με ένταση. Η κατάχρηση εξουσίας, η βία – λεκτική και σωματική – είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις δεν μπορεί να είναι ανεκτή», συνέχισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε : «Στη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου, την έκανα ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα σε όλους, ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευτεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η Πρόεδρος εξέφρασε  την επιθυμία να πέσει άπλετο φως στις καταγγελίες κακοποίησης σε όλους τους τομείς.

Σε ότι αφορά την κακοκαιρία ο πρωθυπουργός  τόνισε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση στις περιοχές που επλήγησαν και αναγνώρισε την ενόχληση  και τον θυμό των πολιτών. Μετέφερα στην ΠτΔ την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές.

Σημείωσε μάλιστα πως ουσιαστικά στον Διόνυσο και στην Εκάλη θα έπρεπε να ξαναχτιστεί το δίκτυο. Υπενθύμισε μάλιστα πως η Κυβέρνηση είχε  και πριν πεi ότι θα έπρεπε να υπάρχει διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων.

Ο πρωθυπουργός  δεσμεύτηκε και  για άμεση επίλυση των προβλημάτων, καθώς και για την κατάθεση νομοσχεδίου που θα επιλύει την επικάλυψη ευθυνών των αρμόδιων φορέων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος