Κ. Μπακογιάννης: Η Αθήνα χρειάζεται έναν υπεύθυνο και υπόλογο δήμαρχο που θα δίνει μάχες (audio)

Η αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική της αληθινής ζωής γιατί έχει να κάνει με την καθημερινότητα όλων μας, τα πραγματικά μας προβλήματα και τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε.

Ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή και τόνισε ότι η κεντρική πολιτική σκηνή, η Βουλή, τείνει να υποτιμάει πολλά προβλήματα της αυτοδιοίκησης,  τα πεζοδρόμια, η καθαριότητα, ο φωτισμός κλπ., θεωρώντας τα μικρά, που όμως είναι μεγάλα και κάνουν τη ζωή μας λίγο καλύτερη. Επιμένω, δήλωσε, επί μία δεκαετία σε αυτά, γιατί τα μικρά κάνουν και τα μεγάλα.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι το ελληνικό κράτος είναι υπερσυγκεντρωτικό, «έχουμε μετρήσει τις αρμοδιότητες που έχει το κεντρικό κράτος και είναι 22.500 ενώ η αυτοδιοίκηση έχει μόλις 650 αρμοδιότητες. Αυτό ερμηνεύει γιατί έχουμε και μεγάλα υπουργικά συμβούλια διατηρώντας ένα ξεπερασμένο και αρτηριοσκληρωτικό μοντέλο διοίκησης, χωρίς να κάνουμε βήματα στην αποκέντρωση.  Παρ’ όλα αυτά η αυτοδιοίκηση έχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας και δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω  από εύκολα άλλοθι και δικαιολογίες. Επεσήμανε ότι η Αθήνα σήμερα χρειάζεται έναν υπεύθυνο και υπόλογο για όλα δήμαρχο που θα δίνει μάχες. Ίσως δεν τις κερδίσει όλες,  αλλά χρειάζεται να τις δώσει όλες. Δεν μπορεί να κάθεται στο γραφείο του, πρέπει να είναι έξω, στις γειτονιές, στις πλατείες».

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα και με δεδομένο ότι κινούμαστε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε ότι αυτό δε σημαίνει ότι «δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όλα αυτά θέλουν σχέδιο, σύστημα δουλειά, αλλά γίνεται. Μπορούμε να σχεδιάσουμε και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που να βασίζονται στη συμμετοχή και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.  Η Αθήνα, στην καθαριότητα π.χ. έχει πρόβλημα, είναι πολύ βρώμικη πόλη, δεν πρέπει να δούμε όλο το μοντέλο, τον μηχανισμό από την αρχή; Η πραγματικότητα λέει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν μιλάω για ιδιωτικοποίηση, για απολύσεις».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι τις «επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα,  ένα επιχειρησιακό σχέδιο, με χρονοδιαγράμματα, πηγές χρηματοδότησης για να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, αλλά και ο δημότης να ξέρει ότι εμείς δεσμευόμαστε και θα το ακολουθούμε ως οδικό χάρτη τα επόμενα χρόνια».

Θέλουμε ο επισκέπτης να έρχεται στην Αθήνα, είπε, και να βρίσκει μία σύγχρονη, φιλική, ευρωπαϊκή μητρόπολη, αντάξια του μέλλοντός μας, γι’ αυτό επιμένουμε στον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι η «διαφορά μεταξύ των υποψηφίων θα κριθεί στις προτάσεις και στο πρόγραμμα που θα καταθέσουμε. Όμως σημασία έχει ότι μετά τις εκλογές θα βρεθούμε συνοδοιπόροι και πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. Να βρούμε τα κοινά πεδία, που μπορούμε να συμφωνήσουμε και να κάνουμε, όσο μπορούμε καλύτερα τη δουλειά μας».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ