Κ. Σκρέκας στην ΕΡΤ: Κάθε μήνα θα στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Σε εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, προχώρησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας. “Κάθε μήνα θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όσο διαρκεί αυτή η διεθνής ενεργειακή κρίση” διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, με 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάθε νοικοκυριό θα επιδοτηθούν τα οικιακά τιμολόγια για τον Φεβρουάριο. Το μέτρο αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ/MWh και η κατανάλωση από 151-300 KWh με 110 ευρώ/MWh.

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η μέση μηνιαία ενίσχυση διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης, έτσι ώστε, όπως είπε ο υπουργός να δουν λιγότερη έως και μηδενική αύξηση– εάν είναι εφικτό- αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Κάθε μήνα θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όσο διαρκεί αυτή η διεθνής ενεργειακή κρίση” είπε ο κ. Σκρέκας και όπως επεσήμανε “φαίνεται ότι υπάρχει μια ελαφρά αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο” και εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μία ελαφρά μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ήταν ξεκάθαρος πως “κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν οι διεθνείς τιμές και φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του πετρελαίου”

“Εκείνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση – γιατί δεν συνδιαμορφώνει τις τιμές – είναι να στηρίζει με τις όποιες δυνάμεις της, ώστε να απορροφά ένα τμήμα της αύξησης”.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός “Η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας, δίνει τα περισσότερα χρήματα κάθε μήνα σε επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο

“Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που από την 1η Ιανουαρίου του 2022 πήρε έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού για να στηρίξει οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις” επεσήμανε ο υπουργός. Έτσι, όπως ανέφερε, επιδοτούμε με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Το μέτρο αφορά σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

Εκείνο όμως που λέμε, επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, είναι ότι “θα πρέπει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός στήριξης, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά”.

Ζητάμε από την Ευρώπη να δημιουργήσει ένα ταμείο, τουλάχιστον 100 δισ ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Όσον αφορά στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, τα οποία έκριναν ως ανεπαρκή σημείωσε “Ακούω την κριτική αλλά δεν βλέπω προτάσεις. Από που θα μπορέσουμε να βρούμε περισσότερα χρήματα και πως για να μπορέσουμε να διαθέσουμε”

“Ήδη προσεγγίζουν τις 100.000 τα νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση για το “Νέο εξοικονομώ”, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που πήρε παράταση έως 15 Μαρτίου επεσήμανε ο υπουργός και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα υπέδειξε τον υπουργό Οικονομικών ως τον πλέον αρμόδιο να απαντήσει σε αυτό.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος